Darbenin şakası olmaz!

A -
A +
Bassem Yusuf, Mısır'ın dünya çapında tanınan komedyeni... Amerika'da yaşayan ve bir kalp cerrahı olan Yusuf'un, yeni hayatı Mısır devrimi sırasında Youtube'a koyduğu bir program ile başladı. Program sadece internet üzerinden yayın yapmasına rağmen kısa zamanda çok popüler oldu, televizyona terfi etti. Arap dünyasında gelişmiş mizah duyguları ile meşhur Mısırlılar; devrimin getirdiği ve çok özledikleri özgürlük ile siyasi mizah yapan bu genç, yakışıklı komedyenden teveccühlerini esirgemediler.
Amerikalı ünlü program yapımcısı ve komedyen Jon Stewart'ın programından ilham alan Yusuf'un ünü kısa zamanda Mısır'ı aştı. Milyonlarca seyirci kazandı, program yayınlandığı saatlerde Mısır'da hayat durdu. Yusuf, Time dergisinin 2013 yılı için derlediği dünyanın en etkin 100 insanı listesine girdi. El-Hayat gazetesinin liberal yazarlarından Hazem Sagiyeh Bassem Yusuf'un tam da Arap devrimleri ile Arap dünyasında yaşanan kırılmanın sembolü olduğunu yazdı. Rol modeli Jon Stewart olan Yusuf, rol modeli Che Guevara olan seleflerinden farklıydı. Bu dünyalı, yakışıklı ve iyi eğitimli genç adam Arap gençlerinin, liberallerinin yeni kahramanı olmuştu.
Yusuf'un hedefinde genellikle Müslüman Kardeşler ve Mursi vardı. Esprilerinde bazen elitist tınılar da olsa (örneğin Mursi'nin zayıf İngilizcesi, kullandığı espri malzemelerinden biriydi), Yusuf'un şovu Müslüman Kardeşler iktidarına yönelik en güçlü muhalefetti. Hakkında bu dönemde dava açıldı, para cezasına çarptırıldı, ancak şovuna devam edebildi.
Yusuf kariyerinin en dip noktasını, darbe zamanında yaptı. Açıkça darbeyi desteklemekle kalmadı, Müslüman Kardeşler sempatizanı siviller darbe karşıtı gösteriler sırasında katledilirken bu katliamdan askeri değil Müslüman Kardeşleri sorumlu tuttu.
Yusuf, darbe ile ara verdiği programına geçen hafta yeniden başladı. Bu sefer hedefinde hem Müslüman Kardeşler hem de cunta yönetimi vardı. Önce aleyhinde bir yasal süreç başlatıldı, sonra programı iptal edildi. Yusuf'a program yapması için kapısını açacak bir kanal çıkıp çıkmayacağını zaman gösterecek veya Mısır'ı terk etmek zorunda kalıp kalmayacağını...
Bunlar yaşanırken Mısır Savunma Bakanı Sisi'nin orduya yeni anayasa ile dokunulmazlık verilmesi gerektiğine dair ses kayıtları uluslararası medyaya sızmıştı. Mursi'nin yargılanacağı dava ise bu hafta başlıyor.
Şimdi, darbecilerle yapılan ittifakın bedelini bu kadar erken ödeyeceklerini düşünmeyen ve Yusuf ile darbeyi alkışlayan Mısırlı sekülerler, Yusuf'un programının sona erdirilmesinin şokunu yaşıyor. Tarihî bir sınavdan çakan sekülerler darbecilerle ittifakın ne demek olduğunu zor ve çetrefilli bir yoldan öğreniyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.