Suriye'de kimyasal silah kullanılırsa ne olur

A -
A +

Sevgili okurlar, bugün ve gelecek hafta sizlere iki önemli kimyasal zehri tanıtacağım. Bu zehirler sadece tehlikeli kimyasal maddelerin küçük bir bölümünü oluşturmaktadır. Geçmiş yazılarımda size Biyolojik ve Kimyasal Silahlar ve etkilerinden zaman zaman bahsetmiştim. Hiç şüphe yok ki ortak dileğimiz, bu ölümcül silahların kötü ruh ve niyete sahip kişilerin eline geçmemesidir. Özellikle yanı başımızda bulunan Suriye'de ikinci yılına giren iç savaştan bunalan tarafların bu tür bir yola başvurmaları binlerce cana mal olabilir. Dileğimiz bu tür çılgınlıkların yaşanmamasıdır diyerek Dioksinin serüvenine geçelim...


60 YILLIK TEHDİT: DİOKSİN
Alman Kimya Profesörü Wilhelm Sanderman tarafından 1957 yılında formüle edilen Dioksin (Tetraklordibenzo-p-Dioxin) kısaca TCDD, diğer Dioksin bileşikleri arasında en zehirli olanıdır. Vücut ağırlığının her kilosunda, bir mikrogram (bir gramın binde biri) Dioksin canlılar için öldürücüdür. Bu zehir hücre yapısını bozmakta, karaciğer hasarına sebep olmakta ve daha da önemlisi kalıcı etkileriyle gen yapısına girerek yeni nesillere zarar vermektedir. Diğer taraftan tabiatta çözümü uzun yıllar gerektirdiğinden çevre için bir felaket oluşturmaktadır. Bunun en açık örneği Vietnam Savaşında yaşanmıştır. Kuzey Vietnam ile Batı yanlısı Güney Vietnam arasındaki amansız savaşta, ülkenin üçte ikisini kaplayan tropik ormanlarda saklanıp zaman zaman Amerikan Askerî Gruplarına etkili saldırılarda bulunan Kuzey Vietnam savaşçılarına karşı, ormanları yok ederek saklanmalarına mani olmak için Dioksin karışımlı "Orange Agent" (Turuncu Ajan) isimli zehri, Amerikan askeri uçak ve helikopterleri 1962'den 1971 yılına kadar devamlı orman sahalarına püskürtmüşlerdi. Sonuç olarak büyük orman alanları tahrip olmuş, oralarda yaşayan biyolojik çeşitlilik tükenmiş ve yüzbinlerce Vietnamlı zehirlenerek hayatını kaybetmişti. Bugün dahi üçüncü jenerasyonda bu zehrin belirtileri görülmektedir. Dioksinle kısmen de olsa temas etmiş Amerikan askerlerinde de hâlâ bazı olumsuz etkileri devam etmektedir.

SEVESO ÜZERİNDEKİ KARA BULUTLAR
Dioksin zehirinin yol açtığı en önemli çevre kazalardan biri de 10 Temmuz 1976'da İtalya'nın Milano şehri yakınlarında bulunan Seveso kasabasında cereyan etti. ICMESA adlı Kimya Fabrikasında yönetim hatası yüzünden bir kazan infilak etti. Çeşitli kozmetik ürünler üreten fabrikadan atmosfere ulaşan zehirli bulutlar Seveso ve civardaki küçük yerleşim birimlerinin üstüne çöktü. Bir hafta kadar bulutların zehirli kimyasallar içerdiği gizlendi, ancak bu arada kasaba sakinlerinin endişe verici rahatsızlıklara yakalandıkları ortaya çıkınca, kasaba boşaltıldı. Yapılan laboratuvar tahlilleri sonucunda, atmosferin yere yakın kısmında yüksek miktarda son derece zehirli Dioksin birikimine rastlandı. Bu zehir doğada çok geç çözüldüğünden bölge birkaç yıl tekrar iskan edilemedi ve 75.000 kanatlı ve süt veren çiftlik hayvanı itlaf edildi. Yüzlerce kasaba sakini hâlâ özellikle cilt hastalıklarıyla mücadele ediyor. 1976 sonbaharında başlayan temizleme faaliyetleri 1982 yılına kadar devam etti. Kimya fabrikası ve patlayan kazanına ancak koruma kıyafetleri ile 1982 yılında yaklaşılabildi.

VİKTOR YUŞÇENKO OLAYI
Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra oluşan devletlerden biri olan Ukrayna'da 2004 yılında seçimler yapıldı. Adaylardan Viktor Yanukoviç  Doğu Blok'unun yanında, diğer aday Viktor Yuşçenko ise Batı demokrasisinin yanlısı olarak seçime girdiler. Seçimleri Yanukoviç kazandı. Ancak seçimlere hile karıştırıldığı düşüncesi haftalar süren nümayişlere sebep oldu. "Turuncu Devrim" olarak hatırlanan dönemde seçimlerin tekrarı sonucunda bu defa Yuşçenko seçimin galibi oldu. Fakat Yuşçenko'nun ülkenin bir istihbarat sorumlusu ile yediği yemek sonrası şiddetli bir şekilde rahatsızlanması, zehirlendiği yolundaki düşünceleri kuvvetlendirdi. Bu zehirlenme sonucu yüzü tamamen değişen, cildi çöküntüye uğrayan Yuşçenko haftalarca seçimlerde çalışamadı. 2004 yılının Aralık ayında Avusturya'nın Viyana kentindeki Rudolfiner Hastanesinde yapılan tahliller sonucu kan ve dokularında normalden 1000 kat daha fazla Dioksin bulunduğu resmen açıklandı. Yuşçenko'nun çok ciddi dozda Dioksin zehirlenmesine maruz kaldığı 2005 yılının Kasım ayında Ukrayna Hükümetinin adli makamları tarafından da doğrulandı.
Değerli okurlar, bu hafta size ilginizi çektiğini umduğum Dioksin adlı kimyasalın son derece korkunç etkilerini sundum. Hiç şüphe yok ki, başta insan olmak üzere canlılara zarar verecek yüzlerce kimyasal zehir bulunuyor.
Her şeyin başı Sağlık diyerek size güzel ve mutlu bir Hayat diliyorum. Sevgiyle kalın.

 
 

 
"En küçük" Büyük Beyaz Altınoluk'ta 
Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı Altınoluk Beldesi açıklarında, balıkçıların ağına dünyanın "en küçük" Büyük Beyaz (Carcharodon carcharias) cinsi köpek balığı yavrularından biri takıldı. 85 cm uzunluğu, 12 kg ağırlığıyla dikkati çeken bir haftalık yavrunun, Avustralya menşeli olduğu tahmin ediliyor. Yakalanan minik yavru tekrar denize salınırken, çekilen video ünlü doğa sitesi Nature Documentaries'de yayınlanınca dünyada büyük ilgi gördü. Georgia Üniversitesi'nden Uğur Uzay Sezen, "Büyük Beyazlar koruma altında. Böylesi bir biyolojik zenginliğin kuzey Ege karasularında var olması müthiş bir olay" dedi. Boyları 7 metreyi bulan Büyük Beyazlar nesli tehlikede olduğu için bütün dünyada koruma altında.

 
ÖRNEK UYGULAMA 
Belediye Başkanı atık yağları topladı
İstanbul'un Sultangazi Belediyesi, çevre kirliğinin önüne geçmek ve çevre bilincini artırmak amacıyla atık yağ toplama kampanyası başlattı. Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından yürütülen kampanya ile 5 litre atık yağ getirene 1 litre ay çiçek yağı hediye edilecek. Okulların da katılabildiği kampanyada 250 litre atık yağ toplayacak okullara ödül verilecek. Kampanyayı başlatan Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, evlerden atık yağları alarak karşılığında ay çiçek yağı dağıttı.

 
Boyutları farklı olsa da yakın dostlar
Hayvanlar âleminde, türüne az rastlanan dostlukların birçok örneği var. Bu fotoğrafta Ba-Ba isimli yavru bir zürafa, Barselona Hayvanat Bahçesinde bir ördek ile oynuyor. İyi günde de kötü günde de hep birlikteler, onlardan daha iyi bir çift olabilir mi? >Deutsche Welle Türkçe

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.