Sivil Toplum Gündemi -1-

A -
A +
Suriye içimizi acıtmaya devam ediyor. Acı gitgide derinleşirken yardım kuruluşları haricindeki kuruluşlarımızın kendilerini sorumlu hissettikleri alan, maalesef bulunmuyor. Devlet büyüklerimiz üst perdeden konuşmaya devam ediyor, ancak kırmızı çizgilerimiz, bir bir aşılıyor. Burada yapacak bir şeylerin olması gerektiği yönündeki iç rahatsızlığı hepimizi kavuruyor. Rusya’nın oyuna dahil olması alanımızı daraltsa da, asıl sorun ABD’nin ikircikli durumunda yatıyor. Anlaşılan o ki İran, 79 devriminde, batının tam uyumlu bir arka bahçesi olmuş ve bugünü, bizi oyalayarak birlikte inşa etmişler. Şimdi de son vuruşlarını yapıyorlar.
Egede, her geçen gün sayıları her defasında onlarla ifade edilen göçmenler, ölmeye devam ediyor. Ne yazık ki sivil toplum, bu konuda kendini sorumlu saymıyor. Aksine göçmenleri sorumlu tutan, eleştiriler savuranlara rastlıyoruz. Suriye’den ülkemize gelenlere, Ensar sıcaklığında sahip çıkmak ve bu bizim cenneti hak etmemiz için fırsat yaklaşımı ile kardeşçe bağrına basmak yerine, gelmelerinden rahatı bozulanlar ve homurdananlar var. Batılılar egoist milletler. Onların homurdanmasını anlarız ama, bizimkilerin homurdanmasını anlamak güç.
Türkiye’yi bir hapishaneye dönüştürmek, amacıyla geliştirilen Kürt koridoru tezinin içi doldurulmaya çalışılıyor. Bunu sağlamak için içeride PKK, dışarıda PYD, DAEŞ ve Baas var gücüyle çalışırken, üst akıl bu projenin gerçekleşmesi için her türlü hamleyi yapıyor.
Ekonominin çalışabileceği yurt dışı partnerler birer birer düşerken, ihracat 150 milyar doların üzerinde tutunmakta zorlanıyor. Veriler, iyi dense de içeride işler iyice sıkışmış durumda. Siyaset bir çözüm yolu bulmak konusunda yavaş kalıyor. Buna mukabil Orta Doğu coğrafyasının zorunlu ittifaklarının ve Osmanlının yeniden doğuşunun zemini oluşuyor. Sivil toplum, Orta Doğu’daki yeni oluşuma dünden hazır.
Yeni anayasa ile ilgili çalışmalar mecliste başlatıldı. Sivil toplum bu anayasanın değişmesi için var gücüyle katkı sağlıyor. Kimi nasıl bir anayasanın yazılması gerektiğine dair görüşleri içeren metinler ortaya koyarken, kimi yeni anayasa metinleri hazırlayıp, meclis Anayasa Komisyonuna gönderiyor. TGTV de anayasanın nasıl olması gerektiğini anlatan bir metni ortaya koydu ve meclise gönderdi. Üye kuruluşların hazırlayacağı anayasa önerilerinin, bu doğrultudaki sistem önerilerine uygun metinler olması beklenmektedir. Onlar da güçlü kuruluşlar olması hasebiyle anayasa metni önerilerini önümüzdeki günlerde meclise göndereceklerdir.
Jeopolitik önemini her geçen gün hissettiren coğrafyamız ve dolayısıyla halkımız üzerindeki uluslararası baskıların arttığını gözlemlediğimiz ülkemizde, toplumumuzda her geçen gün bir kenetlenme gözlemlenmektedir. Bu birlik ruhu toplantıların içeriğine ve katılım için gösterilen ilgiye yansımaktadır.
Eğitimde ikinci yarının başlaması nedeniyle, ülkemizin millî ve manevi değerlerini önemseyen kuruluşlarımız, Siyer, Kur’an-ı Kerim ve Din Bilgisi derslerinin seçilmesi konusundaki çağrılarına devam ettiler. Bu derslerin orta öğretimde alınıyor olmasının faydası, "FETÖ" gibi örgütlerin bir daha bu milletin içinden dinî temalı yaklaşımlarla, kendine hizmet edecek, yetenekli ve zeki insanları devşirmelerinin önünü tıkamaktadır. Şimdiye kadar FETÖ gibi örgütler İmam Hatip kökenli gençleri kendilerinin birer askeri yapamadılar. Bu nedenle tüm çalışmalarını başlarda İmam Hatip dışı gençler üzerine yoğunlaştırdılar. Son zamanlarda orta kısımda dinî eğitim alamayan İmam Hatipli gençler üzerine çalışma yapmaya başlamışlardı. Sebebi ise orta kısımda dinî bilgi almadan gelen gençleri, daha rahat işleyebileceklerdi. Buradan anlıyoruz ki, ilk ve ortaokul seviyesinde çocuklarımıza dinî bilgiyi ve eğitimi ne kadar yeterli bir şekilde verebilir isek, ülkemizin ve milletimizin geleceği o oranda güvende olacaktır. Çocuklarımızı İmam Hatip Ortaokuluna gönderememiş isek, mutlaka seçmeli derslerde Siyer, Kur’an-ı Kerim ve Din Bilgisi derslerini tercih etmeliyiz.
Gençlik çalışmalarında eskiden olduğu gibi toparlayıcı kuruluşların olmaması sivil toplumun en önemli gündemi!...
 
genelsekreter@tgtv.org
@dersium
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.