BM Genel Kurulu’nun ardından...

A -
A +
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 74. dönem çalışmaları New York’ta yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 24 Eylül’de Genel Kurul’da yaptığı konuşmada hem BM’nin gündeminde olan küresel konulara hem de bölgesel meselelere değindi. Erdoğan’ın konuşmasının özünü, Birleşmiş Milletler'in uluslararası adaleti temin eden bir örgüte dönüştürülmesi gerektiği gerçeği oluşturdu.
Genel Kurul’a seslenişinde, “Bu kürsüden yıllardır insanlığın geleceğinin sınırlı sayıdaki ülkenin ihtiyarına bırakılamayacağını söylüyorum. Dünya beşten büyüktür. Zihniyetimizi de kurumlarımızı da kurallarımızı da değiştirme zamanı çoktan gelmiştir” diyen Erdoğan, adalet, ahlak, vicdan temelinde yeniden yapılandırılacak bir Birleşmiş Milletler ve özellikle de Güvenlik Konseyinin, insanlığa yeniden umut vereceğini ifade etti.
Erdoğan’ın Genel Kurul’a hitabının uluslararası basına yoğun olarak yansıyan en önemli iki konu başlığı Filistin Meselesi ve Suriye gelişmeleriydi. 1947’den günümüze İsrail’in Filistin topraklarını işgal ve ilhak ederek nasıl genişlediğini harita üzerinde gösteren Erdoğan, Filistin meselesinde çözümün 1967 sınırları temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan, bağımsız ve mütecanis topraklara sahip Filistin devletinin bir an önce kurulması olduğunun altını çizdi. Bunun dışında bir barış planının, adil olma, kabul edilme ve uygulanma şansı olmadığını da vurgulayan Erdoğan uluslararası kamuoyunda tartışılmaya başlayan sözde yüzyılın anlaşmasının başarısızlığa mahkûm olduğunu da böylece BM kürsüsünden ilan etmiş oldu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk gazetecilerle yaptığı toplantıda da Filistin konusuna geniş yer ayırdı. BM kürsüsünden gösterdiği haritanın İsraillileri çıldırttığını söyleyen Erdoğan, Netanyahu’nun seçimden sonra kendi başının çaresine bakmaya koyulduğunu, durumun da kendisi için pek hayra alamet olmadığını belirtti.
BM kürsüsünde Erdoğan’ın gösterdiği bir diğer harita, Suriye’nin kuzeyinde kurulacak olan güvenli bölgeyle ilgiliydi. Irak sınırına kadar 480 km uzunluğunda ve 32 km (20 mil) derinliğindeki bir alana 1-2 milyon Suriyelinin yerleştirilebileceğini ifade eden Erdoğan, bu bölgenin güney sınırının Deyrizor ve Rakka’ya kadar indirilmesi durumunda, yerleştirileceklerin sayısının daha da artabileceğini belirtti. Erdoğan’ın BM küsüsünden ilk kez dünyaya ilan ettiği ardından da ayrıntılarını basınla paylaştığı çok önemli bir husus, güvenli bölgeye yerleştirilecek Suriyelilere sağlanacak imkânlarla ilgiliydi. Türkiye tarafından hazırlanan plana göre, 1 milyon Suriyeli, 5.000 nüfuslu 140 adet köy ve 30.000 nüfuslu 10 adet ilçe merkezinden  oluşturulacak bir alana yerleştirilecek. Köylerin her birinde 1.000 konut, 2 cami, 16 derslikli 2 okul, 1 gençlik merkezi ve kapalı spor salonu ile yönetim merkezi yer alacak. İlçelerin her birinde ise 6.000 konut, 16 derslikli 8 okul, 1 lise, 2 kapalı spor salonu, 5 gençlik merkezi, 1 küçük stat, sosyal tesisler bulunacak. Ayrıca 8 ilçede 10'ar yataklı, 2 ilçede ise 200'er yataklı hastane bulunacak.
Güvenli bölgeye yerleştirileceklerin tarım ve hayvancılık yapabilmeleri için yeterli miktarda arazinin ve ahırların da kendilerine tahsis edilmesi planda düzenlenmiş durumda. Bütün bu işlerin yapılabilmesi için 92,6 milyon metrekare konut alanına ve 140 milyon metrekare tarımsal alana ihtiyaç var. 1 milyon Suriyelinin bu şekilde güvenli bölgeye yerleştirilmesinin maliyeti 27,4 milyar dolar civarında...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, güvenli bölgeye Suriyelilerin yerleştirilmesi için Türkiye’nin geliştirdiği projenin hayata geçirilebilmesinin ancak yabancı ülkelerin mali katkı vermesiyle mümkün olabileceğini söyledi. Bu çerçevede Türkiye’nin başta Almanya, Fransa, ABD ve Rusya olmak üzere bu fona destek olmalarını beklediğini dile getirdi...
Erdoğan’ın New York temasları, Birleşmiş Milletler’deki faaliyetlerinden ibaret değildi. Genel Kurul için New York’ta bulunan çok sayıda devlet ve hükûmet başkanıyla bir araya gelen Cumhurbaşkanı, ABD’de yaşayan Türk vatandaşlarıyla, Müslüman derneklerinin temsilcileriyle, ABD’de yüksek öğrenim gören gençlerle bir araya geldi. Dünyaca ünlü fotoğraf sanatçısı müteveffa Ara Güler’in, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın desteğiyle gerçekleştirilen fotoğraf sergisini açtı. Türk-Amerikan İş Konseyi’nin yemeğine katıldı...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.