Kısa vadeli düşünmenin tahakkümü

A -
A +
Hepimizin günlük krizlerle baş etmesi gerekiyor. Çocukların dişi ağrır ve hasta olurlar. Araba bozulabilir. Telefon aniden çalışmayabilir. Müşterilerimizden biri satın aldıklarından mutlu değildir. Her yeni gün yeni bir problem getirebilir.
Ancak, hepimizin başa çıkması gereken uzun vadeli problemleri var. Çocukların eğitimi için nereden para bulacağız? Bu, ABD'de büyük bir problem. Burada özel bir üniversite yıllık 58 bin dolar veya fazlasına mal olabiliyor. Evet, doğru okudunuz. Birçok Amerikalı bu miktarı karşılayamıyor. Ailelerin birçoğu üniversite borcuna batmış durumda. Birçok öğrenci kariyerlerinin başında uzun yıllar borç ödemek zorunda kalıyor. Birçok öğrenci okurken çalışıyor veya birkaç yıllığına okulu dondurup para biriktiriyor ve yeniden başlıyor.
Askerde olanlar G.I. tasarısı denen bir şey sayesinde biraz yardım alıyorlar. Bazıları okul parasına katkıda bulunsun diye askere gidiyor, ama belli bir süre askerlik yapmak zorunda kalıyor-hele şimdilerde uluslararası gerginlik ortamında. Bazıları Yedek Subay Eğitim Birliği'ne katılıyor. Bu birçok yönden çok iyi bir fırsat. Hem eğitim görüyorlar, hem de liderlik yeteneklerini geliştiriyorlar.
Bazı okullar daha makul oldu ve üniversite parasını ödeyemeyen aileler için burs vermeye başladılar. Bazı okullar çalış-oku programları başlattı, öğrencilerin kendi alanlarında yazları veya boş dönemlerinde çalışmalarına imkân verdiler. Bu durum aynı zamanda öğrencilerin gelecekteki kariyerleri için hazırlanmalarına da yardımcı olur.
İnsanın ilgilendiği şeyi bulmasının faydaları vardır. Ayrıca pratik olmanın da faydaları vardır ve dünya genelde zorluklarla dolu bir yer olabilir. İş ve eğitimi bir arada sunan ve bursları karşılayan veya gelir sağlayan daha fazla program olması öğrencilerin kendi ayakları üzerinde durmalarına yardımcı olabilir.
Günlük stresleri olan ve kısa vadede karşılanması gereken problemlerle boğuşan anne-babaları hazırlanmadıkları için suçlayamam. Devlet ve toplum tarafından finansal konularda proaktif olarak eğitilmeleri faydalı olur. Belki de geleceğin anne-babaları henüz ilkokuldayken bu eğitime başlanması gerekir. Bir aile için uzun vadeli düşünmek pek çokları için kolay değildir. Genellikle insanların eğitilmesi gerekir. Uzun vadeli bakmayı öğrenmeleri gerekir.
Çocuklar ilk doğduğunda üniversite hayatı çok uzak görünebilir. Ancak zaman çok hızlı geçiyor. Bazen o kadar hızlı geçiyor ki, siz daha çocuğunuzu salıncakta çekilen fotoğraftaki çocuk zannederken, onun üniversite çağı geliveriyor. Sonra oturup kalıyorsunuz ve 'Allah'a şükür tedbiri aldım, rahatça okutabileceğim' ya da 'Bu nasıl oldu? Neden bu kadar zor?' diyorsunuz.
Hepimizin hayatta seçenekleri var. Mali olarak güvende olmak -ister inanın ister inanmayın- bunlardan biridir. Uzun vadeli düşünmek bir ailenin geleceği, eğitimi, yatırımları ve tasarrufları, ayrıca deniz kenarında güzel bir tatil yapabilmesi için çok faydalı olacaktır...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.