Adnan Şahin'den Ramazan sofrası

A -
A +

KURU FASULYE PİLAKİSİ

Mis gibi kuru fasulyeler belki halis zeytinyağında pişirilmenin gururuyla, ama hiç kuşkusuz lezzetiyle parıldar tabağın içerisinde. Tabii bu lezzette beraber pişirildikleri havuç, kereviz ve kereviz yapraklarının da elbette büyük payı vardır. Sonrası, üzerine biraz limon da sıktık mı, ziyafete hazırız demektir…

 

Adnan Şahin'den Ramazan sofrası

 

MALZEMELER

 

500 g kuru fasulye

 

1 adet büyük soğan

 

1 baş sarımsak

 

2 adet orta boy havuç

 

1 adet orta boy kereviz

 

8 çorba kaşığı sızma zeytinyağı

 

1 tatlı kaşığı toz şeker

 

2 çorba kaşığı domates püresi

 

1 su bardağı su

 

Kırmızı pul biber

 

Karabiber

 

Tuz

 

Yarım demet maydanoz

 

HAZIRLANIŞI

 

Fasulyeler bir gün önceden suda ıslatılır. Daha sonra yumuşayana dek haşlanır. Soğanlar yarım ay şeklinde doğranır. Bir tencerede, 4 çorba kaşığı zeytinyağında şeffaflaşıncaya dek kavurulur. Ayıklanan sarımsaklar bütün veya ikiye bölünerek tencereye ilave edilir. Yaklaşık 2-3 dakika daha kavurulur. Yuvarlak kesilmiş havuçlar, kup doğranmış kereviz, tuz, şeker, kırmızı pul biber, az karabiber ve domates püresini eklenir. Yaklaşık 10 dakika pişirilir. Ardından tencerenin altı kapatılır ve pilaki kendi kendine soğumaya bırakılır. Pilaki soğuduktan sonra servis tabağına alınır. Üzerine ince ince doğranmış maydanozlar serpilir ve soğuk olarak servise sunulur.

 

Adnan Şahin'den Ramazan sofrası

HURMALI KURABİYE

MALZEMELER

 

1 paket tereyağı

 

1 su bardağı zeytinyağı

 

1 su bardağı sut

 

Yarım kilo irmik

 

Yarım kilo un

 

1 paket kabartma tozu

 

1 tatlı kaşığı mahlep

 

500 g hurma

 

HAZIRLANIŞI

 

Bir tavada tereyağı eritilir. Ayrı bir kapta sut ılıtılır. Tereyağı ve sut yoğurma kabına alınır ve üzerine zeytinyağı eklenir. İrmik de ilave edilerek karıştırılır. Sut ve tereyağının sıcaklığıyla irmiğin şişmesi beklenir. Son olarak kabartma tozu ve mahlep konularak güzelce yoğurulur. Hamur en az 5 saat kadar dinlendirilir. İç dolgusu için yıkanan hurmalar çekirdeklerinden ayrılır. 2-3 yemek kaşığı su ile blender yardımıyla püre haline getirilir. Kıvam alması için bir sure buzdolabında bekletilir. Zeytinyağından yardım alınarak bir miktar püre avuç içerisinde yuvarlanarak kurabiyenin içine sığabilecek büyüklükte top haline getirilir. Hazırlanan hurma topları bir tabağa dizilerek tekrar buzdolabında sertleştirilir. Daha sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp çok kalın olmayacak şekilde açılır. İçerisine hazırlanan hurma toplarından konulur ve kapatılıp kenarları çatal ile birleştirilir. Yağlı kâğıt serilmiş bir fırın tepsisine dizilerek 180 derece ısıtılmış fırında pembeleşene kadar pişirilir. Arzuya göre üzerine pudra şekeri serpilerek servise sunulur

ÇÖKELEK OVUKMASI

MALZEMELER

 

500 g çökelek

 

2 domates

 

2 adet yeşil biber

 

1 baş kuru soğan

 

1 kahve fincanı zeytinyağı

 

Pul biber

 

Tuz

 

Taze veya kuru nane

 

HAZIRLANIŞI

 

Çökelek, bir kabın içerisinde yemeklik doğranmış soğanla beraber karıştırılır. Kabukları soyulmuş ve küçük küçük doğranmış domates ile yeşil biber de ilave edilir. Damak tadına göre baharatlar konulur. Üzerine zeytinyağı konularak güzelce harmanlanır. Arzu edilirse taze nane ilave edilir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.