Bir Çukurova sevdası: Adana

A -
A +

Adana’da herkesin yemeğe ve lezzete düşkünlüğü var. Onlarca çeşit gastronomi ürün zenginliği ile Adana, bölgenin, hatta ülkenin kültürünü yaşatan bir şehir. Türkiye’nin göz bebeği Adana’nın UNESCO “Gastronomi Şehri” olması gerektiğine inanan Zaimoğlu bir Adana âşığı; ama bu heyecan ve heves içinde olan başka Adana sevdalıları da lazım.

“Herkesin sımsıkı sarılmak istediği bir insan, deli gibi gitmek istediği bir şehir, içinde kaybolmak istediği bir kitap vardır” demiş yazar. İşte Adana öyle bir şehir. Bu yazıma konu olan Tayyar Zaimoğlu sanırım bu sözlerin yansıması.
1965 Darende doğumlu ancak çocukluğundan beri Adana’da yaşıyor. O artık deli gibi sevdalı bir Adanalı. Adana’nın turizm ve yiyecek-içecek sektörüne damgasını vurmuş bir isim Tayyar Zaimoğlu. 1987 yılından itibaren yaklaşık 35 yıl süren bir emek. Yeni konseptler ve gelenekler adına birçok markanın arkasında ismi var.  Ama bunların dışında bir de Adana için yaptıkları var:
¥ Çukurova Turistik    Otelciler Birliği kurulmasına önderlik
¥  Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) ve Turizm Restaurant Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) Yönetim Kurulu Üyeliği
¥  Adana’da Ziya Paşa Bulvarı’nda Ziyapaşa Derneği kurulmasına öncülük
¥  Ülkemizde yemek kültürü ve gastronomiye büyük değer katan “YEDY” Gastronomik Derecelendirme Sistemi içinde Danışma Kurulu Üyeliği
¥  Zaimoğlu yorulmak bilmiyor ve dinmeyen heyecanı, tükenmeyen enerjisi ile Adana Valiliği himayesinde, Adana Büyükşehir, ilçe belediyeleri ve STK iş birliğiyle düzenlenen, ülkemizin en önemli gastronomi festivali Yürütme Kurul Üyesi
Bu sene maalesef katılamadım festivale; ama biliyorum ki, Adana festivalsiz, festival onsuz olmaz.
Ayrıca Çukurova Bölgesi’nde turizmin geliştirilmesi ve tanıtılması amacıyla çok sayıda bölgeyi tanıtıcı kitap, dergi, broşür yazıp, derleyip bastıran Zaimoğlu, turizm, gastronomi ve yeme içme sektöründe çok sayıda gazete ve dergilerde yazılar yazmış ve yazıyor, toplantı, konuşma, panel ve fuarlarda gözümüz onu arar.
Zaimoğlu “Adana’da Yapılması Gereken 100 Proje” kitabını da 2000’li yılların başında yazıp bastırmış.
Adana’da herkesin yemeğe ve lezzete düşkünlüğü vardır. Zaimoğlu çocukluğundan beri damak tadına olan merakı sayesinde hem yurt içinde hem de yurt dışında yemek konusunda araştırmalar, farklı lezzetleri tatma, deneyimleme imkânlarına sahip olmuş ve bu birikimini sadece Adana’da değil bugün Türkiye’nin her noktasında paylaşıyor.
“Meşhur Onbaşılar hikâyesi nasıl başladı?” diye sordum.
“Adana’ya başta İstanbul olmak üzere yurt içi ve yurt dışından özellikle ticaret amacıyla gelen insanların dışarıda yemek talepleri ile Adana lezzetlerinin sunulduğu restoranlar açılmıştı. Çocukluğumda babamla gittiğimiz Onbaşılar Kebap, Gar Lokantası, Erciyes Lokantası, Nihat Restoran, Bingöl Lokantası ve Bankalar Lokantası gibi çok sayıda lokanta vardı. Çok kaliteli hizmet veren bu mekânların bir kısmı uzun yıllar sonra farklı sebeplerden dolayı kapandı. 2009 yılı başında Adana’da geçmişe ait değerlerin ortaya çıkarılması amacı ile “Onbaşılar” ismini yeniden canlandırmak için Onbaşılar ailesi ile anlaşarak lisans ve isim haklarını aldım. Onbaşılar aile fertlerini, eski ustalarını ve şeflerini bir araya getirerek Seyhan Baraj Gölü manzaralı, iki katlı ve bahçeli bir mekân açtım”  diye cevapladı.
Hem sektörü hem de Adana’yı iyi biliyorsunuz. Sizce Adana’da gastronomi kültürünün bulunduğu yer, eksikler ve hedefler nelerdir diyorum.
“Evlerde ve ev yemeği satan lokantalarda pişirilen Adana tencere yemekleri, mangal kullanılarak yapılan kebap kültürü, şırdan, mumbar, halka tatlısı, bici bici, şalgam ve aşlama gibi zengin sokak lezzetleri, Akdeniz’in ve Adana il sınırları içerisindeki göllerden elde ediyeh deniz mahsulleri ve tatlı su ürünleri ile son olarak biber salçası, bal, turunç reçeli, pekmez gibi onlarca çeşit gastronomi ürününü şehrimizin zenginliği olarak kabul edip Adana’nın bölgenin, hatta ülkenin kültürünü yaşatan bir alan olduğu gerçeğini anlamak lazım. Biz Adana olarak bu birikimle gastronomi açısından iyi bir noktadayız. Eksiklerimiz var belki, ancak hedefimiz UNESCO ‘Gastronomi Şehri’ olmak” diyor.
Son söz:
Zaimoğlu bir Adana âşığı; ama bu heyecan ve heves içinde olan başka Adana sevdalıları lazım.
Halkın Mutfağı programı için son gittiğimde gördüm ki Adana Valisi, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı, Adana Ticaret Odası ve diğer bütün kurumlar, sivil toplum kuruluşları Adana turizmi ve gastronomisi için çalışmaya devam ediyorlar.
ADANA, TÜRKİYE’NİN GÖZ          BEBEĞİDİR
Bakın Cahit ZARİFOĞLU “İnsana imtihan olarak özlemek yeter! BİR ŞEHRİ, BİR SESİ, BİR NEFESİ” demiş.
Ben her yıl mutlaka bir Adana seyahati yaparım; çünkü Adana’yı ve Adanalıları özlerim ve hep özlediğim Adana’yı isterim. Bütün Adanalılar ve Adana sevdalıları gibi.

RESMİN BÜYÜK HALİ İÇİN GÖRSELE TIKLAYIN

Bir Çukurova sevdası: Adana

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.