Neo-Soğuk Savaşta eski propaganda

A -
A +
Soğuk Savaş bitti evet, lakin bu Neo-Soğuk Savaş döneminde yaşadığımız gerçeğini de değiştirmiyor.
Putin döneminde Rusya yeniden bir inşa sürecine sahne oldu. Özellikle dünya piyasalarında artan petrol ve gaz fiyatlarının etkisi ile ekonomik bir canlanmaya, askerî alanda güçlenme eşlik etti. Rusya buradan gelen özgüven ile daha agresif ve etkin bir dış politika izlemeyi öncelik hâline getirdi.
Putin'in 2000'lerde eski Sovyet Milli Marşını, tekrardan Rusya'nın milli marşı olarak kabul etmesini, sembolik olarak Sovyetler'in emperyal rüyalarının dönüşü olarak yorumlamak abartı olmayacaktır sanırım.
Ancak Rusya'nın bu etkin dış politikasında ve kendisine yeni alanlar açma çabasında (veya var olan etki alanlarını kaptırmamak için agresif siyasi stratejiler geliştirmesinde) en büyük yardım, en beklenmeyecek yerden, yani Batı koalisyonundan geldi.
Irak müdahalesi ile dış politika yorgunu olan, büyük bir özgüven kırılması yaşayan ve içe dönen bir Amerika ve ekonomik ve siyasi krizlerle boğuşan Avrupa, önce Suriye'de, şimdi ise Ukrayna'da Rusya'nın bir aktör olarak kendini dayatmasına verimli bir zemin oluşturdu. Demokratik rejimlerin içkin bir unsuru olan kamuoyu baskısından da azade olan Putin, kelimenin tam anlamıyla bu ülkelerde istediği gibi at koşturma şansı buldu.
Orta ve uzun vadede kazananın liberal demokrasi olacağı yüksek ihtimal. Ancak bu Rusya'nın emperyal fantezilerinin oluşturduğu hasarın önemini azaltmıyor. Suriye'de bu hasar artık istatistik hâline gelen ölümler ve tarumar olan bir ülke. Ukrayna'da ise ertelenen iyi yönetişim, demokrasi ve özgürlük talepleri.
Ancak Rusya'nın emperyal rüyalarının yan etkileri bunlarla kısıtlı değil. Müthiş bir propaganda tekniğinin yeniden Rusya devlet stratejisi ile devreye girdiğini görmek mümkün. Sovyet döneminde bu propaganda teknikleri üzerine mahirleşen, en saygın Batı gazetelerinde bile ajan yerleştirmeyi beceren (örneğin İngiliz Guardian gazetesinin editorü Richard Gott) bir aklın uzun zamandır devrede olduğunu görmek mümkün.
Russia Today, 2005 yılında Rusya devleti tarafından kurulan ve o tarihten beri devlet tarafından fonlanan bir televizyon kanalı. İlk önce İngilizce olarak yayına başlayan ve daha sonra Arapça ve İspanyolca yayına da geçen dev bir kanal. 2012 bütçesinin 300 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor. Dünyanın hemen her yerinde çalışan 2000 personeli var. Youtube'da en çok izlenen haber kanalları arasında. 
Peki bu kanalın çizgisi, misyonu ve söylemi ne? Yarın buradan devam...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.