Kadın memurların emekliliğinin püf noktaları!

A -
A +
Memur ve diğer kamu görevlilerinin emekliliğinde 2008 yılının Ekim ayı başı milat kabul edilmektedir. Keza bu tarihten önce memuriyete başlayanlar Emekli Sandığı Kanununa tabi “iştirakçi” olarak kabul edilmekte ve bu tarihten sonra emekli olanlara göre daha avantajlı şartlarla emekli olmaktadır.
Emekli Sandığı Kanununa tabi “iştirakçi” memurların istekle emeklilikleri bu Kanunda belirtilen hizmet ve yaş şartlarını bir arada yerine getirmesi sonucu elde edilen bir haktır. Emekli Sandığına tabi olan kadın memurlar, erkek memurlara göre hem yaş hem de hizmet süresi yönünden daha avantajlı bulunmaktadır.
 
20 YIL HİZMETLE EMEKLİ OLAN KADIN MEMURLAR
 
Emekli Sandığı Kanununa tabi “iştirakçi” memurlar için diğer bir önemli tarih 08/09/1999 tarihidir. Bu tarihten önce işe başlayan kadın memurların emeklilik için 20 hizmet yılı yeterli iken bu tarihten sonra işe girenler ise tam 5 yıl daha fazla hizmetle ancak 25 hizmet yılını doldurmaları hâlinde emekli olabileceklerdir.
Erkek memurların ise 25 hizmet yıllarını tamamlamaları gerekmektedir. Emekli Sandığı Kanununa tabi kadın ve erkek memurların belirtilen hizmet sürelerinin yanı sıra ayrıca kademeli geçiş sürecinde tabi oldukları yaşları da doldurmaları zorunlu bulunmaktadır.
08/09/1999 tarihinden sonra 5434 sayılı Kanuna tabi iştirakçi olarak göreve başlayanlardan kadın için 58, erkek için ise 60 yaşını doldurmaları ve her ikisinin de hizmet sürelerinin 25 yıl ve daha fazla olması hâlinde, emekli aylığına hak kazanabilmekte ve istekleri üzerine emekli aylığı bağlanabilmektedir.
 
KADIN MEMURLARIN KADEMELİ EMEKLİLİK TABLOSU
 
Kadın memurların kademeli geçiş sürecinde emekli olacakları yaş işe başlama tarihlerindeki hizmet sürelerine göre değişmektedir. Aşağıdaki tabloya bakılarak ne zaman emekli olunacak tarih tespit edilebilir.

Kadın memurların emekliliğinin püf noktaları!
İLK MAAŞIN YATIRILACAĞI BANKA

SGK tarafından ilk defa bağlanan aylıklar, emeklilik taleplerinde bulunan sigortalıların tercih ettiği bankalar ve PTT aracılığı ile ödenmekte; tercihte bulunmayanların ise ilk bağlanan aylığı ülke genelindeki şube ağının en yaygın olması nedeniyle T.C. Ziraat Bankası aracılığıyla ödenmektedir. Emekli, dul ve yetimler aylıklarını bu bankaların herhangi bir şubesinden çekebilmektedir.
Ancak, ilk bağlanan aylık ve varsa ikramiye tutarı ödemeleri sigortalı ve hak sahiplerinin hesap numarasına gönderilmemekte, T.C. kimlik numarası ile PTT/bankalara gönderilmekte dolayısıyla ilk kıst ödemeler ile ikramiye ödemeleri PTT/bankalar tarafından T.C. kimlik numarasından sorgulama yapılarak ödenmektedir.
Aylık ödemeleri Banka/PTT Genel Müdürlükleri ile Kurumumuz arasında imzalanan protokoller çerçevesinde yapılır. Kamu görevlileri için ödeme günleri Ziraat Bankası için her ayın 1 ila 5’i arasında, diğer bankalar için de her ayın 1’idir.

AYLIK ALINAN BANKANIN DEĞİŞTİRİLMESİ

Emekli, dul ve yetimler tarafından, banka/şube değişikliği için Daire Başkanlığımıza veya İl Müdürlüklerimize verilecek dilekçe ile anlaşmalı bankalardan herhangi birisine aylıkların nakli yapılarak banka/şube değişikliği gerçekleştirilebilmektedir. Ayrıca, Banka/PTT şube değişikliği talepleri “www.turkiye.gov.tr ” internet adresine T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile yapılacak giriş sonrasında gerçekleştirilebilmektedir.
            ***
"Başarılı olmak, Nobel almak değildir. Başarılı olmak ailenize, memleketinize, vatanınıza, insanlığa hizmet etmek demektir" Prof. Dr. Aziz Sancar
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.