EYT Kanun Teklifinde öngörülen kademeli primle emeklilik

Sesli Dinle
A -
A +

24. yılda EYT meselesinde ilk kez somut bir adım atılarak bu konuda Kanun Teklifi geçtiğimiz günlerde TBMM’ye intikal ettirildi. Kanun Teklifi aslında 2 maddeden ibarettir. 2 maddesi de yürütme ile ilgilidir. Toplamda sadece 4 madde içermektedir.

 

Hâlen TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmeleri devam eden Kanun Teklifinde özellikle EYT’lilerin çoğunluğunu oluşturan SSK’lılara tekrar kademeli emeklilik şartı öngörülmesi tepkilere neden oldu. Keza EYT çalışmaları devam ederken hükûmet yetkililerinden yapılan birçok açıklamada 5 bin gün prim şartından daha fazla prim şartı aranmayacağı kamuoyu ile paylaşılmıştı.

 

Buna binaen çok sayıda EYT’li bankalardan sağdan-soldan borçlanarak hizmet borçlanması yoluyla primlerini 5000 güne tamamlayarak emeklilik maaşını beklemeye başlamıştı. Oluşturulan beklentilerin aksine kademeli prim şartı getirilince maalesef bu durumda EYT’liler inkisarıhayale uğradı.

 

 

 

HAKKIN İADESİ İÇİN 5 BİN GÜN PRİM ŞART!

 

 

 

EYT’liler erken emeklilik ya da ayrıcalık değil işe girdikleri tarihlerde geçerli olan emeklilik şartları neyse sadece onu müktesep hak olarak talep etmektedirler. Bu bağlamda EYT mağduriyetine sebep olan 4447 sayılı Kanun öncesinde mer’i kanunlarda yer alan aynı şartlarla emeklilik haklarının iadesini istemektedir.

 

Belirtilen Kanun öncesinde SSK’lı EYT’lilerin tabi oldukları 506 s. Kanunda sadece 5 bin gün şartı bulunmaktadır. Ayrıca sigortalılık süresi açısından değerlendirdiğimizde genel olarak kadınlar için 20 yıl erkekler için ise 25 yıl sigortalılık süresi şartı bulunmaktadır.

 

EYT Kanun teklifinde yapılan düzenleme ile;

  • 08/09/1999 (dâhil) tarihinden önce malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası kapsamında çalışmaya başlayanların ve,

  • 09/09/1999 (dâhil) tarihinden sonra malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası kapsamında çalışmaya başlamalarına rağmen sigortalılık başlangıç tarihini geriye götürmeye imkân tanıyan ilgili mevzuat hükümlerine göre yapmış oldukları borçlanmalar ile sigortalılık başlangıç tarihi 8/9/1999 (dâhil) öncesi olacak şekilde geriye götürülenlerin, mevcut mevzuattaki emekliliğe hak kazanma şartlarından yaş şartının kaldırılması öngörülmektedir.

Bu düzenleme ile birlikte YAŞ şartının kaldırılması hakkın iadesi açısından çok önemli bir düzenlemedir. Ancak EYT kanunu öncesi bulunmayan mevcut kademeli prim şartının aranması hakkın iadesinde olumsuzluk teşkil etmektedir.

 

Kanun Teklifinde bir değişiklik yapılmazsa SSK’lı EYT’liler sigortalı olarak işe başladıkları tarihe göre değişen aşağıdaki prim şartıyla emekliliğe hak kazanacaktır.

 

 

 

EYT Kanun Teklifinde öngörülen kademeli primle emeklilik

 

 

 

Tablodan görüldüğü üzere 23/11/1980 tarihi ve öncesinde sigortalı olan erkekler ile 23/05/1985 23/05/1985 tarihi ve öncesinde sigortalı olan kadınlar yine 5 bin gün prim şartıyla emekli olacaklardır.
İzleyen tarihlerde sigortalı olanlar kademeli olarak daha fazla prim şartıyla emekli olacaklardır. Nihayetinde sigortalı işe başlangıcı en geç olan EYT’liler 5975 gün prim şartıyla emekli olacaklardır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.