Müslümanlar, birbirlerine daima selam vermelidir

A -
A +
Hadis-i şerifte buyuruldu ki: "İnsanların en âcizi dua etmeyen, en cimrisi de selam vermeyendir." [Taberani]
 
Müslümanların hakları -1-
Bir Müslümanın, diğer Müslümanlara karşı yapacağı vazifelerden biri de, birbiriyle selamlaşmaktır. Hadîs-i şerîfte buyuruldu ki: (Allahü teâlâya yemin ederim ki, mümin olmadıkça Cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de [tam bir] mümin olamazsınız. Size bir amel bildireyim, onunla birbirinizi seversiniz: Aranızda selamı yayınız!) [Müslim]
Selam vermek sünnet, almak farzdır. Selam almayan Müslümana, Melekler çok hayret eder. Hadîs-i şerîfte buyuruldu ki: (Selam verip müsafeha eden iki Müslümanın arasına yüz rahmet iner. Bunun doksanı, önce selam verip elini uzatana, onu ise ötekine verilir.) [Bezzar]
Müslümanların yanına girerken, çıkarken, karşılaşınca, ayrılırken mutlaka selam vermelidir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Bir yere, bir meclise giren oradakilere selam versin. Oradan kalkıp giderken yine selam versin.) [Tirmizi]
Selam; emniyet, huzur, selamet, sağlık, barış, rahatlık, iyi netice, kurtuluş gibi manalara gelir. Selam vermek, bir kimseye yapılacak en güzel duadır. Selam, "Ben Müslümanım, benden sana zarar gelmez, selamettesin" ve "Selamet üzere ol, son nefesini Müslüman olarak ver" gibi manalara gelir.
Selam verirken "Selamün aleyküm" şeklinde çoğul söylenir. Tekil söylenmez. Çünkü yanımızda melekler de vardır. "Selamün aleyküm" denince "Ve aleyküm selam" demek farzdır. "Esselamü aleyküm" denince de "Ve aleykümüsselam" denir. Her ikisinde de "ve" harfini söylemelidir! "Ve aleyküm..."deki "ve" (dahi) manasındadır. Yani, "Allah’ın selamı bizim üzerimize olduğu gibi, sizin de üzerinize olsun!" demektir.
Selamda sünnet şöyledir ki; rütbe ve nimeti çok olan önce selam verir. Büyük küçüğe, âmir memura, hoca talebesine, baba oğluna, ana kızına önce selam verir... Mirac gecesinde, önce Allahü teâlâ, Resûlullaha selam verdi. Peygamber efendimiz de, (Ettehiyyatü lillahi, vessalevâtü vettayyibatü) diyerek Rabbimizi övdü. Allahü teâlâ, (Esselâmü aleyke eyyühennebiyyü ve rahmetullahi veberekâtühü) buyurunca, Peygamber efendimiz de, (Esselâmü aleynâ ve alâ ibâdillahissâlihîn) dedi. Cebrail aleyhisselam da, (Eşhedü en lâ ilâhe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resûlühû) dedi.
Selamlaşmayı yaymak çok sevaptır. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(İnsanların en âcizi dua etmeyen, en cimrisi de selam vermeyendir.) [Taberani]
Seyyid Abdülhakîm Arvâsî hazretleri buyurdu ki: “Bir mümin, bir mümine selâm verirken 'bütün peygamberlere, meleklere, evliyanın hepsine' diye düşünürse, hepsi de selâmına cevap verir. Bazı meleklerin hususi vazifesi olduğundan (kimi kıyamda, kimi secdede...) bunlar cevap veremez. 'Bütün meleklere' diye düşündüğünden bunların yerine de Allahü teâlâ cevap verir." Bu ne büyük nimet!.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.