İsa Peygamber Filistinliydi

A -
A +
Bu hafta, Noel haftası...  2013 yıl önce bu topraklarda, Orta Doğu'nun tam ortasında, Nasıra'da (Nazareth) İsa Peygamber dünyaya geldi.
Hıristiyanlığın doğduğu topraklar olan Orta Doğu'da nasıl biliriz Hıristiyanları?
Ne yazık ki, Cumhuriyet tarihi ile Hıristiyanlık bu topraklarda "yabancılaştı." Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde kaybedilmeye başlanılan Hıristiyan nüfusun Cumhuriyet döneminde de erimesiyle Hıristiyanlar buralı olmaktan çıktı ve yaygın Hıristiyanlık algısı Hıristiyanlığı Batı ile eşleştirme yönünde kurulmaya başlandı. 1897 nüfus sayımına göre Anadolu nüfusunun (İstanbul dâhil) kabaca altıda biri gayrimüslimlerden oluşuyordu. 2012 yılında Türkiye nüfusunun ancak binde birinin gayrimüslim olması bu trajik demografik değişimin çarpıcılığını gösteriyor. Yine Orta Doğu'da Hıristiyanlara yönelik itibarsızlaştırma kampanyalarında "Haçlıların gayrimeşru çocukları" veya "sömürgeci güçlerin maşaları" gibi ithamlar sıklıkla kullanılıyor.
Batı'da yaygın ve klişe anlayış Hıristiyanlara yönelik tehdidin "İslamcı" akımlardan geldiği yönünde. Doğrudur, Orta Doğu'da İslamcılar, Hıristiyanların endişelerinin hükümsüz kalacağı bir siyasi ve kültürel ortam oluşturmakta başarılı olamadılar. Ancak Orta Doğu'da nüfusuna oranla en az Hıristiyan olan ülke Türkiye, seküler milliyetçiliğin azınlıklar için en tehlikeli ideolojilerden biri olabileceğini kanıtlar nitelikte.
Lübnan'da Hıristiyan nüfusun yüzde 30-35 arasında olduğu tahmin ediliyor. Irak'ta ise Hıristiyan nüfusun oranı yüzde 16. Mısır'da Kıpti Hıristiyanlar nüfusun yüzde 10'unu teşkil ediyor. Yine Suriye'de Hıristiyan nüfusun yüzde 10'u bulduğu belirtiliyor. Ürdün'de bu oran yüzde 5 civarında. İsrail'de Hıristiyan nüfusun oranı yüzde 9.
Osmanlı İmparatorluğu'nda gayrimüslim nüfusun sistematik olarak imhası ve tehcir geleneği seküler ve milliyetçi bir hareket olan İttihat ve Terakki Cemiyeti ile başladı, Cumhuriyet ile devam etti. İlginç bir şekilde Cumhuriyet tarihi boyunca halı altına süpürülen azınlıklar meselesini, ciddiye alan ilk hükümet ise 'muhafazakâr' AK Parti hükümeti oldu. Vakıf Mallarının iade edilmesine yönelik düzenleme ve yer adlarında eski isimlere dönüşün önünü açan son Demokratikleşme Paketi, bu anlamda tarihî adımlardır.
Benzer bir şekilde, ne Suriye ve Irak'taki Baas rejimlerinin, ne de Mısır'da Nasır dönemi ile başlayan cunta geleneğinin Hıristiyanları eşit vatandaş olarak görmediği aşikârdır.
Ancak yine de, 2014 yılına girerken bölgede soyu tükenmekte olan Hıristiyanları tedirgin eden, radikal İslami unsurların özellikle Suriye'de yükselmesi oluyor.
İsa Peygamberin doğum yeri olan bir coğrafya için ne acı bir tablo...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.