Hatay'ın zeytinyağı kokan ilçesi: Altınözü

A -
A +

İnsanlık tarihi kadar eski olan zeytinin, Altınözü’nde ayrı bir yeri var. “Altın” zeytinyağının yerine kullanılıyor. Şehrin zeytinyağı ihtiyacının yarısını karşılıyor. Barışın simgesi hâline gelmiş olan zeytinden geçimini sağlayan ilçe; bu sayede büyüyor, geleceğe güvenle bakıyor...

“EŞEK ÖLÜR KALIR SEMERİ, İNSAN ÖLÜR KALIR ESERİ” 

Sakın bu söz de nereden çıktı demeyin, yazıyı okuduğunuzda benimle aynı fikirde olacağınızı düşünüyorum. Gittim, inceledim, gördüm ve yazıyorum. Kısaca ısmarlama yazı değil. 

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan bir şehir; namıdiğer “MEDENİYETLER ŞEHRİ”, bereketli coğrafyasında farklı inanç ve kültürlerin karşılıklı hoşgörü içinde yaşadığı bir yurt köşesi HATAY. Bu bereketli topraklar aslında ülkemize katılan son ve değerli kara parçası.

Hatay'ın zeytinyağı kokan ilçesi: Altınözü

ZEYTİN DALI

Yazıma konu Altınözü ise Hatay’ın bir ilçesi. Daha önceleri de Hatay’a sık sık geldim fakat ne yalan söyleyeyim Altınözü ilçesine gitmek nasip olmadı, neler kaybetmişim meğer. İlçe Kaymakamlığı ve İlçe Belediyesinin yapmış olduğu hizmetler Hatay gastronomi turizminde kesinlikle çok ama çok önemli. Hatay ilinin mutfak iddiasını ürünleriyle besleyen ilçe Altınözü desek abartmış olmam.

Zeytin ve zeytinyağı bu şirin ilçenin en önemli gelir kaynağı. “Altın” zeytinyağının yerine kullanılıyor. Bu coğrafyanın insanları altın rengi ile zeytinyağının rengi arasında bir ilişki kurmuş olmalılar ALTINÖZÜ ilçesine ismini koyarken. Zeytin şüphesiz ilçenin gündeminde birinci planda. Arkasından çok değerli bir başka gastronomi ürünü olan NAR ve NAR EKŞİSİ geliyor. Barışın simgesi hâline gelmiş olan zeytinden Nuh tufanında da bahsedilmekte olup, beyaz bir güvercinin ağzında taşıdığı zeytin dalı, canlılığı da temsil eder. Ne dersiniz Nuh’un gemisi buralarda bir yerde olabilir mi? Malum güvercinler çok uzun uçabilen kuşlar değil. Neyse bu başka bir yazı konusu olsun.

Hatay'ın zeytinyağı kokan ilçesi: Altınözü

%50’Yİ KARŞILIYOR

Kısaca tarih boyunca birçok medeniyetin hem görsel hem de yazılı eserlerinde bahsedilmiş olan zeytin, insanlık tarihi kadar eski. Akdeniz Bölgesi’ndeki zeytin üretiminin %30’unu gerçekleştiren ve bu payla ilk sırada yer alan Hatay ilimiz; Türkiye’deki zeytin ağacı varlığı bakımından %10’luk bir paya sahip. Toplam tarım arazilerinin %52’sini zeytinliklerin oluşturduğu Altınözü ilçesi; Hatay zeytinlik alanlarının %33’üne sahip ve Hatay ilinin zeytinyağı üretiminin yaklaşık %50’sini karşılıyor. 

İklim ve toprak şartlarının uygun olması ve anavatanı olması sebebiyle zeytin yetiştiriciliği için oldukça yüksek potansiyele sahip olan Altınözü ilçesinde yetiştiriciliği yapılan çeşitlerin büyük çoğunluğu yöresel çeşit ve tipler. Yöreye has üç çeşit tescil edilmiş ‘HALHALI’, ‘SAURANİ’ VE ‘SARI HAŞEBİ’dir. Ayrıca HAMBELESCİK, KARAMANİ, DİKENLİ ZEYTİN, ARRAVİ, ELMACIK, TUFFAF, ERİ, BALLUTİ, ALLENE, CELEP, PİSECİK ve HAR zeytinleri de yörede yetiştirilen diğer zeytin cinsleri. 

PROJELERİ ÇOK

İlçe Kaymakamı Bülent UYGUR ve Belediye Başkanı Rıfat SARI, oldukça iddialı ve başarılı bir güç birliği ve vizyon içinde ilçenin gastronomi ürünleri üreten bir nokta olması yolunda değerli adımlar atmışlar. Altınözü ilçesinin her alanda kalkınması ve refahı için bireysel ve kurumsal olarak takdire şayan çalışmalar yapıyorlar. Hatay Valiliği destekleriyle bu çalışmaları güçlendirerek devam ettirdiklerini ifade ediyorlar. Kısaca herkes üzerine düşeni fazlasıyla yapıyor. Zeytin meyvesiyle ilgili bugüne kadar birçok proje gerçekleştirmişler. Bölgedeki tarım üretiminin bilinir hâle gelmesi için ALTINÖZÜ ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI FESTİVALLERİ ve ALTINÖZÜ ZAHTER FESTİVALİNİ gerçekleştirmişler. Kaymakamlık ve belediye, ilçenin TOKAÇLI Mahallesi’nde bulunan Zeytin Müzesini ve Beyazdere mevkiinde bulunan ALTIN ZEYTİN CAM SEYİR TERASINI ilçe turizmine kazandırmış. Bu arada Altınözü Belediyesi, Beyazdere mevkiine Asma Köprü, Yürüyüş Yolları, Ters Ev ve Zipline projeleri yapıyor. Altınözü zeytini ve zeytinyağını ve ilçeyi tanıtan belgesel film çekimlerini tamamlamışlar. Yaklaşık 120 milyon liralık bir ekonomiye sahip olan zeytin sektörünün büyümesi için Altınözü Zeytinyağının Coğrafi İşaret Kazanması Projesi ve Hatay Zeytin Çalıştayı’nı da gerçekleştirmişler.

Hatay'ın zeytinyağı kokan ilçesi: Altınözü

KADINA DESTEK

Sağlıklı ve lezzetli ürünlere ulaşma çabası içindeki hepimizi ilgilendiren kısmı ise Altınözü Kaymakamlığı ve Altınözü Belediyesi AİLE DESTEK MERKEZİ VE KÜLTÜR EVİ projesi ile 400 ihtiyaç sahibi kadına iş verirken Hatay ili ve Altınözü ilçesine ait yöresel ürünlerin üretimini gerçekleştiriyorlar. Burada geleneksel metodlarla üretilen kül ile tatlandırılmış ZEYTİN, KIRIK ZEYTİN, SİYAH ZEYTİN ve SU ZEYDİ marifeti ile üretilen ZEYTİNYAĞI yanında bölgenin KATIR BAŞI Narı ile NAR EKŞİSİ ve yine bölgede yetişen ürünlerden SALÇA, BİBER SALÇASI, CEVİZ REÇELİ, PATLICAN REÇELİ, SALAMURA ZAHTER, ZEYTİN REÇELİ, TURUNÇ REÇELİ, ZAHTERLİ ÇÖREK, KAHKE, KÜNEFE PEYNİRİ gibi lezzetleri, üstelik gıda mühendisi kontrolünde üretiyorlar. Altınözü Kaymakamlığı Aile Destek Merkezi ve Altınözü Belediyesi Kültür Evi hizmet binasında Kaymakamlık ve belediye girişimiyle kurulan Hazek Kooperatifinde üretilen ürünler kooperatif aracılığıyla satılmakta.

BAŞARI HİKÂYESİ

Ziya Paşa’nın da dediği gibi “EŞEK ÖLÜR KALIR SEMERİ, İNSAN ÖLÜR KALIR ESERİ.” Bir gün Altınözü’nden ayrılırken geride eserler bırakan ve hayır dualarıyla anılan olmak ne güzel. Umarım ülkemizin her ili ve ilçesinde bu düşünceye inanan vizyon sahibi yöneticiler olur. Çünkü “VATANINI EN ÇOK SEVEN GÖREVİNİ EN İYİ YAPANDIR.” Evet bizler de yazarak anlatarak bu şiarla Anadolu’nun her noktasındaki başarı hikâyelerini anlatmayı sürdüreceğiz. Elbette eksik olanları ya da yapılmayanları da.

Ürünlerin alınabileceği adres: Hatay Altınözü Emeği Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi - Yenişehir Mah. Cavid Alkan Cad. 64/2 Altınözü 
Tel: 0552 4521442 @altinozuhazek

HATAY LEZZETLERİ

Hatay'ın zeytinyağı kokan ilçesi: Altınözü

ZEYTİN SALATASI

MALZEMELER:
100 g kırık Halhalı zeytin
1 adet domates 
1 tutam maydanoz 
1 yemek kaşığı toz biber 
1 yemek kaşığı zeytinyağı 
1 yemek kaşığı nar ekşisi 

HAZIRLANIŞI:
Malzemeler karıştırılarak salata hâline getirilir. Zeytinyağı ve nar ekşisi eklenerek karıştırma işlemi tekrarlanır ve sonrasında servis edilir.

Hatay'ın zeytinyağı kokan ilçesi: Altınözü

ZAHTERLİ ÇÖREK

MALZEMELER:

2 su bardağı zeytinyağı 
1 su bardağı su 
50 g rezene 
50 g susam 
1 yemek kaşığı tuz 
200 g zahter 
1 kg un 

HAZIRLANIŞI:
Malzemeler karıştırılarak hamur kıvamına getirilir. Daha sonra şekillendirilip tepsilere dizilir. Fırında 180 derecede 20 dakika pişirilir. 

Hatay'ın zeytinyağı kokan ilçesi: Altınözü

EKŞİLİ AŞ

MALZEMELER:

1 kg olgun domates 
1 baş soğan 
3 diş sarımsak 
1 tatlı kaşığı salça 
1,5 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı toz şeker 
1 yemek kaşığı tuz 
1 yemek kaşığı nane 
4 bardak su 

KÖFTESİ İÇİN:

250 g köftelik bulgur 
250 g yağsız et 
1 küçük soğan
1 yemek kaşığı pul biber
1 yemek kaşığı biber salçası 
1 çay kaşığı tuz 
1 çay kaşığı kimyon 
1 yemek kaşığı un 

KÖFTE İÇİN:

100 g iç yağı veya margarin 
1 çay kaşığı tuz 
Bir tutam kıyılmış maydanoz 
Yarım çay kaşığı karabiber

HAZIRLANIŞI:

Soğan ve sarımsaklar kıyılıp, tereyağında hafifçe ölmeleri sağlanır. Domateslerin kabukları soyulur ve bir süzgeç yardımıyla ezilerek püre hâline getirilir. Şeker, salça, tuz ve su ilave edilerek pişmeye bırakılır. Köftesi, oruk köftesi hazırlar gibi hazırlanır. Köfte içi için, dövülmüş iç yağı ya da tereyağı, tuz, karabiber ve kıyılmış maydanozla ovuşturularak hazırlanır. Köftelerin yarısı misket büyüklüğünde yuvalanır. Diğer yarısı da ceviz büyüklüğünde parçalar halinde kopartılıp, serçe parmağınız yardımıyla oyulur ve içine hazırlanmış olan köfte içi doldurulur. Ağzı kapatılıp mekik şekli verilir. Hazırlanan malzemeler pişmekte olan çorbanın içine atılır ve pişinceye kadar kaynatılır. Ateşten indirmeye yakın nanesi katılır. Sıcak servis yapılır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.