Adnan Şahin'den Ramazan Sofrası

A -
A +

 

DUL AVRAT ÇORBASI 

MALZEMELER

 

1 su bardağı yarma buğday

 

Yarım su bardağı nohut

 

2 su bardağı erişte

 

2 adet domates

 

Yarım su bardağı mercimek

 

2 çorba kaşığı un

 

1 çorba kaşığı domates salçası

 

1 çorba kaşığı kuru reyhan

 

1 çay kaşığı karabiber

 

Tuz

 

1 orta boy kuru soğan

 

1 çay bardağı zeytinyağı

 

HAZIRLANIŞI

 

 

Bir gece önceden ıslatılan nohut ve buğday pişmek üzere 4 litre suyla bir tencerede kaynatılır. Diğer tarafta küçük küçük kesilen soğan, tavada zeytinyağı ile kavrulur. Bu arada kaynamakta olan nohut ve buğdaya, bir gün önceden ıslatılan mercimek ilave edilerek pişirilmeye devam edilir. Kavrulan soğana domates eklenir. Domatesler yumuşayınca salçası ve unu sırasıyla ilave edilerek karıştırılır. Topaklaştırmadan tenceredeki çorbaya ilave edilir. Çorbadaki kuru bakliyatlar piştiği zaman erişteler de konularak kalan baharatlarla karıştırılır ve 10 dakika kadar daha kaynatılır. Sıcak servis edilir.

 

ÇALMA PEKMEZLİ PİLİÇ 

 

 

MALZEMELER

 

1 adet köy pilici

 

100 g çalma pekmez

 

1 adet limon suyu

 

1 kaşık elma sirkesi

 

1 tatlı kaşığı biber salçası

 

1 yemek kaşığı kuru erik şerbeti

 

10 diş dövülmüş sarımsak

 

1 çay kaşığı kaya tuzu

 

İsteğe göre pul biber

 

HAZIRLANIŞI

 

 

Köy pilici altı parçaya ayrılır. Kemiğe gelecek çentikler açılır. Diğer bütün malzemeler karıştırılır. Tavuk parçaları bu sosun içerisinde en az altı saat bekletilir. Izgara veya yanmaz tava yağ konulmadan kızdırılır. Tavukların her bir yüzü beş dakika olmak üzere pişirilir.

 

FINDIKLI TEL KADAYIF  

 

 

MALZEMELER

 

 

 

500 g kadayıf

 

2 su bardağı iri dövülmüş fındık içi

 

4 yemek kaşığı tereyağı

 

Şerbet için;

 

5 bardak şeker

 

5 bardak su

 

Limon suyu

 

HAZIRLANIŞI

 

 

İlk olarak şerbet hazırlanır. Şekere su karıştırılarak bal hâline gelinceye kadar kaynatılır. İçerisine birkaç damla limon suyu ilave edilir ve ılıtılır. Daha sonra kadayıflar bir bez üzerinde hafi f su serpilerek nemlendirilir. Kadayıf iki eşit miktara bölünür. Yağlanmış tepsiye bastırılarak kadayıfın bir yarısı döşenir. Üzerine fındık içi eklenir ve tekrar bir parça kadayıf konularak üzeri iyice bastırılır. Hafi f eritilmiş tereyağı tepsinin üzerine dökülür. Orta ayar fırında kadayıflar kızarana dek pişirilir. Hazırlanan şerbet ılık hâldeyken soğumuş kadayıfın üzerine dökülür. Kadayıfların üzeri süt kaymağı ile süslenir ve üzerlerine bir adet fındık konur. Şerbeti çekilince servis edilir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.