Donald Trump’ın seçim sonuçlarını tanımaması

A -
A +
Amerika’nın mevcut başkanı Donald Trump, 3 Kasım’daki seçim sonuçlarını tanımamakta direniyor. Bazı Cumhuriyetçi senatörler bile Joe Biden’ı çoktan tanıdılar ve Amerika’nın yeni başkanı olduğunu tescil ettiler.
Ancak iki gün önce Trump, taraflarını sokağa döktü. Gösterilerde 4 kişi hayatını kaybetti. Gözaltına alınanlar var. Peki Trump niye böyle davrandı?
Trump hâlâ seçim sonuçlarını kabullenmiş değil! Kesin kazanacağını düşünüyordu. Olmadı.
Sindiremedi de. Taraftarlarını sokağa taşıdı. Olay çıkarttı. Hâlbuki Amerika’da kanun ve düzen her şeyden önde gelir. Cumhuriyetçiler de bunu bilir. 
Amerika’nın tarihinde son elli senede ilk kez ek 25. maddenin devreye girmesi istendi. ABD’de 14 bin şirketin bağlı olduğu Ulusal İmalat Birliği’nin Başkanı ve CEO’su Jay Timmons, ‘silahlı ve şiddet uygulayan protestocu’ların kaos çıkardığını söyleyerek ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’i anayasanın 25. maddesini uygulamaya çağırdı. Anayasanın bu maddesi, başkan yardımcısı ve kabinenin çoğunluğuna görevini yapmaya uygun olmayan başkanı görevden alma yetkisi veriyor. 
Business Insider’ın haberine göre Timmons, “Pence, kabine ile beraber demokrasinin korunması için anayasanın 25. maddesini hayata geçirmeyi ciddi ciddi düşünmeli” dedi.
Tabii bu maddenin uygulanması zor. Ama Trump, Amerikan demokrasisini zora soktu. İtibarını sora soktu.
Seçim sonuçlarına inanmayan Trump bundan sonra 2024’te aday olsa bile zorlanacaktır. Eski Amerikan Başkanlarından George Bush’un şu cümleleri her şeyi özetliyor: 
"Kongre binasına yapılan bu şiddet dolu saldırı ve Kongre'nin anayasa çerçevesinde yaptığı toplantının kesintiye uğratılması, tutkuları yanlışlar ve sahte umutlarla ateşlenen kişiler tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu başkaldırı, ulusumuza ve itibarına çok ciddi hasar verebilir. Amerika Birleşik Devletleri'nde hukukun üstünlüğünü savunmak her vatansever vatandaşın sorumluluğudur. Seçim sonuçlarından hayal kırıklığı duyanlara: Ülkemiz, bugünün siyasi gelişmelerinden çok daha önemlidir. Halk tarafından seçilen yetkililerin görevlerini yerine getirmelerine ve bizi barış ile güvenlik içerisinde temsil etmelerine izin verilmelidir."
 
Cem Küçük'ün diğer yazısı
Yasa dışı bahsin yabancı istihbarat örgütleriyle ilgisi var mı?
 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.