Çanakkale'yi anlamak

A -
A +
18 Mart sabahı çocuğun okulunda Çanakkale Zaferi kutlamalarını izledim. Akşama kadar da bütün TV kanalları Çanakkale'den canlı yayın yaptılar. İnanır mısınız, 8 yaşındaki çocukların anladıkları ve anlattıklarıyla 58 yaşındaki uzmanların konuştukları arasında kayda değer bir fark bulamadım.
 
Evet Seyit Onbaşı'nın kahramanlığı unutulmaz bir semboldür. Ama ya gerisi?
Evet, çok kanlı savaş oldu, peki ya niçin? Sonuçları nasıl oldu?
Evet, 250 bin şehit verdik, peki karşılığı ne oldu?
Evet Türk milleti kahramandır, peki o kahramanları güçlü düşmanın önüne yem gibi atan ve sonra kaçanlar?
 
"Söz konusu vatansa gerisi teferruattır" diye yeni duyduğumuz bir söz var. Söz konusu vatansa elbette şehit vereceğiz, iğneden ipliğe cepheye taşıyacağız, milyonların hayatı değişecek, sıkıntılar çekeceğiz.
Peki, bu sıkıntıları niçin çektik ve kim sebep oldu, bu acı günleri hiç görmeyebilir miydik bunu hiç düşündük mü?
Lafa gelince eğitim sistemimiz gençleri "sorgulayan bireyler" olarak yetiştiriyor. En sorgulanmayacak olan dinimizi sorguluyorlar, baştan aşağı sapır sapır dökülen tarihi sorgulamıyorlar.
Sorgulatmıyorlar.
 
Çünkü gençlik sorgularsa görecek ki Çanakkale Savaşının öncesinde ve sonrasında sayısız çelişki, hata ve ihmal var.
 
Tarihçi değilim ama o acı günlere dair bugün titizlikle saklanan, anlatılmayan bir düzine şey sayabilirim:
 
1- Abdülhamid Hân yönetimde olsaydı 1. Dünya Savaşı'na asla girmezdi.
2- I. Dünya savaşına girmemize sebep olan Osmanlı idaresi değil, darbeyle yönetimi ele geçiren İttihat Terakkî'dir.
3- Yani, "Padişah sarayda keyif sürerken fakir milleti savaşa gönderdi" diyenler yalancıdır.
4- Savaşı idare eden komutanların ciddi bir kısmı yabancıydı.
5- Çanakkale Savaşı'nda Mustafa Kemal'in rolü yadsınamaz ama birinci planda olan o değildi.
6- Çanakkale, İtilâf Devletleri'nin Osmanlı ordusunu ve yetişmiş eğitimli kadrosunu tamamen yok etmek için kurduğu bir tuzaktır.
7- Savunma savaşı hücum savaşına göre daha avantajlı olmasına rağmen çok büyük kayıplar verildi.
8- Sultan Hamid zamanında yetiştirilmiş yedek subaylar, on binlerce yüksek tahsilli genç, binlerce lise talebesi bile şehit edildi. 35 bin öğretmen şehit oldu. Savaştan sonra memleketi ayağa kaldıracak adam kalmadı.
9- Çanakkale Zaferi 1. Dünya Savaşı dahilindeki bir bölgesel savaştır. Çanakkale'de büyük bir zafer kazandık ama 1. Dünya Savaşı'nı kaybettik.
10- 18 Mart 1915'te dünyaya "Çanakkale Geçilmez" diye haykırdık ama 3 yıl sonra Çanakkale geçildi. 7 Kasım 1918'de düşman gemileri Çanakkale'yi savaşsız geçti İstanbul'u kuşatma altına aldı.
11- Madem Çanakkale 3 sene sonra savaşsız geçilecekti, neden daha büyük kayıplara yol açan Çanakkale kara savaşları yaşandı?
12- Daha az kayıpla savaştan çekilmek mümkün olduğu halde yeni cepheler açılarak (Irak, Mısır, Galiçya, Suriye gibi) milyona yakın Mehmetçiğin şehit olmasına sebep olundu.
13- Irak cephesinde, Kut-ül Amare'de de büyük bir zafer kazanıldı, hattâ İngiliz kumandanı esir alındı. Acaba günümüz gençliği bu zaferi bir kez olsun duymuş mudur?
 
Evet, Çanakkale parlak bir zaferdir.
Doğru öğretilirse zaferin şanından bir şey eksilmez, İttihat Terakki'nin ve hâlâ zarar veren zihniyetinin bu millete ödettiği fatura ortaya çıkar.
.....
(Hatırlatma: Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci'nin son yazısını mutlaka okuyun derim.)
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.