Taharet, temizlik demektir

A -
A +
Bedenin, elbisenin ve namaz kılınacak yerin temiz olması farzdır.
 
Sual: Kitaplarda taharet, hades, gasl gibi kelimeler geçiyor bunlar ne demektir, anlamı nedir?
Cevap: Taharet, temizlik demektir. Bedenin, elbisenin ve namaz kılınacak yerin temiz olması farzdır. Hades, abdestsiz olmak demektir. Yıkaması farz olan yerde iğne ucu kadar ıslanmamış yer kalırsa, abdest sahih olmaz. Derideki mum, iç yağı, hamur, çamur, balık pulu, oje, yağlı boya ve burnun dışında, gözün kenarında kalan kir, çapak altına su geçmez ise, abdest ve gusül sahih olmaz.
Gasl, yıkamak, su dökerek, üzerinden akıtmak demektir. Hiç olmazsa, iki damla yere damlamalıdır. Suyu yağ gibi sürmek kâfi değildir. Kar ve yaş bez, sünger sürmek, yıkamak olmaz.
Sual: Abdest alırken gözlerin, ağzın, burnun içini de yıkamak gerekir mi?
Cevap: Abdest alırken, gözlerin, ağzın, burnun içini ve sık sakal ve pire, sinek tersi, kaş, bıyık altındaki deriyi yıkamak farz değildir. Bunların üstü yıkanır.
Sual: Abdest alırken dirsekleri ve ayakların topuk yani tümsek kısmını da yıkamak gerekir mi?
Cevap: Dirsekleri ve ayağın iki tarafındaki tümsek topuk kemiklerini yıkamak farzdır.
Sual: Meshetmek ne demektir, yaş bezle de mesh yapılır mı ve ayakları yıkamayıp sadece mesh etmek olur mu?
Cevap: Mesh etmek, başka yerde kullanılmadık yaşlığı, mesh edilecek yere değdirmektir. Yaş bez, yağmur, kar sürünmesi ile de olur. Çıplak ayağı yıkamayıp, mesh etmek caiz değildir.
Sual: Sabah namazının farzını kılarken güneş doğarsa, bu namaz kılınmış olur mu?
Cevap: Sabah namazını kılarken, güneş doğmaya başlarsa, bu namaz sahih olmaz. İkindiyi kılarken güneş batarsa, bu namaz sahih olur.
Sual: Bir kimse, akşam namazını kıldıktan sonra, uçakla batıya gitse, güneşi görse, güneş batınca akşamı tekrar kılıcak mıdır?
Cevap: Bir kimse, akşam namazını kıldıktan sonra, tayyare, uçak ile batıya gidince, güneşi görse, güneş batınca akşamı tekrar kılar.
Sual: İnsanların kendi uydurdukları inanışlara da din denir mi?
Cevap: Din; insanları saadet-i ebediyyeye götürmek için Allahü teâlâ tarafından gösterilen yol demektir. Din ismi altında insanların uydurduğu eğri yollara din denmez, dinsizlik ve kâfirlik denir.
Sual: Abdest alırken delk etmek ne demektir?
Cevap: Delk, yıkanan yerleri oğmaktır. Delk Mâlikî mezhebinde farzdır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.