Suriye'de dört yıl

A -
A +
Şubat 2011
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Wall Street Journal gazetesine bir mülakat verir ve Tunus'ta başlayan Arap Devrimlerinin kendi ülkesini etkilemeyeceğini söyler. Esad'a göre Tunus, Mısır ve Libya'nın aksine Suriye halkı liderlerinden memnundur.
15 Mart 2011
15 yaşında birkaç genç Dera'da bir okul duvarına, Beşar Esad'ı kastederek "Sıra sende doktor" yazar. Tutuklanır, ağır işkenceden geçirilirler. Çocukları görmek isteyen aileler aşağılanır ve işkenceye maruz kalır. Gösteriler büyür. 25 Mart'ta 100,000 kişi yürür Dera'da. Gösteriler hızla başka şehirlere sıçrar.
Mayıs 2011
1000'den fazla sivil gösterilerde hayatını kaybetmiştir. Rejime ait 27 farklı işkence merkezinin sürekli çalıştığı tespit edilmiştir. 4 ay devam eden gösterilerde ateş açılmasına rağmen Suriye ordusuna ve polisine mensup kimse henüz hayatını kaybetmemiştir.
Amerika Suriye'ye yaptırım kararı alır.
Haziran 2011
İdlib'de öldürülen bir göstericinin cenazesine ateş açarak cevap veren Suriye ordusunun ateş açtığı binayı göstericiler basmış ve binayı ateşe vermiştir. 8 güvenlik görevlisi hayatını kaybetmiştir. 24 Haziran'da AB, yaptırımları genişletme kararı alır. Arap Birliği Esad rejimini kınar.
Temmuz 2011
Göstericilere ateş açmayı reddeden askerlerin infaz edilmesi sonucunda, Suriye ordusuna bağlı bazı askerler ordudan ayrılmaya başlamıştır. Bu askerler daha sonra Özgür Suriye Ordusu ismiyle anılacak muhalif birlikleri kuracaktır. Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Esad rejiminin meşruiyetini kaybettiğini açıkladı.
Ağustos 2011
Amerikan Başkanı Barack Obama bir genelge yayınlayarak "kitlesel katliamların engellenmesinin bir ulusal güvenlik önceliği ve ahlaki yükümlülük olduğunu" ifade ederek, şunları ekledi: "Amerikan hükümetinin katliamlara ve soykırımlara müdahalesi genellikle çok geç olmuş ve katliamları engelleyecek düşük maliyet ve riskli imkânlar bu nedenle kaçırılmıştır. Kitlesel bir katliam karşısında opsiyonlarımız asker göndermek veya katliamları hiçbir şey yapmadan izlemekle kısıtlı değildir."
3 Ağustos'ta BM Güvenlik Konseyi, Suriye hükümetinin gösterileri bastırmakta kullandığı şiddeti kınadı. 7 Ağustos'ta, Arap Birliği ilk kez Suriye yönetimini kınadı. 8 Ağustos'ta Suudi Arabistan, Kuveyt ve Bahreyn, Şam büyükelçilerini geri çağırdı.
18 Ağustos'ta Obama, "Suriye halkı için Esad'ın çekilme vakti gelmiştir" dedi. Beyaz Saray, "Amacımız Suriye rejiminin sivillere karşı uyguladığı şiddet ve işkencelerin acilen durdurulmasıdır" şeklinde açıklama yaptı. Fransa, İngiltere, Almanya Amerika'nın Esad istifa etmelidir çağrısına katıldıklarını açıkladı.
Bu sırada Türkiye, Esad'ı reform yapmaya ikna etmeye çağırıyor, Türkiye'den farklı heyetler Şam'ı ziyaret ediyor ve gösterilerin bastırılmaması ve seçimlere gidilmesi yönünde Esad'ı ikna etmeye çalışıyordu.
Suriye Ulusal Konseyi kuruldu.
Eylül 2011
Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin Suriye ile ilişkileri askıya aldığını ve yaptırımlara katılacağını açıkladı.
Ocak-Şubat 2012
Suriye'de hayatını kaybedenlerin sayısı 7,500 oldu. 9,500 Suriyeli ise Suriye'den kaçarak, mülteci olmuştu. El-Kaide lideri Zawahiri Müslümanlar'a Esad'ı devirmek için eyleme geçme çağrısı yaptı. Birleşmiş Milletler Kofi Annan'ı Suriye krizini çözmek için görevlendirdi.
Nisan 2012
Obama, Amerika'da Soykırım Müzesinde yaptığı konuşmada, 'Unutmamalıyız ki, tüm tanklara ve tüm keskin nişancılara, tüm işkencelere ve kendilerine uygulanan vahşete rağmen, Suriyeliler hala sokakta olma cesaretini gösteriyor. Hala seslerinin duyulmasını talep ediyorlar. Hala onurları için mücadele ediyorlar. Suriyeliler hala vazgeçmedi, bu yüzden biz de vazgeçemeyiz" dedi. Ve ekledi, "Müttefiklerimiz ile rejim üzerindeki baskıyı arttırıyor ve diplomatik girişimler ile Esad ve rejimini izole ediyoruz. Esad ile birlikte hareket edenler kaybedeceklerini bilmelidir."
Suriyeli mülteci sayısı 50,000'i geçti.
Ağustos 2012
Obama: "Tekrar tekrar söylediğim üzere Esad meşruiyetini kaybetmiştir ve görevinden çekilmelidir. Hala gerekli mesajı almadı."
Mülteci sayısı 185,000'i geçti. Birleşmiş Milletler Suriye krizi için "iç savaş" ifadesini kullandı.
Eylül 2012
İran, Suriye'de Esad'a destek olarak Rejim Muhafızları birliklerini gönderdiğini teyid etti.
Ocak 2013
Ölü sayısı 60,000'i bulurken, mülteci sayısı 500,000'i aştı.
Nisan 2013
Obama: "Suriye'de ağır çekim bir felaket yaşanırken... buna seyirci kalmıyoruz. En başından beri bu konudaki politikam, Suriye'ye barış ve istikrarın ancak Esad çekilirse geleceği yönündedir. Muhakkak ki, henüz başvurmadığımız bazı tedbirler vardır. Birçok opsiyonumuz mevcut."
Mülteci sayısı bir milyonu geçti.
Ağustos 2013
Amerikalı yetkililer, Esad'ın Şam Guta'da sivillere yönelik kimyasal silah kullandığını ve 1,400 kişinin bu saldırıda hayatını kaybettiğini açıkladı.
Obama, "Uzun müzakereler sonucunda Suriye rejiminin bazı askerî üslerine askerî müdahale kararı aldık."
Eylül 2013
Esad kimyasal silahlarını teslim etmeyi kabul etti, Obama askerî müdahaleden vazgeçti. El Kaide, Özgür Suriye Ordusunu İslam düşmanı ilan etti.
Obama: "Esad'ın barışçı gösterilere şiddetli müdahalesi yüzünden, Suriye'de 100,000 kişinin öldüğü ve 6 milyon insanın evinden olduğu bir iç savaş yaşanıyor. Ancak söylediğim gibi Amerika başkalarının iç savaşına da müdahil olamaz."
Ocak 2014
Birleşmiş Milletler Suriye'de ölü sayısını hesaplamayı durdurduklarını açıkladı. Cenevre-2 müzakereleri başladı. Başarısızlıkla sona erdi...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.