Tereyağı sarı mı beyaz mı olmalı?

A -
A +

Tereyağı yapmak için özel ekipmanlar gerekmiyor. Kısa sürede tam istediğiniz lezzette taze tereyağı yapabilirsiniz. Tuzlu tereyağı, tuzsuz olana göre daha uzun dayanır. Dilediğiniz malzemeyi karıştırabilir, yağınıza özgün bir aroma da katabilirsiniz.

İçine girdiği ya da eşlik ettiği her şeyi tatlandırır. Günümüzde köy tereyağından çeşnilisine, sarısından beyazına kadar pek çok çeşidine kolayca ulaşmak mümkün. Ama yine de ev yapımı taze bir tereyağının yerini ne tutabilir ki?
Yiyecek ve içecek dünyasında çok özel bir yere sahip tereyağı, özellikle sabah kahvaltılarının vazgeçilmezlerinden. Kızarmış sıcacık bir dilim ekmek, üzerine bıçakla incecik sürülmüş taze tereyağı ve en üste de bal ya da reçel… İşte güne enerji veren lezzetli bir başlangıç! Ya da tereyağında yapılmış mis gibi bir omlet… Tereyağının içine girdiği her yemeği, birleştiği her ürünü lezzetlendirdiği kesin.
Tereyağı sadece inek sütünden yapılmıyor. Manda, keçi ya da koyun sütünden yapılan tereyağlarının rengi daha açık olsa da tatları birbirine benziyor.
Bir dönem yağ tüketiminin sağlıksız olduğu gerekçesiyle uzak durulan tereyağı, son dönemde tüketimindeki artış hızıyla öne çıkıyor. Tereyağı sağlıklı doymuş yağlar açısından zengin olmasının yanı sıra kısa ve orta uzunlukta zincire sahip yağları da içeriyor. Bu yağların tokluk hissini artırdığı, yağ metabolizmasını hızlandırdığı düşünülüyor. A vitamini, iyot ve asetilkolin açısından zengin olan tereyağı, vücuda yüksek oranda enerji veriyor. A, D, E ve K vitaminlerinin emilimine yardımcı oluyor.
Günümüzde tuzlu ya da tuzsuz tereyağları yapabilmek için kendi ineğimizin olmasına ya da tam donanımlı mandıralara ihtiyacımız yok. Tereyağı yapmak için özel ekipmanlar gerekmiyor. Kısa sürede tam istediğiniz lezzette taze tereyağı yapabilirsiniz. Pratik zekânızı konuşturup içine dilediğiniz malzemeyi karıştırabilir, yağınıza özgün bir aroma da katabilirsiniz.
Çalkalama (YAYIKLAMA) işlemi için ne kullanırsanız kullanın başlamadan önce ekipmanınızı dezenfekte etmeyi unutmayın. Süt kaymağının ısısının 20 derece civarında olması işi kolaylaştırır. Bu yüzden kaymağınızı tereyağı yapımına başlamadan önce ısınması için buzdolabından çıkarın. Tereyağı yapmak için ekşi krema, içindeki yağ topaklanıp yayık altı suyundan ayrışana kadar çalkalanır ya da karıştırılır. Ayrışan yayık altı suyu süzüldükten sonra yağ, suyla yıkanıp sıkılır ve aralarda kalan yayık altı sularından arındırılır. Tereyağınızın çabuk ekşimesini istemiyorsanız, yıkama işlemini titizlikle yapmalısınız. Tuzlu tereyağı, tuzsuz olana göre daha uzun dayanıyor. Tereyağını kendi başına kullanabileceğiniz gibi çeşitli otlar, baharatlar ve diğer malzemelerle de çeşnilendirebilirsiniz. Tereyağını derin dondurucuda üç aya kadar saklayabilir, kullanacağınız kadarını buzluktan alarak doğrudan kullanabilirsiniz.
Sarı olan tereyağları gerçektir, beyazlar ise sahtedir gibi bir algıya kapılmayın! Tereyağının rengi yağ yapımında kullanılan hayvanın sütüyle alakalıdır. Keçi ve manda sütünden yapılan tereyağı beyaz olur, inek sütünden yapılan ise genellikle sarı olur; tabii ki inek yağındaki renk konusunun hayvanların otladığı coğrafya ve yağın yapıldığı mevsimle de ilgisi var. Aldığınız tereyağı hakkında şüpheleriniz varsa:
¥ Tereyağından küçük bir parça alıp sıcak suya atın. Gerçek tereyağı tek parça hâlinde parçalanmadan erir, eğer parçalara ayrılarak eriyorsa o tereyağı değil margarindir.
¥ Gerçek tereyağını, mutfağınızda oda sıcaklığında bıraktığınızda asla tamamen erimez sadece yumuşar. Ne kadar yumuşarsa yumuşasın şeklini de bozmaz. Eğer bir müddet sonra su gibi erimişse gerçek değildir.
¥ Gerçek tereyağını dolaptan çıkarır çıkarmaz bıçakla kestiğinizde zorlanabilirsiniz bu normaldir, ancak sadece bıçak darbesi alan yerler kesilmeli (parçalanmalı). Eğer yağın bütünü bir taş gibi çatlıyorsa katkılı bir yağ olduğunu gösterir.
¥ Tereyağını tavada erittiğinizde göz göz olmuyor ve köpürmüyorsa sahte olması muhtemeldir. Tabii ve organik bir tereyağı tavada kızdırılınca köpürür. Köpürmesinin sebebi tereyağının içerisinde bulunan suyun yoğunluk farkından dolayı yukarı çıkmasıdır.
¥ Tereyağının oda sıcaklığında beklerken tam anlamıyla erimeyeceğini söylemiştik, ancak eridiği kısımların da kontrolü çok önemli. Erirken kendisinden daha farklı renkte (daha koyu sarı) eriyorsa bu yağda boya kullanılmış olabilir.
Yok ben bunlar ile uğraşamam diyorsanız market rafları sizleri bekliyor. Marketlerden aldığımız tereyağları ne kadar güvenilir bilemiyorum. Birçok tüketici ne yazık ki doğal, köy ürünü diye satılan sahte ürünleri alabiliyor. Yapamıyorsanız tereyağınızı güvendiğiniz bir üreticiden satın almanızı tavsiye ediyorum.
Tereyağının zevkine varmak için bulabileceğinizin en iyisini yemeniz lazım.  
Hilesi hurdası olmayan…

RESMİN BÜYÜK HALİ İÇİN GÖRSELE TIKLAYIN

Tereyağı sarı mı beyaz mı olmalı?
 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.