Farklı bir Cumhurbaşkanı portresi: Mehmet Ali Talat

A -
A +

Kıbrıs müdahalesinin 40. yılında çözüm ihtimali belirmişken, bu konuda en çok sesi duyulması gereken isimlerden Mehmet Ali Talat ile görüştüm.
Mehmet Ali Talat tarih kitaplarına bu sorunun çözümünün mimarlarından olarak geçecek bir isim. 2004 yılında çözüm istediği için evi bombalanmış bir siyasetçi.
Hayatı çözüme adanmış demek yanlış olmaz. Mehmet Ali Talat'ın Kıbrıs davasındaki farklı görüşleri nedeniyle başının belaya girmesi aktif siyaset hayatından çok öncesinde başlıyor.
ODTÜ'de öğrenciyken sol ile tanışan Talat'ın, TÜBİTAK'tan aldığı bursu Kıbrıs Türk Milli Eğitim Bakanlığı'ndan TÜBİTAK'a giden bir yazı ile kesilmiş. Gerekçesi ise "Türkiye'nin Kıbrıs politikasına aykırı davranışları" olarak gösterilmiş.
1973'te Cumhuriyetçi Türk Partisi'ne (CTP) katılan Talat, işsiz kaldığı dönemlerde mesleğini yani, elektrik mühendisliğini buzdolabı tamircisi olarak icra etmiş. Kıbrıs müdahalesinde asker olarak savaşmış Talat, ancak KKTC'nin ilan edilmesine karşı olan az isimden biriymiş.
Zaman Mehmet Ali Talat'ı haklı çıkardı. Hayattaki misyonunu Kıbrıs sorununu çözmek olarak belirleyen Talat, Kıbrıs Türklerinin 2004 yılında Annan planına evet demesini sağladı. Çözüm?o?tarihte?Kıbrıslı Rumların tavrı nedeniyle gerçekleşmedi. Ancak Mehmet Ali Talat'ın o dönemki politikası sadece Kıbrıs Rumlarının değil, Türkiye'nin dış politikasında elini rahatlatan çok önemli bir unsur oldu...
Mehmet Ali Talat'ın hayat öyküsü için Doğan Kitap'tan 2009 yılında çıkan Erdal Güven'in, Adam-Talat'ın Kıbrısı kitabını tavsiye ederim.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.