Güneşin ve asil insanların kadim şehri Van

Sesli Dinle
A -
A +

ürkiye topraklarının yüzde 2,5’luk bölümü Van sınırları içinde yer alıyor. Yüz ölçümü bakımından ülkemizin 6. büyük ili ve yine ülkemizin en büyük gölüne sahip. Suyu sodalı ve tuzlu gölün etrafı dağlarla çevrili. Van Gölü aynı zamanda dünyanın da en büyük sodalı gölü özelliğini taşıyor. Gölde AKDAMAR, ÇARPANAK, ADIR ve KUŞ ADASI olmak üzere dört ada var. Göl içerisinde hem tatlı hem de tuzlu suyu aynı anda barındırıyor. Van; tarih, tabiat, kültür turizmi bakımından önemli bir potansiyele sahip.  Rivayetlerden birisi de Urartulu bir kumandan Van Gölü’nün etrafına TUŞBADAN gelen anlamı ile GÜNEŞ KENTİ (TURUŞBA) isminde sayfiye bir şehir inşa etmiş. Zaman geçtikçe de TURUŞBA yerini VAN ismine bırakmış. Van neresinden bakarsanız bakın çok özel bir şehir.

 

Mesela kedisi bile göz renklerinin değişik oluşuyla sıra dışı. Van dendiğinde ilk akla gelen şeylerden biri hiç şüphesiz VAN KAHVALTISI ama bu kadar ünlü olmasını açıkçası anlamakta zorluk çektiğimi itiraf edeyim. Van kahvaltısını kaliteli herhangi bir kahvaltıdan ayıran çok fazla özellik var mı diye sorsanız ‘evet’ demekte zorlanırım. Ama Van’da çok sayıda kahvaltı salonu var ve gün boyu hizmet veriyorlar. Bir şekilde ülke genelinde kabul görmüş. Ülkemizin birçok yerinde görebileceğiniz bal, yoğurt ve süt kaymağı, yayık tereyağı, örme peynir, beyaz peynir, kavurmalı- sucuklu yumurta, zeytin gibi ürünler yanında belki de Van kahvaltısını farklı kılan CACIK, OTLU PEYNİR, MURTUĞA, KAVUT, GENCİRUN gibi birkaç orijinal ürün söz konusu. Açıkçası benim bilgim bu kadar...  

OTLU PEYNİRİ BİR BAŞKA

Van halkı, eski çağlardan beri doğal kaynaklardan geniş çapta faydalanma yollarını hep bulmuş. Yabani bitkileri çeşitli şekillerde değerlendirerek, yöreye özgü lezzetler çıkarmışlar. Van bölgesinde farklı bitki türlerinin ilavesiyle hazırlanan gıda maddelerinden en çok tanınanı OTLU PEYNİR… Bu üretim şeklinin ilk başladığı tarih kesin olarak bilinmemekle beraber eski çağlara kadar indiği rivayeti var. Otlu peynire katılan bu otlar peynire üç farklı değer katıyor: Besin değerini artırıyor, hazmı kolaylaştırıyor, insan sağlığına zararlı mikroorganizma faaliyetlerini durduruyor, tat ve aroma veriyor. Van’da en çok beğenilen peynirler GEVAŞ İLÇESİ, GÖRENTAŞ BELDESİ ve civarında yapılıyormuş. Otlu peynir yapımında mutlaka koyun sütü kullanılması önemli. Peynire katılan otlar yöresel adlarıyla; SİRMA, MENDO, HELİZ VE KEKİK. Van ziyaretinizde otlu peynirle kahvaltı deneyimi keyifli olacaktır. Van’ın sadece kahvaltısıyla bilinmesi ise biraz haksızlık. Geleneksel Van evlerinde tandır evi ve kiler evin önemli bölümleri.

 

Hayvancılığın gelişmiş olduğu şehirlerimizden Van’da yemekler genellikle ete dayalı. Yerel sebzelerle ve çeşitli tahıl ürünleriyle yapılan yemekler de çok zengin.  KAVURMA, OTLU PEYNİR, KURUTULMUŞ İNCİ KEFAL, ERİŞTE, HAYVANSAL YAĞ, KIŞLIK YOĞURT, KURUTULMUŞ SEBZE VE MEYVE vb. gibi gıdalar da geleneksel Van mutfağında kış hazırlıkları açısından önemlidir. 

İYİ YÖNETİLMESİ ÖNEMLİ

Van turizmi için sebep çok VAN KALESİ, AKDAMAR KİLİSESİ, KAYAN ÇELEBİ CAMİİ, HÜSREV PAŞA CAMİİ, HALİME HATUN KÜMBETİ, HOŞAP KALESİ, VAN GÖLÜ, MURADİYE ŞELALESİ, VANADOKYA, VAN MÜZESİ çok daha fazla üzerinde durulması gereken varlıklar. Van özel bir coğrafya ve iyi yönetilmesi de çok önemli. Şimdilerde Van Valiliği görevini yürüten sayın OZAN BALCI’yı Tokat Valiliği sırasında tanıma şansım oldu. Açıkçası Van bu konuda şanslı çünkü projeci ve pratik bir yönetici. Oldukça iddialı bir eğitim geçmişine sahip. Kısa zamanda Van’da eğitimden sağlığa, sosyal politikalardan kültür turizmine, ulaşımdan iletişime, enerji sektöründen kırsal altyapının desteklenmesine kadar birçok başlık altında işler başlatmış. Kırsal alana yönelik geliştirdiği koyun projesi çok önemli. Bir kişiye 100 koyun olmak üzere 10 bin kişiye bir milyon koyun vermek gibi bir iddiası var. Ülkemizde et konusunda çekilen sıkıntılar düşünüldüğünde çok değerli bir proje. Yine hayvancılık konusunda 30 mera ıslahı projesi bir o kadar değerli çünkü neredeyse ülkemizin en büyük mera ıslah projesi. Sayın Vali, ülkemizin en önemli sorununa el atmış şehrin merkezinde uygun yerle ve ana caddelere bebek emzirme ve bebek alt temizleme odası ile birlikte tuvaletler yaptırıyormuş. İnanın Anadolu’nun en önemli sorunlarından biri bu.  Van için gelecek; tabiat, tarih, kültür ve gastronomiye dayalı turizm ve değerli coğrafyasına dayalı hayvancılık alanlarında görünüyor. İnanıyorum ki Sayın Vali yeni, sürdürülebilir ve kaliteli projeler geliştirecektir.  Tokat’ta kısa sürede elde ettiği başarıyı Van şehrimizde de gösterecektir. Başarı azim gerektirir, azim ise irade. Bazı hedefler başarısız olmaya bile değer. Ama gerçek başarı, başarısız olma korkusunu yenebilmektir. Ben açıkçası Ozan Vali’ye güveniyorum yapabilir, çünkü yapabileceğini düşünüyor ve bence başarı için en önemli motivasyon da budur.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.