Trump döneminde ABD-Türkiye ilişkilerini bekleyen sorunlar

A -
A +
ABD'deki başkanlık yarışı Türkiye kamuoyunda da yakından izlendi. Barack Obama döneminde dibe vuran ilişkiler, Türkiye kamuoyunda genel olarak Demokratlar'ın itibarını sarsmıştı. Obama'nın Irak, Suriye ve Mısır siyaseti, buna ek olarak FETÖ'ye karşı müsamahakâr tavrı ve PYD-PKK'ya açık desteği, Türkiye kamuoyunda anti-Amerikan hislerin doruğa çıkmasına sebebiyet vermişken, Türkiye-ABD ilişkileri en kötü dönemlerinden birini yaşamıştı.
Bu nedenle Trump'ın seçilmesi Türkiye'de sempati ile karşılandı. Yeni başkan Türkiye-ABD ilişkilerinde yeni bir sayfa açılma ihtimali anlamına gelirken, özellikle Trump ekibinin FETÖ konusunda halefinden farklı bir politika izleme ihtimali sevinçle karşılandı.
Ancak bu Türkiye-ABD ilişkilerini kolay günlerin beklediği anlamına gelmiyor.
Şu an ikili ilişkilerin en kritik meseleleri ABD'nin FETÖ ve PYD-PKK konusundaki tavrı.
FETÖ konusunda yeni yönetimin Türkiye'nin tezlerine daha açık bir tutum izleyeceği tahmin ediliyor.
Ancak PYD-PKK konusundaki fikir ayrılığının devam etme ihtimali mevcut. ABD eski Başkanı Barack Obama'nın DEAŞ'la mücadele koalisyonundaki Özel Temsilcisi Brett McGurk yeni yönetimle çalışmaya devam edecek.
McGurk özellikle DEAŞ'a karşı operasyonlarda PYD'nin kullanılması ve güçlendirilmesi gerektiği fikrinin Washington'daki en hararetli temsilcilerinden biri.
Ankara'nın bu isme bakışı oldukça soğuk ve temkinli. McGurk'ün Kobani'de PKK-PYD savaşçılarını ziyareti ve birlikte poz vermesi Türkiye'nin epey tepkisini çekmişti. Hatta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski Başkan Yardımcısı Joe Biden ile görüşmesi sırasında McGurk'ü bu konuda bizzat uyardığı görüşmeye katılan üst düzey yetkililer tarafından teyit edilmişti.
Yani Trump yönetiminin FETÖ konusunda tavır değişikliği ilişkileri düzeltmeye yetmeyecek. PYD-PKK konusunda ise bir politika değişikliği olup olmadığını zaman gösterecek.
Bununla beraber Türkiye-ABD ilişkileri, başka konularda da zor günler geçirebilir. Trump'ın ekibindeki bazı isimlerin İslami gruplara olan sert tutumu, potansiyel çatışma alanı anlamına geliyor. Müslüman Kardeşler örgütünün terör listesine alınması gibi önerilerde bulunan isimler bu kabinede yer aldı. Bu ve Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımak gibi tehlikeli, provokatif ve bağnaz adımlar, Türkiye kamuoyu ve yönetimi tarafından hoş karşılanmayacaktır.
Yani Trump yönetimi, belli konularda Obama'dan farklı bir siyaset izlese de, Türkiye-ABD ilişkilerini kolay günler beklemiyor...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.