İlk yerli otomobilimiz elektrikli olacak

A -
A +

Hükümetin yerli otomobil çağrısı ve sağlanan teşvikler sonunda meyve vermeye başladı. TÜBİTAK'a sunulan projeler arasında elekrikli otomobiller ön plana çıkarken, ilk prototip modelin 4 yıl içerisinde hazırlanması daha sonra da seri üretime geçilmesi planlanıyor. Hükümet ise yerli elektrikliye destek olmak için, 5 yıl boyunca toplam 200 araç alımı gerçekleştirecek. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK'ın yüzde 100 Ar-Ge desteği vereceği yerli elektrikli araç üretimi çağrısına, 20 konsorsiyumun başvuruda bulunduğunu bunlardan 10'unun elendiğini söyledi. Tamamı yerli firmalar tarafından yapılan başvurular arasında, 12'si otomobil, 3 hafif ticari araç, 2 otobüs projesinin yer aldığını, 3 projede ise segmentin belirtilmediğini ifade eden Bakan Ergün, 10 projenin elendiğini kalanların ise ilk aşamayı tamamladığını söyledi. Bakan Ergün, içlerinden belirlenerek desteklenecek projenin en fazla 4 yıl içinde tamamlanacağını ve bu süre sonunda prototip araçların hazır hale getirileceğini bildirerek, ardından üretici kuruluşlar tarafından seri üretime geçileceğini belirtti. Geçtiğimiz günlerde yerli otomobil çalışmalarıyla ilgili, "Babalar bu konuda yiğitlik göstermediler.?Aşağıda yiğitler var ama baba değiller. Birleşip adım atmalılar" diyen Ergün, fosil yakıtlı yerli araç üretimiyle ilgili çalışmaların da sürdüğünü dile getirdi. AA



 
Ar-Ge merkezinin temeli, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, Genel Müdür Haydar Yenigün ve diğer yetkililer tarafından atıldı.

Sancaktepe'ye Ford'dan Ar-Ge üssü
Ford'un dünyadaki en büyük 3. Ar-Ge merkezinin temeli Sancaktepe'de atıldı. Ford Otosan tarafından hayata geçirilecek proje ile bin 300 mühendis aynı çatı altında toplanacak. 60 milyon liraya malolacak merkez, 2014'ün ilk yarısında hizmete açılacak. Ar-Ge merkezinde görev alacak mühendisler dünya geneline mühendislik hizmeti verecek. Törende açıklamalarda bulunan Ford Avrupa Ürün Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Barb Samardzich, 2011-2015 yılları arasında Avrupa'ya sunulacak model sayısının yüzde 50 artacağını dile getirdi. Samardzich, çok yakında Avrupa'da tamamen elektrik ile çalışan Ford Focus Electric'i sunacaklarını ifade ederek, 2014'ün başında da yeni Transit Connect, Tourneo Connect'in lansmanı yapılacağını söyledi.

 
Sonunda 7 kişilik oldu 
Fiat 500L'nin yeni üyesi yedi kişilik "500L Living" versiyonu İtalya'da görücüye çıktı. 4.5 metreye yakın uzunluğu, 3 koltuk sırasında 7 kişiye varan oturma kapasitesi ve güçlü tasarım hatlarıyla dikkat çeken Fiat 500 L Living, 0.9 litre 105 HP'lik Twinair Turbo motorun yanı sıra, 1.6 litre 105 HP ve 1.3 litre 85 HP'lik turbo dizel motorlarla donatılacak. Fiat "500L Living"in 1.3 litre 85 HP'lik turbo dizel motor seçeneğinde otomatik şanzımana da yer verilecek. 500L Living, 435 cm uzunluğu, 178 cm genişliği ve 167 cm yüksekliğinin yanı sıra, ek üçüncü koltuk sırasıyla, kendi kategorisinde "5+2" koltuklu en kompakt MPV olduğunu gösteriyor.

Yeni Corolla üç günde BİN 85 SİPARİŞ ALDI
1966'dan?bu?yana?40 milyon satarak dünyanın en çok tercih edilen otomobili unvanına sahip olan 'efsane' Toyota Corolla'nın 11'inci jenerasyonuna dünyada ilk defa Türkiye'deki kullanıcılar sahip oldu. Türkiye'de üretilen yeni nesil Corolla, piyasaya sunulduğu ilk 3 günde bin 85 adet satış gerçekleştirirken sıra yazmaya devam etti. Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış CEO'su Ali Haydar?Bozkurt,?"Corolla'daki yeni tasarım genç müşterileri de içine alan her yaş grubuna hitap ediyor ve bu bakış açısıyla hedef müşteri gruplarımızı genişletmeyi hedefliyoruz. 2013 satış hedefimizi de, yeni modellerin 3. ve 4. çeyrek performansıyla birlikte yeniden revize ettik. Hiç şüphe yok ki yeni Corolla yükselen bu hedefte kilit rol oynayacak. Bayilerimize gelen yoğun istekler bunu açıkça gösteriyor" diye konuştu.

LEON, ST serisiyle gençleri hedefliyor
Seat'ın tamamen yenilenen Leon ailesine üçüncü üye olarak ST modeli de katıldı. Leon ST, 1.2 ile 2.0 litre arasında değişen hacimlerde, 105 hp ile 265 hp arasında güç üreten TDI ve TSI motorlarla alınabiliyor. ST'nin 105 HP 1.6 litrelik TDI motoru manuel ve DSG otomatik olarak iki versiyon halinde sunuluyor. Motor, 100 km'de ortalama 3.8 litre yakıt tüketiyor. 105 HP 1.2 litrelik TSI motorda da yine  DSG seçeneği bulunuyor ve 100 km'de 4.2 litre yakıt tüketiyor. İşçilik ve üst seviye kalitedeki malzemeleriyle öne çıkan Leon ST'nin 587 litre olan bagaj kapasitesi, arka koltuk arkalıkları yatırıldığında 1470 litreye yükseliyor ve oldukça geniş bir taşıma alanı sağlıyor. Araçta, full-LED far ve yorgunluk tespit sistemi gibi ileri teknoloji seçenekleri de opsiyonel olarak sunuluyor. 

Alfa Romeo, 240 HP'lik 4C ile imaj tazeleyecek
Alfa Romeo, sektörün en prestijli etkinliklerinden Goodwood 2013 Hız Festivali'ne, yeni Süper Coupe modeli 4C'nin yanı sıra Alfa Romeo Müzesi'nden getirilen tarihi 6 modelle katıldı. Ortadan motorlu 4C, Avrupa ve ABD dâhil dünya pazarlarında yıl sonuna kadar satışa sunulacak. Yeni spor otomobilin satışları azalan Alfa Romeo'nun imajını güçlendirmesi hedefleniyor. Araçta görev yapacak olan 1.8 litrelik turbo motor, 240 HP'lik gücüyle parmak ısırtan bir performans vaadediyor.

Castrol'den İtalya'da Lamborghini sürme şansı
Castrol?2 kişiye, İtalya'da 3 gün sürecek eşsiz bir lüks spor otomobil tecrübesi yaşama fırsatı sunuyor. Castrol Türkiye'nin?'www.gucununeredenaliyorsun.com'  sitesini ziyaret edip, 'gücünü nereden aldığını' yazanlardan seçilecek 2 kişi, Imola pistinde Lamborghini modellerini kullanıp, aracın fabrika ve müzesini de gezecekler.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.