Türkeş ihraç edilirse durumu ne olacak?

Türkeş ihraç edilirse durumu ne olacak?

GÜNDEM Haberleri

Türkeş, bağımsız milletvekili olarak kabineye girerse 2 ay boyunca bağımsız olarak görev yapacak ancak 1 Kasım seçimlerinde milletvekili adayı olamayacak

Haber Merkezi ANKARA
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun geçici hükümette kabine üyesi olması teklifini kabul etmesinin ardından MHP'den tebdirli olarak kesin ihracı istenen Ankara milletvekili Tuğrul Türkeş, siyasetin gündemine oturdu. Türkeş, 15 gün içinde MHP Merkez Disiplin Kurulu'na (MDK) sözlü veya yazılı savunma verecek. MHP tüzüğüne göre; MDK, Türkeş'in partiden ihraç edilmesi talebiyle ilgili en geç 15 gün içinde takibat başlatacak ve konuyu en geç iki ay içinde görüşerek karara bağlayacak. Aksi halde konu, Türkeş'in lehinde kesinleşmiş sayılacak. MDK, partiden kesin çıkarma kararları için üye tam sayısının çoğunluğu ile karar almak zorunda. Tuğrul Türkeş, MDK tarafından verilecek karara tebliğ tarihinden itibaren 10 gün içinde itiraz edebilecek. 
AK PARTİ'YE GEÇEBİLİR
 Türkeş'in kesin ihracının istenmesi yeni bir tartışmayı da beraberinde getirdi. İhraç talebinin tedbirli olması, disiplin kurulundan kesin karar çıkana kadar Türkeş'in MHP ile bir bağının olmaması anlamına geliyor. Bu durumda MHP'li olarak kabinede yer almayacak. Türkeş, bağımsız milletvekili kalırsa 2 ay boyunca kabinede bağımsız görev yapacak ancak bu defa 1 Kasım seçimlerinde milletvekili adayı olamayacak. Başkent kulislerinde Türkeş'in AK Parti saflarina katılarak seçim hükümetine AK Parti kontejanından gireceği ve seçimde de AK Parti'den aday yapılacağı konuşuluyor. Bir diğer ihtimal ise, Türkeş in bağımsız bakan olarak kalıp milletvekili adayı olmaması. 1 Kasım'dan sonra da AK Parti'nin tek başına iktidar olması halinde hükümette dışardan bakan olarak görev yapması. Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Tunç, Anayasa'ya göre, "Bakanlık teklifinin kabul edilmemesi durumunda tekrar aynı partiden birilerine teklif götürme" diye bir usulün söz konusu olmadığını ifade etti. Tunç, "İlk görevlendirmede sayın Başbakan, Türkeş'e MHP milletvekili olarak teklif gönderdi, o da MHP milletvekili sıfatıyla kabul etti. Kabulün bir disiplin işlemine yol açıp ilişiğinin kesiliyor olması o işlemden sonraki süreçle ilgilidir. İlişiği kesildikten sonra böyle bir teklif yapmış olsaydı bu durum tartışılırdı. Teklifin yapıldığı an itibarıyla MHP'lidir, ihraç kararı alındığı andan sonra da bağımsızdır. Görevlendirme anı önem arz eder diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı. 
70 DAKİKA GÖRÜŞTÜLER 

Başbakan Davutoğlu, bakanlık teklifini kabul eden Tuğrul Türkeş ile Başbakanlık Resmi Konutu'nda bir araya geldi. 1 saat 10 dakika süren görüşmenin ardından konuttan ayrılırken otomobilinin camını açarak gazetecileri selamlayan Türkeş, "Açıklama yapıp yapmayacağı" sorusuna "Sonra" cevabını verdi.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...