PEYGAMBER ÂŞIKLARI

A -
A +
Habib...
Sevgili demek.
Sevgili; uğruna her şey yapılabilen...
Her şey sevmekle başladı.
Allahü teâla âlemlere rahmet olarak gönderdiği resûlüne "Habibim" diyerek en büyük iltifatı yaptı. En yüksek değeri verdi. Ve bu değer o kadar yüksekti ki "Ey habibim! Sen olmasaydın! Sen olmasaydın, âlemleri yaratmazdım" buyurdu.
Bir sevgili uğruna âlemleri yaratmak...
Uğruna âlemler yaratılan böyle bir sevgiliye âşık olmak... Aşkların en yücesi olsa gerek.
Âlemlerin mayası âdeta sevgi olmuş. Dinimiz sevgi üzerine kurulmuş. Bunun için Habibullah (Allahın sevgilisi), yani sevgililer sevgilisi yüce peygamberimiz (sallallahü aleyhi vesellem) "Kişi sevdiği ile beraberdir" buyurmuştur. Seven sevilenle beraber olacaksa, sevmek hem kavuşmanın, hem ebedi kurtuluşun vesilesi demektir. Tabii sevginiz gerçek ise ve o sevgilinin tarafında yer alırsınız. O zaman sevdiğinin sevdiklerini de seversin, sevmediklerini sevmezsin. Sevemezsin! Sevmenin bir işareti bu...
**
Tarih, peygamber âşıkları sultanlar, veliler, dervişler, meczublar ve onların hikâyeleri ile doludur. Tarihe peygamber âşığı olarak geçen sultanlardan biri olan Mısır Memlüklü Sultanı Eşref Kayıtbay'ın ilginç bir hikâyesi var. Peygamber efendimizin (sallallahü aleyhi ve sellem) Medine'deki mübarek türbelerinin (Mescid-i Nebevi) yeşil kubbesini yaptıran ilk sultandır. Bir gün kendisine bir aile tarafından Kadem-i Şerif (Peygamber efendimizin "sallallahü aleyhi ve sellem" mübarek ayak izleri) getirilir. Peygamber âşığı sultan, vefatından sonra Kadem-i Şerifin kabrinin baş ucuna konmasını vasiyet eder. Vefatından sonra vasiyetini yerine getirirler. Kahire'deki türbesinin içine, mezarının başına Kadem-i Şerifi koyarlar. Böylece türbesindeki Kadem-i Şerif ziyaret edildikçe Sultan Eşref Kayıtbay da duadan nasibini almakta idi.
Aradan bir asırdan ziyade zaman geçer. Osmanlı Padişahı Sultan 1. Ahmed Han da, Sultan Kayıtbay gibi peygamber âşığı sultanlardan biri idi. Peygamber aşkına bir işaret olarak, Kadem-i Şerifin küçük bir metal kalıbını yaptırmış, sorguç olarak sarığında taşıyordu. Sorgucun üzerine şu şiiri yazdırmıştı:
Ne ola başında tacım gibi götürsem daim,
Kadem-i Nakş-i pâkini ol Hazreti Resul'ün...
Gül-i gülzâr-ı Nübüvvet o kadem sahibidir.
Ahmed Ağa durma yüzün sür kademine o gülün...
14. Osmanlı Sultanı 1. Ahmed Han, Sultanahmet Camii'ni yaptırdıktan sonra, burayı şereflendirmek ve ziyaretçisinin daha çok olması için Kahire'de Sultan Kayıtbay türbesindeki Kadem-i Şerifi İstanbul'a getirtir. Kadem-i Şerif, mihrabın sol tarafına bir bölmeye yerleştirilir. Sultanahmet Camii, sanki peygamber efendimiz teşrif etmiş gibi ziyaretçi akınına uğramaya başlar. Fakat bir gece Sultan Ahmet Han müthiş bir rüya görür. Sultan Kayıtbay ile Peygamber efendimizin huzurundadır. Sultan Kayıtbay, "Efendim sizin mübarek ayak izleriniz kabrimin başında idi. Osmanlı Sultanı onu kendi camisine taşıdı. Ben bu şereften mahrum kaldım" diyordu. Bu iki âşığı şefkatle izleyen Peygamber Efendimiz, bunun üzerine "Ey Ahmed! Kademi yerine iade et!" buyurur. Sultan Ahmed Han ter içinde uyanır. Rüyanın etkisindedir. Zamanın âlimi Aziz Mahmud Hüdâyî hazretlerine giderek rüyasını anlatır. O mübarek veli de "Rüya açık. Kadem yerine gitmeli" buyurunca, Sultan Ahmed Han tereddüt etmeden, büyük bir aşk ve hürmetle getirttiği Kadem-i Şerifi yine aynı hürmetle Mısır'a geri gönderir.
**
Onlar peygamber âşıkları...
Sevgililer sevgilisini aşk derecesinde sevmek, böyle bir şey olsa gerek.
Böyle düşünen, böyle yaşayan, böyle inanan, böyle seven insanlarla tarihimizin sayfaları şereflendi. Sevmenin derecesini, insan olmanın faziletini yaşayarak gösterdiler. (Allah onlardan razı olsun.)
Sevgililer sevgilisinin sevgisini kalbinizde hissetmeniz dileği ile...
.....
Yukarıdaki tarihi vakalara benzer hikâyelerin yer aldığı,Talha Uğurluel tarafından kaleme alınan "Asr-ı Saadet'ten Osmanlı'ya Sarayın Kutsalları" adlı kitabı okumanızı tavsiye ederim.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.