Keçinin yediği her ot yenir...

A -
A +

Bodrum pazarları otlarıyla ünlü. Bir Girit göçmeni, “Tabiatta hangi ot yenir?” sorusuna, “Keçinin yediği her ot” cevabını vermiş. Semt pazarlarını gezerken nihai satıcıların değil, yetiştiricilerin tezgâhlarını incelemelisiniz.

Muğla, sırtını dağlara dayamış ve yüzünü denize dönmüş sanki saklı bir cennet. Türkiye'nin en fazla turist çeken illerinden biri. Muğla ili sınırları içinde bulunan BODRUM, MARMARİS, FETHİYE, DATÇA, GÖCEK, DALAMAN ve KÖYCEĞİZ ile dünya turizminde gerek tabiat güzellikleri gerekse tarihi yapıları ve coğrafi konumu ile oldukça iddialı. Şehir merkezi denizden uzak olsa da burada sahile ulaşmak kolay. Gökova’nın deniz yönünde AKYAKA; dağ istikametinde ise kır lokantaları ve evleriyle ünlü ULA var. İlk bakışta dev bir gölü andıran BOZBURUN koyu, balık lokantalarının ve teknelerin sıralandığı sevimli bir liman. Bozburun’daki sakin köşe olan Adatepe’ye tekneyle on beş dakikada varmak mümkün. Burada değirmenler, şapeller ve surlarla dolu etkileyici bir görsel zenginlik var. Herkesin en azından hayatında bir defa semt pazarına uğramışlığı vardır. Bodrum pazarları da otları ile ünlü. Pazar gezerken nihai satıcıların değil, yetiştiricilerin tezgahlarını incelemenizde fayda var.
Egeliler otun dilinden anlarlar. Ege mutfağının temelini oluşturan otlar, Bodrum’a mübadele zamanı gelen Giritliler sayesinde popüler olmuş. “Tabiatta hangi ot yenir?” sorusuna bir Girit göçmeni, “Keçinin yediği her ot yenir” demiş! Ege mutfağında otlar üç şekilde pişiriliyor, aslında ülke genelinde demek daha doğru gibi.
ZEYTİNYAĞLI: Haşlanan veya sıcak su banyosu yapılan otlar, üstüne zeytinyağı, limon ve sarımsakla sağlıklı birer lezzet olur. 
YOĞURTLAMA: (Bodrum ağzıyla “YORTLAMA”) Haşlanan, kızartılan veya kavrulan sıcak otların üzerine sarımsaklı yoğurt konur; onun üstünde de pul biberli tereyağı gezdirilir.
YUMURTALI: (Bodrum ağzıyla “YIMIRTALI”) Bodrum’un mis gibi zeytinyağıyla soğanlar biraz çevrilir, üstüne ot katılır. Hepsinin üzerine de köy yumurtası kırılır.
TURP OTU: Çiğ yenildiğinde tadı turp gibi olan, haşlanıp zeytinyağı ve limonla salatası yapıldığında nefis bir lezzete dönüşür. Ekim ayında çıkar; nisan-mayıs aylarına kadar devam eder. Hardal otuna çok benzer, ayıran özelliği çiçeklerinin sarı değil beyaz açmasıdır.
PİŞİRİLME TARZI: Zeytinyağlı, yoğurtlama, kavurma.
ŞEVKETİBOSTAN (BOSTAN OTU, ŞEVKET OTU, MÜBAREK DİKENİ, AKKIZ, KENKER VEYA DELİ KENKER) Ekim sonunda çıkmaya başlar, kasım ayından şubat ayına kadar bulunur. Ayıklaması da pişirmesi de zahmetli bir yemektir. Terbiyeli ve kuzu etli yapılanı çok lezzetli olur; zeytinyağlı olarak da tercih edilebilir.

ÜLKEMİZ, MEYVE ÇEŞİTLİLİĞİNDE ŞANSLI BİR COĞRAFYA
Ülkemiz, iklimi sebebiyle meyve çeşitliliği konusunda oldukça şanslı bir coğrafya!
Elbette Muğla ve çevresi meyvelerden nasibini fazlasıyla almış. Tabii meyve yemenin de kendince kuralları var. Bütünüyle ya da suyunu sıkarak tüketebileceğimiz meyvelerin mevsiminde ve taze olmasına dikkat etmeliyiz; MEYVEYİ AÇ KARINLA TÜKETMEMELİYİZ. Çünkü yemeğin üzerine yenen meyve MİDEDE HASTALIK YAPAN BAKTERİLERİ ARTIRIYOR, ayrıca beslenme düzenine bağlı olarak gün içinde belli bir saatten sonra meyve tüketilmemeli; çünkü KAN ŞEKERİNDEKİ DEĞİŞİM VÜCUDUN İŞLEYİŞİNİ OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR gibi önemli tıbbi bilgiler var.
Şimdilerde düzenli tüketildiğinde daha yüksek enerji, daha hızlı bir metabolizma ve daha fazlasını vaat eden kış meyveleri tüketilmeli.

İŞTE ONLAR
MANDALİNA, GREYFURT, PORTAKAL, LİMON, LİME, KUMKUAT, TURUNÇ.
Bu meyvelerin genel adı NARENCİYE diğer bir deyişle TURUNÇGİLLER.  
BODRUM MANDALİNASI
Her mevsimin kokusu vardır, aralık ayının kokusu Bodrum için BODRUM MANDALİNASI. Mandalinanın 20. yüzyılın başlarında doğu Ege adalarından ve Filistin’den getirildiği bilinir. Bodrum ve mandalinanın yolları, 1947-1950 yılları arasında kesişir. Bahçelere mandalina fidanı dikilmeye başlar. Yaprakları arasında dolaşan ZEFİRİYE RÜZGÂRI ile deniz kokulu meltemlerin kutsadığı meyve, Bodrum’un bereketli toprağı ile buluştuğu vakit kendini bulur. Gerçek ekolojisini Bodrum’da bulan, bol sulu ve çekirdekli Bodrum mandalinası, aromasını Bodrum’un havasına ve toprağına borçludur. Muğla’nın coğrafi işaret tescili alan ilk ürünüdür. “KOKULU MANDALİNA” olarak da isimlendirilen Bodrum mandalinasının ağaçları orta büyüklüktedir ve diğer mandalina türlerine göre dal sayısı çok fazladır. Kabuğu kolay soyulur ve kabuktaki ETERİK YAĞLAR sebebiyle kendisine özgü hoş bir kokuya sahiptir. Mandalina ağaçları nisan-mayıs aylarında çiçeklenir. Aralıkta tam olgunluğa ulaşır, kendine has mükemmel koku ve tadına kavuşur. 15 Aralık’tan şubat sonuna kadar hasat dönemidir. Geçen zaman içinde bahçelerin yerini her ne kadar konutlar ve turistik tesisler alsa da mandalina ağaçları toprağıyla, dalıyla, yaprağıyla, meyveleriyle ve bütün enerjisiyle direniyor.  
Bodrum mandalinasından GAZOZ, REÇEL, MARMELAT, LOKUM, KOLONYA, SABUN, CİPS VE ÇİKOLATA üretiliyor.

Hapimag Sea Garden Executive Şefi
Orhan Demirok'tan Ege'ye özgü lezzetler

“İyi yemek iyi tatil” kavramını benimseyen Orhan Demirok ve ekibi, tabii ürünler tercih ederek Türk damak zevkini harmanlıyor. Hapimag Sea Garden’da imza lezzetler hazırlayan ekip, otelin kendi bahçesinde yerli tohum ile yetiştirilen sebzeler ve mevsime uygun en taze ürünleri kullanıyor. Dünyanın muhtelif mutfaklarının yanı sıra yöresel lezzetlere de her zaman kapılarını açan Hapimag Sea Garden Resort Bodrum, Gaziantep, Hatay ve Adana gibi Türk mutfağının tescilli lezzetlerini de misafirleriyle buluşturuyor.

MAHALLÎ DEĞERLERE SAYGI
Bodrum mandalinasından üretilen yöresel lezzet Bodrum mandalinası, Hapimag Sea Garden Resort Bodrum misafirlerine sunulan yöresel lezzetlerin arasında yer alıyor. Mahallî üreticilerden alınan taze Bodrum mandalinaları, vakumlama yöntemiyle kış boyunca soğuk hava depolarında saklanıyor. Böylece yaz boyunca Hapimag Sea Garden Resort misafirleri kahvaltılarda Bodrum mandalina suyunu vitamin ve mineral değerlerini kaybetmeden, ilk günkü lezzetiyle tadabiliyor. Ayrıca kendine has koku ve aromaya sahip Bodrum mandalinasının kabuklarından tabii reçeller üretiliyor.

RESMİN BÜYÜK HALİ İÇİN GÖRSELE TIKLAYIN

Keçinin yediği her ot yenir...

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.