Daha çok yatırımcı için koşacak, tarımda projeler devam edecek

A -
A +

Belki geçmişte de çok önemli çalışmalar vardı ama biz İzlem Erdem’in Genel Müdür Yardımcısı olmasından sonra İş Bankası’nın tarım bankacılığı vizyonunu yakından takip etmeye başladık.

 

Konuyla ilgili çalışmaları yakından öğrenmek için geçtiğimiz günlerde kendisini ziyarete gittik.

 

Geç kalmıştık… Bankacılık çalışmasının ötesinde tarımı millî mesele olarak gören İzlem Erdem, Genel Müdür Hakan Aran tarafından yeni dönemde çok öne çıkacak olan bir konuda görevlendirilmişti.

 

Daha çok yatırımcı için koşacak,
tarımda projeler devam edecek

 

İzlem Erdem döneminde İş Bankası köklerinden aldığı güçle tarımı teknoloji ve finans ile buluşturmak için var gücü ile çalıştı.

 

Örnek projelere destek verdi… Ve bu başarısında sonra şimdi İş Bankası içinde bir başka görevi üstlendi.

 

Sermeye piyasalarını iyi bilen bankanın baş ekonomisti olarak da görev yapan İzlem Erdem, yeni dönemde Türkiye’nin daha fazla yabancı yatırımcı alması için çalışacak.

 

Yeni yatırımların önünün açılmasına gayret edecek. Belki bu arada tarımın da yeni yatırımlarla buluşmasını sağlayacak. Bankanın Genel Müdür Yardımcısı olarak yeni dönemde CFO görevini yürütecek.

 

Belki bu değişimi ilk defa burada göreceksiniz. Çünkü İş Bankası konuyla ilgili bir açıklama yapmadı. Bunu rutin bir değişiklik olarak değerlendirdi.

 

Duyuru sadece banka içinde yapıldı. İş Bankası İzlem Erdem profilinin katkıları ile yabancı yatarımla ilgili yeni dönemde daha da öne çıkacak.

 

Bu arada İzlem Erdem'i ziyaretimiz sırasında uzun süredir çalıştığı tarım ekibi de oradaydı. Çok önemli projelerin yeni dönemde devam edeceğini öğrendik. Özellikle yeni dönemde tarıma bakacak olan Genel Müdür Yardımcısının sektörü çok önemsediğinin altı çizildi.

 

Tarımda yeni dönemde çok önemli atılımlar olacak. Onu da yeni Genel Müdür Yardımcısının ağzından en kısa zamanda sizlere aktarmak isteriz. Bilginize...

 

 

 

İnşaat sektörü yeşil kentler için sorumluluk almaya hazır

 

 

 

Hakan Şişik’in Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yaptığı Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği’nin (AYİDER) önde gelen isimleri ile birlikteyiz. İnşaatın daha da ötesi kentleşmenin dünü, bugünü ve yarınını konuşuyoruz…

 

Daha çok yatırımcı için koşacak,
tarımda projeler devam edecek

 

Buluşmada Başkan Hakan Şişik dışında İrfan Aydoğan, Ahmet Erkurtoğlu, Yiğit Tavukçuoğlu, Oğuz Toprak ve Emrullah Tellioğlu da yer alıyor.

 

Bugüne kadar binlerce konut yapan bu ekip aynı zamanda Karadenizli müteahhitlerin de ikinci kuşak temsilcileri…

 

Yaptıkları projeler etkinliklerini ortaya koyuyor. Buluşmada inşaat sektöründeki büyük zihniyet değişiminin ipuçlarını alıyoruz.

 

AYİDER’in 400’ü aşkın üyesinin de bu değişime tam destek verdiğini öğreniyoruz.

 

Sohbet yeni kentsel dönüşüm yasası konusundaki görüşlerle başlıyor. Ortak görüş şöyle:

 

-Kentsel dönüşüm hızlanacak. Bazı küçük ayrıntıları var onlarla ilgili uygulamada düzeltmeler yapılabilir.

 

Sonra AYİDER Başkanı Hakan Şişik anlatmaya devam ediyor:

 

-Biz yeşil kentler diyoruz. Buna ulaşmak için kentsel dönüşümü iyi değerlendirmeliyiz… Merkezî yönetim, yerel yönetimler ve sektör el ele vermeli. Enerjisini kendi üreten projeler öne çıkmalı. İstanbul’u tehdit eden iklim krizine karşı binaların yeşil dönüşümünü de gerçekleştirmeli. Kentsel dönüşümü konuşurken binaların yeşil mi, çelik mi gibi nasıl yapılması gerektiğini de konuşmalıyız. İstanbul, tarihten beri su fakiri bir kent ve iklim kriziyle birlikte de yağmur periyodlarının azalması nedeniyle barajlardaki su azaldı. Bu yüzden su tüketimini azaltmalıyız. Binalarda, siyah, gri ve mavi su ayrımlarının zorunlu olması ve planlara da işlenmesi gerekiyor. Büyük sitelerde bu yapılmaya çalışılıyor ancak müstakil binalarda da bunun yapılması lazım. Binalarımızı, kendi kendine yeten, doğaya zarar vermeyen, enerjiyi minimum tüketen hâle dönüştürmeliyiz. Her döktüğümüz bir metreküp beton, millî servet. Konut alıcıları, inşaat firmalarından mutfak markasını talep ediyor ama siyah, gri su ayrımı istemiyor. Ne yazık ki bu konuda konut alıcısı bilinçsiz. Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nın yurt dışındaki gibi binanın enerji verimliliğini gösteren Yeşil Bina Sertifikası var. Bunu daha etkili kılmalıyız.

 

Hakan Şişik, bunları anlattıktan sonra zihniyet değişiminin somut bir adımını anlatarak noktalıyor konuşmasını:

 

-Sektör olarak yeşil kentleri yeşil binaları istiyoruz. Bu konuda kamuoyundaki yanlış anlayışı kırmaya çalışıyoruz. Bu kentler bizim. Geleceğin doğru kurulmasında sorumluk almaya hazırız. Bunun için uluslararası kuruluşlarla iş birliği yapıyoruz ve onlara üye oluyoruz. Uluslararası yeşil kriterleri hayata geçirmek istiyoruz.

 

 

 

Yarısını bizden ama geri kalan yarısı ne olacak?

 

 

 

AYİDER ile buluşmada eleman sıkıntısı gündeme geldi. Özellikle depremden sonra eleman bulmakta büyük sıkıntı çekildiğinin altı çizildi ve kalifiye eleman için mutlaka meslek liselerinin açılması gerektiği vurgulandı. Sonra söz son günlerin güncel konusu olan "yarısı bizden" kampanyasına geldi. Konu ile ilgili bilgiyi yine Hakan Şişik verdi.
-Bugün inşaat birim metrekare fiyatları 30 bin lira. Kamu 100 metrekarelik bir dairenin ancak yarısını destekliyor. Geri kalan ne olacak? Banka kredilerine ulaşmak çok zor. Bu yüzden yeni finansman yöntemleri bulmak gerekiyor. Bir çalışan bizden ev alabildiğinde bu sistem başarılı olur. Yani yarısını bulursak yarısı bizden kampanyası çok başarılı olur.

 

 

 

 

 

Kadınlar ödüllerini alacak

 

 

 

Bugün güçlü kadınlar altıncı defa ödüllerini alacak. Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneği’nin (YAPDER) önderliğinde geleneksel hâle gelen, Kadın Girişimcileri Destekleme Zirvesi ve Ödül Töreni bugün yapılıyor.

 

Elite World Otel Taksim’in ev sahipliğinde bugün 14.00’te yapılacak etkinliğe kadın hareketinin önde gelen isimlerinin katılması bekleniyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.