Bisiklette varız; sporcularımızı podyuma bekliyoruz!..

A -
A +

21 Nisan’da Antalya etabı ile başlayan ve yarın İstanbul etabı ile bitecek olan 8 etaplı 59’uncu Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu’nu Eurosport kanallarında izlemek (TRT Spor’da da yayınlanıyor) doğrusu ya, “bisiklet sporunun tutkunu” benim gibi bir spor insanı ve yazanı için nasıl bir mutluluk bilemezsiniz.

 

Benimle beraber, “o ekranlardan” kim bilir kaç bisiklet sporu tutkunu dünya insanı da seyrediyor, turumuzu!...

 

1. Etap: Antalya-Antalya (21 Nisan) / 2. Etap: Kemer-Kaş (22 Nisan) / 3. Etap: Fethiye-Marmaris (23 Nisan) / 4. Etap: Marmaris-Bodrum (24 Nisan) / 5. Etap: Bodrum-Kuşadası (25 Nisan) / 6. Etap: Kuşadası-Manisa (Spil Dağı) (26 Nisan) / 7. Etap: İzmir-İzmir (27 Nisan) / 8. Etap: İstanbul-İstanbul (28 Nisan) parkurlu, 1.188 km’lik turumuzda, o ekranlardan Türkiye’nin “doğal güzelliklerle dolu, tarihi yaşatan yer ve bölgelerini” de bütün dünya seyrediyor; bundan daha etkili “turizm reklamı” olur mu?..

 

Uluslararası Bisiklet Birliğinin (UCI) Avrupa turları takviminde yer alan ve Türkiye’nin “ProSeries” ve Kemer kategorisindeki tek bisiklet yarışı olan Tour of Türkiye, her yıl, “daha da izlenir hâle” geliyor; ünlü bisikletçi sayısı çoğalıyor; etap ve tur padokları için yapılan mücadelelerdeki çekişme renkleniyor, heyecan artıyor. İlk 5 etapta “genel klasman birincinin giydiği turkuaz mayonun 4 defa el değiştirmesi” çekişmenin renkliliğini gösteriyor. “Sprinterle ve tırmanıcılar için ‘dengeli’ bir parkuru var”, turumuzun…

 

Dün, ben bu satırları yazarken, Kuşadası-Manisa Spil etabı başladı, bugün 7’nci etap (İzmir) var; yarın da tur İstanbul etabı ile bitecek…
59’uncu Cumhurbaşkanlığı Turu’nun “başka bir özelliği” de var. Bu özellik, turun günlük bülteninde “şöyle” anlatılıyor:

 

“Kilit görevlerde kadınların varlığı dikkati çekiyor. Yarış koordinasyonu, iletişim ve medya, hakem komitesi, sağlık ekipleri, takım direktörleri, yarış anlatımları, podyum koordinasyonu, mihmandarlar, fotoğrafçılar, mekanik destek, akreditasyon, catering, kurulumlar, güvenlikten oluşan farklı birimlerde TUR 2024 içinde görev alan 150’ye yakın kadın, dev organizasyona deneyimleriyle değer katıyor.

 

Türkiye Bisiklet Federasyonu Projeler Koordinatörü Doç. Dr. Pınar Arpınar Avşar ‘Son yıllarda Tour de France (Fransa Bisiklet Turu), Giro d’Italia (İtalya Bisiklet Turu) gibi dev organizasyonların kadın yarışları öne çıkıyor. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu 60. yılına yaklaşırken artık kadınlar edisyonunun da vakti geldi’ dedi.”

 

Ben de “kadın edisyonu” önerisine bir ekleme yapayım; Cumhurbaşkanlığı turlarımızda gözlerimiz etap ve turun genel podyumlarına çıkacak, Türk bisikletçiler de arıyor!..
Başta Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu olmak üzere, yönetim kurulu üyelerini ve tur organizasyonu görevlilerini kutlarım…

 

VAR’a varlarmış!..

 

Aaaaa… Türkiye’de bir “Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği” varmış da bizim haberimiz yokmuş…

 

Bu derneğin sayın yöneticileri, “kulüplerin isteği üzerine federasyonun ‘yabancı VAR hakemi getirmesine’ isyan ederek ‘upuzun’ bir açıklama” yaptılar. Açıklamada özetle deniyor ki; “Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği Genel Merkezi olarak Türk’ün gücünün her alanda ön plana çıktığı dünyada kendi değerlerimize sahip çıkılması gerektiğini vurgulamak istiyoruz ve liglerimizde uygulanmaya başlayan yabancı gözlemci, yabancı VAR hakemi uygulamasına karşı olduğumuzu belirtmek isteriz. Ülkemizde yönetim kademelerinde Türk insanına duyulan güvenin önemli olduğunu, bunun içinde federasyonumuz ve kurullarında da görev yapan yöneticilere belirtmek isteriz ki 85 milyonluk ülkemizde, en üst ligden en alt lige kadar tüm üyelerimize gereken değer verildiğinde bu görevleri en iyi şekilde yapacağına güvenimiz tamdır.”

 

Peki ama her gece TV ekranlarında “üyeniz olan hakemlerimiz, hakaret yağmuruna tutularak” infaz edilirken… Kulüp başkan ve yöneticileri “kamu görevi yapan” üyeniz hakemlere hakaretler yağdırıp, “Yabancı hakem de, yabancı hakem” diye tutturduklarında, bir kulüp başkanı, maç sonu saha kenarında, “UEFA’nın Avrupa Şampiyonası’nda görev verdiği” hakemimizi nakavt ettiğinde, “bu dernek” neredeydi, acaba… Yoksa yeni mi kuruldu?..

 

ŞAKA!...

 

Bir zamanlar Galatasaray’da “başkan adaylığını” desteklediğim ve başkan olmasını” çok istediğim, kulüpte başkan yardımcılığı da yapmış “eski dost” Adnan Öztürk, ben göremedim, “Fenerbahçe’nin Süper Kupa maçına U19 Takımı’yla çıkması” konusunda bir öneri yapmış. Bir okuyucum öneri ile ilgili haberi bana mail’ledi; “Ne diyorsunuz” diye de soruyor.
Öztürk önerisinde “Fenerbahçe U19 ile çıkacaksa, Galatasaray da U19 Takımı’yla çıkmalı. Bu teklifim Galatasaray yönetiminde nasıl yankı bulur, bilemem. Galatasaray’da yetkili olsam bu karar çoktan verilirdi. Yani bizimkiler 10-0 yense ne anlamı olacak. Fenerbahçe’nin kararını tartışmıyorum. Burada Galatasaray’ın asaletine yakışır bir karar alması gerektiğini vurguluyorum. Böylece bütün dünyaya Galatasaray’ın asaletini göstermiş olacağız” diyor.
Ben de diyorum ki; “İyi ki Adnan Öztürk, ‘bugünün Galatasaray Başkanı’ olmamış. Zira, Riyad’da olduğu gibi, Ali Koç’un arkasına takılarak büyük hata yapan Galatasaray Başkanı’ndan sonra, ‘Galatasaray Başkanı olarak’ ikinci büyük hatayı da Şanlıurfa’da yaparak ‘Süper Kupa Skandalı’nı’ ikileyecekti!..”

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.