IŞİD sürdürülemez

A -
A +
Bu bir avuç katili "İslam Devleti" olarak tanımlamıyorum ve tanımlayamam. Yaptıkları tamamen İslam'ın karşısında olduğu şeyler. Bu teröristlerin aslında olduğu ile olduğunu iddia ettikleri şey arasındaki farka dünyanın büyük çoğunluğunun sessiz kalması çok şaşırtıcı geliyor.
Bir kısım ulema alenen karşı çıkmaya başladı. Umarım yakında çok daha fazlası da başlayacaktır. Sonra çoğunlukla sessiz olan Müslüman kitle ya sessiz ya da pek de sessiz olmadan karşı çıkacaktır. İyiler sessiz kalırsa kötüler kazanır. Bunun olmasına izin verilemez.
IŞİD vahşetine verilecek etkili bir tepkinin, çok sayıda ülkenin, dinin ve kültürün katıldığı küresel bir tepki olması gerekir. IŞİD büyüyen küresel bir kanserdir. Panzehiri küresel bir tepkidir. IŞİD muhtemelen sanılandan çok daha fazla yerde bulunmaktadır.
Birkaç hafta önce IŞİD liderlerinden biri bütün Müslümanlardan Irak ve Suriye'nin perişan, yoksul bölgelerinde kendilerine katılmalarını istedi. Bu bölgeler zaten mevcut nüfusa bakamıyor. Su, gıda, barınma, istihdam, enerji zaten çok kıt ve daha da kıtlaşıyor.
Son yıllardaki hava değişimi IŞİD kontrolündeki birçok bölgede kuraklığa yol açtı. İnsanlar buralardan gidiyor, gelmiyor-gelen insanların çok zor bir hayat ve ağır bombardıman altında yaşama isteği varsa, o başka.
Ancak dünyada daha iyi bir hayat için çok az umudu olan çok sayıda genç insan var. Eğer çalışıyorlarsa işlerinde görmeyi umdukları saygı ve itibarı görmüyorlar. Birçoğu Suriye, Irak ve benzer yerlerde şiddetin içinde büyüdü ve şiddeti problemlerinin tek çözümü olarak görüyor. IŞİD'e katılan insanlar ekonomik, duygusal ve dinî açıdan kaybolmuş insanlar olarak gözüküyor. El Kaide'den çok vahşi olduğu için atılan bir sürü IŞİD mensubu var.
Bu her şeyi açıklıyor. IŞİD, El Kaide'ye göre çok daha cani ve çok daha az stratejik. Uzun vadeli stratejik düşünme eksikliği IŞİD'i sürdürülemez yapacaktır. Böyle tuhaf ve iğrenç şiddet ve onlarla aynı fikirde olmayanlara böyle korkunç davranmak orta ve uzun vadede siyasi ve hatta ekonomik tabanlarını zayıflatır. Irak, Suriye ve daha birçok yerdekiler onlara sırtlarını dönecektir. Finansal destekçilerinin birçoğu uluslararası toplum tarafından böylesi bir bela grubu destekledikleri için sıkıştırılacaktır. Bu sıkıştırma zaten yapılıyor.
IŞİD petrol bölgeleri, çiftlikler, bankalar ve diğer bazı önemli ekonomik değerler üzerinde kontrol sağladı. Bir süreliğine Musul Barajını kontrol ettiler. Bu kontrol altına aldıkları ekonomik işletmelerin hepsi uzun dönemde bakım gerektiren yerlerdir. Uygulanan ve uygulanacak yaptırımlarla bu bakımları yapmaları çok zor...
Elektrik üreten santrallere parça, bakım ve yenileme yapılması gerekir. Rafinerilerin çalışması için çok bakım yapmak gerekir. Su şebekeleri, yiyecek tedariki, vb. sürekli bakım ve yatırım gerektirir. Ayrıca işletmek için eli silahlı çılgın adamlar değil, profesyonel yöneticiler gerekir...
Sonunda IŞİD normal seyrine girecektir. IŞİD sürdürülebilir değildir. Ancak ne kadar erken olursa o kadar iyi olur. Gittikleri her yerde büyük acı ve ıstıraba neden oluyorlar. Acı ve ıstırap vermeye hakları olduğunu düşünüyorlar. Kimsenin yok. Ve bu durumun Türkiye ve ötesine yayılmadan önce durdurulması gerekir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.