Çanakkale zaferinin detayları

A -
A +
2 Kasım 1914'te Rusya, Osmanlıya savaş açtı. Böylece Almanya ve İngiltere'nin Osmanlıyı savaşa sokma planı gerçekleşmiş oldu. Çanakkale Boğazı önünde bekleyen İngiliz ve Fransa donanması 3 Kasım 1914'te tabyaları bombalamaya başladı.
O günlerde The Times gazetesi "Hazırlanın, 1453'ün intikamını almaya gidiyoruz" şeklinde manşet atmıştır. Hatta o dönemin İngiltere başbakanı (Yahudi asıllı) Goldstone "Türkiye, Türklere bırakılmayacak kadar önemli bir ülkedir" demiştir.
İntepe (eski ismi Erenköy) altındaki durgun akıntısız koydan geriye dönüş yapan mayın gemilerinin geçtiği yoldan düşman savaş gemileri de yol alıyordu. Türk subaylarının bunu tespit etmesiyle Nusret mayın gemisi buraya 26 mayın döşedi. Daha önce döşenen 10 hat mayınları düşman keşif uçakları tespit etmiş idi.
8 Mart 1915'te son 26 mayın döşendi. Allahü tealanın ihsanı, yardımı ve hikmeti ile düşman bu döşenen mayınları tespit edemedi. 10 gün sonra 18 Mart 1915 günü bu mayınlar düşmanın 3 büyük zırhlı savaş gemisini batırdı. Bu, düşman tarafında büyük bir paniğe sebep oldu. Böyle bir yenilgiyi gururuna sindiremeyen Fransız Amirali Keprod, mayınları tespit edemeyen pilot oğlunu kurşuna dizdirdi.
17 Mart'ta birleşik donanmanın komutanı Amiral Carden rahatsızlandı. Yerine Amiral de Robeck geçti. İlk işi Londra'ya şöyle bir telgraf çekmek oldu: 
"Yarın akşam beş çayını İstanbul'da içeceğiz." 
18 Mart 1915'te düşman donanması tam hezimete uğradı.
Mayın ve topçu ateşleri sayesinde çok sayıda düşman gemisi denizin dibini boyladı. Büyük bir kısmı da ağır hasar gördü. Topçu atışları ilahi bir yardım ile tam isabet ediyordu. Düşman donanması 18 Mart gecesi Çanakkale Boğazı'ndan yenilmiş olarak kaçtı.
Yakın gelecekte Çanakkale Boğazı'na dünyanın en uzun köprüsü yapılacaktır. Bu köprünün ismi şanlı zaferi hatırlatması bakımından "18 Mart Köprüsü" olmalıdır. Çanakkale Boğazı'nı geçmeyenler karaya çıkarak İstanbul'u işgal kararı aldılar.
General Hamilton, Akdeniz Sefer Komutanı oldu. Sömürge askerleri Mısır'da eğitim gördü. İngiliz kuvvetleri  Fransız, Kanadalı, Anzak, Hintli, Gurkalı, İrlandalı, Senegalli ve Siyon Yahudi Birliklerinden oluşuyordu. Osmanlı'nın 8 ordusu vardı. Bunların 3'ü Çanakkale'de idi. Osmanlı 9 cephede savaşmak durumunda bırakıldı...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.