Şanlıurfa'da renkli yarış

A -
A +
Siyasetle uyuyup, siyasetle uyanıyoruz bu günlerde. Her yerde bayraklar, partiler, adaylar... Kimi zaman centilmence, kimi zaman acımasız mücadeleler... Yüksek lisans sebebiyle haftanın belli günleri ikamet ettiğim şehrim Şanlıurfa ise siyasetin oldukça renkli olduğu bir yer. Birbirinden farklı karakterde ilçeleri, farklı etnik yapıları ve değişik kültürleriyle güneydoğudaki birçok şehir gibi değişik. Ben de siyasetin kalbine, seçim çalışmalarına katılıp, bütün partilerin birinci sıra adaylarını gözlemledim sizler için. Kısa sohbetler, halkın onlar hakkındaki düşünceleri, seçimin perde arkasındaki tatlı detaylar ama en önemlisi bütün adaylara eşit yer vererek, hepsini ziyaret edip tarafsızca dinleyerek kalbimden geçenlerle rekabete katkıda bulunmak istedim. Bütün adayları takip ettiğimiz süreçte ortak bir gözlemim var; Seçilen vekiller hangi partiden olursa olsun, bölgenin elektrik ve sulama, mültecilerin istihdamı, nitelikli iş gücü,  bölge gençlerinin işsizliği gibi problemlerle yakından ilgilenmeleri gerekecek. Bir de bazı insanların, "Hangi parti olursanız olun fark etmez, hepiniz söz veriyorsunuz sonra seçim bitince gidiyorsunuz. Bıktık, istemiyoruz seçim meçim!" isyanları dikkatimi çekti. Hakikaten tüm partilerin özellikle halka ulaşılabilir olmak konusunda özenle çalışmaları gerekiyor. İsterseniz gelin şimdi, Şanlıurfa'daki birinci sıra adaylarını tek tek dinleyelim....

AK PARTİ 1. SIRA ADAYI NUREDDİN NEBATİ
İLK SEÇİMİ GİBİYMİŞÇESİNE ÇALIŞIYOR
Nureddin Nebati, Şanlıurfa Viranşehir'de doğdu. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünü bitirdi. Aynı üniversitede yüksek lisans yaptı. Ardından Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında Doktora unvanını aldı. Ticaretle uğraşan Nebati, halen MÜSİAD Yüksek İstişare Heyeti Üyesi. İyi düzeyde İngilizce, az düzeyde Arapça bilen Nebati, evli ve 4 çocuk babasıdır.
Suruç Belediye seçimlerinde AK Parti'nin kaybettiği bir bölge. Yani deplasmanda ziyaret ettim sayın Nureddin Nebati'yi. Sıcakkanlılığı, insanların hassasiyetlerine saygısıyla geçirdiğimiz 1 saat içinde samimi bir ortam oldu. Kimi zaman 'lütfen fotoğraf çekmeyelim' ikazları geldi halktan, kimi zaman ise daha seçim aşamasında, sorunların yazılı olduğu kâğıtlar ve derde deva arayanlar sardı etrafını. Biz de esnafı dolaşırken ufak bir masada mola verdik ve çay eşliğinde sohbet ettik. Çayı bize ikram eden koca yürekli esnaf ise, kredi kartı borcundan dolayı sıkıntıda olan ama o sıcak misafirperverliğinden hiçbir şey kaybetmeden bizi ağırlayan Suruçlu bir vatandaştı.  
- Seçim öncesi ilk izlenimleriniz nasıl?
Urfa'ya gelmek büyük bir keyif verdi. Şehrin yerlisi olarak liste başına geçmek, uzun süre genel başkan yardımcısı olmak, Sayın Cumhurbaşkanı'yla yol arkadaşlığımın olduğunu bilmeleri, sayın Başbakan'ın yardımcısı olmak ayrı bir hava getirdi. Hem ithal olmamam hem de Cumhurbaşkanı ve Başbakan'a yakın birisi olmam ayrı bir heyecan getirdi. Her şehir için zor diyorlar, asla bunu Urfa için kabul etmiyorum. İnanılmaz sevgi dolu, yürekleri açık ve capcanlı bir topluluk. AK Parti'ye de özel bir destek var.
- Suruç AK Parti için zor bir yer, nasıl karşılandınız? 
Her gittiğim yere sıfırmış gibi bakıyorum. İlk defa seçime girermiş gibi. Yıllarca İstanbul'da seçim çalışması yaptım. Her caddede bir iki tane tepki olur; Kiminin rahatsızlığı vardır, kiminin esnaf olarak sıkıntısı vardır, kiminin maddi sıkıntısı vardır, kiminin de eşiyle problemleri vardır. Bir milletvekili gördükleri zaman patlayacak bir mecra olarak gördüğü için patlayabiliyor. Ben İstanbul'da gördüğüm ufak tefek çıkışların üzerinde bir çıkış görmedim burada. Herkes oyunu kullansın kime verirse versin ama kullansın. Yeter ki iradeye sahip çıkalım. Bazı yerlerde fotoğraf çekmeyin diyorlar, bu bir baskının sonucu. Barış diyorlar ama baskı yapıyorlar. 

MHP 1. SIRA ADAYI İBRAHİM ÖZYAVUZ
Mezarlığımız bir düğünlerimiz bir
İbrahim Özyavuz 1963 Yılnda Harran'da doğdu. 1994'te Harran Belediye Başkanı oldu ve bu görevi 2009 yılına kadar sürdürdü. 2002 yılından 2010 yılına kadar Şanlıurfa amatör kümede mücadele eden Harran Spor Kulübü başkanlığı görevinde bulundu. Şanlıurfa MHP il başkanlığı görevinden MHP Şanlıurfa milletvekili aday adayı olmak üzere ayrıldı.
İbrahim Özyavuz'u seçim çalışmaları için gittiği Akçakale ilçesinde yakaladık. MHP seçim bürosunda halkın derdini dinlerken bizi ağırladı, daha sonra birlikte Akçakalespor'u ziyarete gittik. 'Halkın insanı olarak bize hep ulaşabileceksiniz, sizden biriyim' dedi bütün ziyaretçilere ve bize de hemen randevu verdi, kapıları açtı, misafir etti. Babacan tavırlarıyla dikkat çekerken, bütün ilçeleri temsil etmeye verdiği önemin üzerinde ısrarla durdu. Uzun uzu da muhalefet yaptı.
- Bölgeyi nasıl gözlemliyorsunuz?
Öncelikle bölgenin kanaat önderlerini, sonra da kırsalda beraber çalıştığımız arkadaşları ziyaret ettik, şimdi de merkezdeki esnafları ziyaret ediyoruz. Çok değişik bir seçim. Siyasette temsilde adaletin olmadığını bir kez daha diğer siyasi partiler ispatladı.  Urfa'nın yüzde 46'lık bir kesimiyiz (Arap kökenli vatandaşlar) ve temsil edilmemiz önemli. Burada HDP'nin bir yükselişi var ama biz de yükseliyoruz
- Diğer partilerin adaylarıyla ilişkileriniz, diğer partilere bakışınız nasıl?
Siyasette küslük olmaz. Ben ülkücü olarak yetiştim tabii ki bu benim öncelikli duruşum. Ama siyasette de bütün demokratik yolları deneyerek sahaya çıkıyoruz. Ben sahada insanlarla birebir kucaklaşmayı seviyorum. Bizim mezarlığımız bir, oynadığımız düğünümüz bir. Biz sokakta HDP'li, AK Partili, CHP'li siyasetçilerle karşılaştığımızda mutlaka birbirimizin elini sıkarız o ayrı birşey. Güzel olan demokrasinin, halkın galip olması. 

BAĞIMSIZ ADAY MEHMET FATİH BUCAK
Adalet Partili babasının yolunda
1968 yılında Siverek'te dünyaya geldi. Gazi Üniversitesi'nde Ekonometri okudu. Türkçe, İngilizce, Zazaca ve Kürtçe dillerini konuşabiliyor. Ayrıca Adalet Partisi 15. ve 16. Dönem Şanlıurfa Milletvekili Merhum Mehmet Celal Bucak'ın oğlu. Uzun zamandır ata mesleği olan çiftçilikle uğraşmakta. Kosava'nın Mamuşa beldesinde Türk Dünyası Hizmet Ödülü aldı ve yine aynı dönemde Gagavuzya'ya yaptığı seyahatte de Devlet Başkanı Mihail Formuzal tarafından Devlet Nişanı ile ödüllendirildi.
Bağımsız adaylar arasından da ön plana çıkan ve oy potansiyeli en yüksek olan aday olan Mehmet Fatih Bucak ile görüştük. Kendisine Siverek ilçesinde esnafla yaptığı pide kahvaltısında eşlik ettik. Özellikle halka samimi kucaklaşmaları ve babası merhum Mehmet Celal Bucak'a olan saygıyı devralmasıyla dikkat çekiyor.  
-Herkesten önce seçim çalışmalarına başladınız, hedefleriniz neler?
Babamın izinden giderek 'bölgede yeniden birlik, beraberlik ve huzurun nüfuz etmesini sağlamak ve bölgeyi kalkındırmak' amacıyla bu yola çıktım. Bu toprakların evladıyım, bölgeyi çok iyi tanıyorum, dertlerini biliyorum. Doğduğum topraklara borcumu ödeyebilmek, kimsesizlerin kimsesi, mazlumların sesi olmaya daha azimle ve güçle devam etmek istiyorum.  Yaptıklarımızdan daha fazlasını devlet eliyle bölgemize getirmek istiyorum.
-Rekabetin bol olduğu bir yarış siyaset, sizin bir de ailenizden bir rakip aday da var, siyasette rekabeti nasıl değerlendiriyorsunuz?
 Bütün adaylara başarılar diliyorum. Amaç hizmetse geriye kalan her şey teferruattır. Şu an bölgede 12 vekilimiz olmasına rağmen mecliste bölgenin sorunları hiç gündeme gelmiyor. Halk kendinden gördüğü insanlara ulaşamıyor. Bu değişmeli.

HDP 1. SIRA ADAYI OSMAN BAYDEMİR
HALK ONA 
'APE OSMAN' 
DİYE SESLENİYOR
Osman Baydemir, Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. 7 dil bilen Baydemir, Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Birliği (UCLG) eş başkanı. 2004-2014 yılları arasında Diyarbakır'da Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptı. 
Osman Baydemir, en son mahalli seçimlerde Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan adayıydı. Bu yüzden seçim çalışmalarında antrenmanlı. Ape Osman (Yani Osman Amca) olarak sesleniyor halk ona. Özellikle halkın arasına karışması, bir bir insanlarla ilgilenmesiyle seçim çalışmalarında oldukça renkli sahnelerde görüyoruz onu... Bir gün fırında ekmek çıkarırken, diğer gün tekstil fabrikasında dikiş dikerken kendisine rastlayabiliyorsunuz. Biz de kendisiyle fabrikaları gezdik. 
- Siyaset üzerine yorumları konuşurken Osman Baydemir, şöyle söyledi... 
Bize çakıl taşı gelse bile biz Halfeti'nin siyah gülüyle karşılık vereceğiz. Siyaset bir meslek değildir ve olmamalıdır. Siyaset bütün olarak ülke sorunlarına çözüm bulma mekanizmasıdır. Ülkenin bütün farklılıklarını birini diğerine üstün kılmadan yaşatma sanatıdır. Siyasetçi de kendi hayatını bunların tesisi için vakfeden kişidir. Siyaset siyasetçiler için zenginleşme arenası değildir. Zenginleşmek isteyenler ticaret yapabilir ama mevzuata uygun.
-Barış?
Barış bu ülkenin vazgeçilmezidir. Barışı, kardeşlik ruhunu tesis etmeden olmaz. Çoğulculuktan birlik doğar. 70 yıldır en büyük kaybımızı tekleştirmekten yaşıyor. Sorumluluk almalı, üretim yapmalıyız. Bir yerde üretim yoksa yoksulluk kaçınılmazdır, yoksulluk varsa sosyal problemler başlar. Birlik önemlidir ama birliği teklik olarak ele almamak lazım. 

CHP'li  Bucak'la görüşemedik
Görüşmeye çalıştığımız adaylardan CHP'li Ali Murat Bucak'a ulaşmak zor oldu. Kendisiyle birkaç defa randevulaşıp görüşemedik ama biz yine de Şanlıurfa İl Başkanlığı'na uğrayıp CHP İl Başkanı Ömer Karakeçili'ye misafir olduk.  Bucak, Siverek'te doğdu.?Bir dönem Demokrat Parti'den Siverek'te Belediye Başkanlığı yaptı. Kendisi aynı zamanda  siyasetinin tanınmış simalarından Şanlıurfa eski DYP milletvekili Sedat Bucak'ın da kardeşi.

FOTOĞRAFLAR: NEDİM ATİLLA


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.