Tek kullanımlık market poşetleri ücretsiz olsun

A -
A +
“Feridun Ağabey, plastik poşetlerin ücretlendirilmesinden sonra tercih ettiğimiz bez torbaların virüs tehdidi altında olduğunu uzmanlar dile getirmeye başladı. Bez torbalar naylon poşet gibi alınıp atılmıyor. Her kullanım sonrası yıkanması mümkün olmadığı için de virüs taşıma riski bulunduğu belirtiliyor. Durum bu olunca sağlığımızı korumak ve salgını önlemek amacıyla her seferinde para vererek alamayacağımız poşetlerin hiç olmazsa bir tanesinin ücretsiz olarak dağıtılması gerekmez mi? Bugün nice mekânda maskeler ve dezenfeksiyon ilaçları sağlığın korunması açısından hemen hemen ücretsiz dağıtılırken ve bunlar poşetlerden pahalı iken hijyen açısından pandemi süresince marketlerin de bu poşetleri, ücretsiz vermesi gerekmez mi? Tek kullanımlık plastiklerin gıdayla bulaşan hastalıkları önlemenin en ucuz, en kolay ve en güvenli yolu olduğunu araştırmacılar her gün söylüyorlar. Bez torbaları ya sık sık yıkamak gerekecek ya da virüs riski ile tekrar tekrar kullanılacak. Bu durumunda bulaştırılabilecek patojenleri taşıdığı virüs ve bakterilerin alışveriş torbalarında uzun süre yaşayabilecek. Bunu ben söylemiyorum uzmanlar söylüyor. Öyleyse sağlığımızı korumak için her konuda tedbir alan insanlarımız yetkililerimiz poşetleri ısrarla ücretli vererek insanların bez torbaya yönlendirmeleri bu süreçte derhal vazgeçilmesi gereken bir uygulama değil mi?
Uzmanların söylediği 'Defalarca kullanılan file ve bez torbalar, virüsü marketten eve evden markete taşıyabiliyor.' Bu anlamda tek kullanımlık plastik poşetler salgının artmasını engelleyebilir. Korona tehdidi nedeniyle market alışverişinde birçok insan kendi torbası yerine market poşeti kullanmaya döndü, zira bu poşetler evin kapısından içeri alınmayabiliyor. Veya evde çöpe atılıyor her seferinde yıkanmak zorunda kalınmıyor. Tek kullanımlık oldukları için de virüs barındırma riski azalıyor. O nedenle market alışverişlerinde poşet kullanımı yine arttı. Ama beri yandan halkımıza ekonomik destek yöntemleri aranırken naylon poşetlerin bir tanesinin ücretsiz olması hiç akla gelmedi.
Bu konuyu Sağlık Bakanlığımız ve Çevre Bakanlığımız başta olmak üzere bütün yetkililerimize iletiyor konuyu hem sağlığımız açısından hem vatandaşın ekonomisine bir moral takviyesi açısından ücretsiz hâle getirilmesini talep ediyoruz. Saygılarımızla...”
          Erol Kara-İstanbul
 
 
Avcılar Belediyesinden yardım istiyoruz
 
Feridun Ağabey, biz Ispartakule Bizim Evler 1. Sitede oturuyoruz. Bahçeşehir ile aramızda bir yol var. Aslında Bahçeşehir’de değil 'çöplük şehir'de oturuyoruz. Bizim Evler sitesinin arkasında bir su deposu var. Buradan Avcılar Belediyesinin tankerleri her gün temizlik için 5 ila 10 tanker su alıyorlar. Merak ettiğimiz şu, buraya gelen şoförler bu çöpleri görmüyorlar mı? Niye belediyeye bildirmiyorlar? Depoya giderken bir kapı var devamlı açık, önüne gelen çöp döküyor, gece saat 22.00’den sonra arabasını oraya çekenler orada neler yapılıyor bilmiyoruz. Orasını naylon poşet çöplüğü yaptılar. Ot gibi bir şeyler döküyorlar çürüyünce koku yapıyor, balkonlarda oturamıyoruz. Çam havasını bırakın, bir yeşil ot görmemize engel oluyorlar. Orası baharda yeşilleniyordu, şimdi çöp yığınları yaptılar. Bu sorumsuzları ve sorumsuzluğu sizin aracılığınızla “Güzel insanlar kenti-Avcılar Belediyesi” yetkililerine iletiyoruz. Bizi bu çöp dağlarından ve burayı çöpe çevirenler sorumsuzluklarından kurtarırlarsa kendilerine minnettar kalacağız.
           Bizim Evler 1. Site Sakinleri
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.