Gastronomi alanında artık sessiz kalmayın

A -
A +

Diyarbakır, Mardin, Amasya, Konya ve Kahramanmaraş Belediye Başkanları, ne kadar zengin bir gastronomi şehrinin yöneticisi olduğunuzun farkında değil misiniz? Başaran şehirlerin, başarmayı bekleyen bu şehirlerden bir fazlalığı yok; yapılması gereken farkında olmak ve adım atmak

3 milyon insan, 14 bin yıllık bilinen köklü tarih ve bu tarihin oluşturduğu kültür tam 81 şehir ve bütün bu şehirlerden mutfak kültürlerinin isimsiz kahramanları, ev kadınları ve yerel aşçılar; her türlü riya ve ekonomik endişelerden uzak gözlerini kaçırmadan bizimle el sıkıştı ve bilgilerini paylaştı. Türkiye gazetesinin Anadolu’nun sır lezzetlerine dayandırdığı gücü artık sizlerin elinde, gönlünüzde, beyninizde. Gönüllülük üstelik en samimi olanı, şimdi bereketli toprakların zamanı. Şimdi ANADOLU zamanı. Bereketli toprakların mutfak geleceği için kendimize, samimiyetimize ve yaptıklarımıza olan güvenle bu konuda Türkiye’nin en önde gelen isimleriyle Türk mutfağına sahip çıkacağız. ÇÜNKÜ! Sağlıklı, lezzetli ve bize ait olan Anadolu mutfağının değerine inanan ve bu mutfağı yaşatma çabasında olan insanların varlığına inanıyoruz. Bu topraklar için, çocuklarımız ve kendimiz için Anadolu’nun her anlamda değer bulması ve hepimizin sağlığı için, özetle Anadolu Halk Mutfakları gerçeğini anlamlı kılmak için lazım olan; biraz daha duyarlılık, biraz daha ilgi. 
Kültür ve Turizm Bakanlığı 2020 yılını ‘Gastronomi Yılı’ ilan etti. Eminim Türkiye kültür ve turizm alanında da üzerindeki tozu toprağı silkeleyerek olması gereken gerçek görkemine kavuşacaktır. Bu anlamda yenileşme adına yozlaşma ve kimlik, kişilik kaybetme tasalarıyla her şeyin başladığı Anadolu coğrafyasına yapılabilecek en büyük haksızlık nostalji duygularını körükleme, iç çekme, mazide yaşama çabaları olacaktır. Artık gastronomi adına Türkiye coğrafyasını doğru tanımamız, algılamamız gerekli. İki Türkiye gastronomi gerçeği var; biri çok bildiğimizi sandığımız aslında bize farklı, yanlış, ön yargılı anlatılan, diğeri ise hâlâ gizemleri, zenginlikleriyle keşfedilmeyi bekleyen gerçek ve kadim olan.  
Unutmamalıyız hayatın öznesi insandır; ülkemiz insanları ne yazık ki son elli yıldır uyutuldu, kandırıldı, gelişmişlik şemsiyesi altında çoğu zaman köylülükle suçlandı, insanlarımız, mutfağımız, oluşturulan sanal Batı hayranlığı ile kompleksli hâle getirildi. Zengin ve görkemli kültürel mirasın ışığında, tarihî dokusuyla, her sınıf ve tabakadan insanıyla, ekonomik, toplumsal yönleriyle, yaşayan bir Anadolu’yu sizlere gerçek yönleri ile anlatmak, kimlikli ve kişilikli duruşuyla geleceğe taşımak, işte Türkiye gazetesi bu misyonu üstlendi. Bu coğrafyanın kadirşinas insanlarına baktığı hâlde göremediği ya da görmesi engellenen kültürümüzü anlatacağız. Bir alt sokaktaki bilmediği nice eseri, bir lokmada yediği Anadolu lezzetlerinin arkasında yatan emeği anlatacağız. 
Anadolu geçmişte ve günümüzde hâlâ çelişkiler yumağı: Gerçeklik ve efsaneler, telaş ve sükûnet, zenginlik ve yoksulluk, güzellikler ve çirkinlikler, kültür mirasına sahip çıkma ve yok etme çabaları. İşte ERZURUM Büyükşehir Belediye Başkanı MEHMET SEKMEN en özel örneklerden biri. Önceki Belediye Başkanlıklarındaki tecrübe ve vizyonunu şehrin her metrekaresine dokunarak gösteriyor. Kendilerini minnet duygularımızla yürekten alkışlıyoruz. ŞEHİRLERİN KADERİ YÖNETİCİLERİ İLE DİREKT İLGİLİDİR. Gönlümüz her şehrimizin Vali ve Belediye Başkanlarından bu hamleleri yapmasını diliyor, bilmiyorum çok mu şey istiyoruz? 81 şehir ve bütün bu şehirlerden mutfak kültürlerinin isimsiz kahramanları ev kadınları ve yerel aşçılar; her türlü riya ve ekonomik endişelerden uzak gözlerini kaçırmadan bizimle el sıkıştı ve bilgilerini paylaştılar; doğru ama yetmiyor. 
Ben bu yazımda gastronomi zengini beş özel şehrimizin kendilerinden çok şeyler beklenen yöneticilerine ismen seslenmek istiyorum. Güneydoğunun en karakterli ve özgün şehri DİYARBAKIR Valisi Sayın HASAN BASRİ GÜZELOĞLU, onu yöneticilik yaptığı her şehre damgasını vurması ile tanırız; acaba Diyarbakır gastronomi alanında sessizliğini sürdürecek mi merak ediyorum. Kadim kültür şehri MARDİN’in başarılı ve çalışkan değerli Valisi Sayın MUSTAFA YAMAN neden suskunluğunu koruyor? En güzel ve özel şehirlerimizden AMASYA Belediye Başkanı, turizm alanında kişisel başarıları olan Sayın MEHMET SARI neyi bekliyor? KONYA Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın UĞUR İBRAHİM ALTAY, Selçuk Belediye Başkanlığında şehrin kültürüne daha çok ilgi gösteriyordu, yoruldu mu acaba? KAHRAMANMARAŞ Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın HAYRETTİN GÜNGÖR, ne kadar zengin bir gastronomi şehrinin yöneticisi olduğunun farkında değil mi? Elbette bütün bu şehirlerin çok önemli özel gündemleri de var; fakat gelişmek, turizm pastasından pay almaktan öte şehirlerin kimliğini korumak adına en önemli adımlardan birinin GASTRONOMİ alanındaki çabalar olduğu unutulmamalı. Başaran şehirlerin başarmayı bekleyen bu şehirlerden bir fazlalığı yok, yapılması gereken farkında olmak ve adım atmak. Ülkemizde gastronomi alanında sadece beş şehir mi ümit vadediyor? Diğer, ismi geçmeyen şehirler ne oldu diye sakın sormayın, korkarım söylenecekler hepimizi üzebilir.

Mutfak Dostları Zeynep Kakınç’la yola devam ediyor

1991 yılında kurulan Türkiye’nin köklü sivil toplum kuruluşlarından Mutfak Dostları Derneği, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği genel kurulunda, 2020-22 dönemi yönetim kurulunu seçti. 2020-2022 dönemi yeni yönetim kuruluna 2014 yılından bu yana başkanlık görevini yürüten Zeynep Kakınç başkanlık etmeye devam edecek. Yeni yönetim kurulundaki diğer isimler ve görev dağılımı ise şu şekilde gerçekleşti: Başkan Yardımcıları Osman Serim, Nedim Atilla, Genel Sekreter Esin Sungur, Sayman Oya Emerk, Üyeler Alparslan Baloğlu, Ebru Erke, Başar Eryöner, Yakup Şensoy, Sema Targıt, Haluk Özyavuz, Filiz Hösükoğlu, Ülkü Kahraman, Nazlı Kalmuk ve Murat Güllü.

Gastronomi alanında artık sessiz kalmayın

Gastronomi alanında artık sessiz kalmayınGastronomi alanında artık sessiz kalmayın

Gastronomi alanında artık sessiz kalmayın

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.