Çocuk yetiştirmenin önemi

A -
A +

Eğitimde, çocuk terbiyesinde Osmanlıyı örnek alan devletler çok faydalandılar. Amerika ve Avrupa bu hususta şimdi Osmanlıyı taklit ediyor.


 

Dünyada çok çeşitli sahalarda yatırım yapılıyor. Bu yatırımlardan çok önemli bir yatırım daha var. O da “çocuğa yapılan yatırım, insana yapılan yatırımdır.” Dünyanın en zor işi insan yetiştirmektir. Bir insanın yetişmesinde birçok unsur rol alır. Bunlar içinde en önemlileri; aile, çevre, okul ve medyadır.
Büyük şehirler başta olmak üzere, çevremiz pek tekin değil. Yani, dışarısı tehlikelerle dolu.
Görüntülü ve yazılı medyanın büyük bir bölümü, şiddet ve cinsel konulara ağırlık veriyor. İnsanın edep duygularını zedelediği ve çeşitli kötülükleri cazip hâle getirdiği için izlenmesi, okunması sakıncalı bir sürü yayın var. Geriye ne kaldı: Aile...
Bütün ebeveynlerin biricik derdi, çocuklarını iyi bir şekilde yetiştirmektir. Bu konuda kendi gayretleri yeterli değil. Çocukları, kötü arkadaşların, görüntülü ve yazılı medyanın zararlarından da korumak lazım.

 

Tek başına, bir çocuğu yetiştirmek de mümkün değildir. İyi bir çevreye gitmeli, iyi insanlarla komşuluk etmelidir. Çocuğumuza faydalı yayınları, faydalı eserleri okumalı ve okutmalıdır.
Bu konuda yıllardır yüzümüzü ağartan bir yayın var. Biz ona "En iyi arkadaş" diyoruz. Çocuklarımızı, birer hanımefendi, birer beyefendi olarak yetiştirmek için gayret sarf ediyor. Onlara vatan-millet-bayrak sevgisini, ecdada saygıyı, kendi kültürüne ve değerlerine sahip çıkmayı öğretiyor.
Onlara çalışkan, sabırlı, kibar ve zarif olmayı, başarılı olmanın yollarını öğretiyor, anne babaya saygıyı öğretiyor. Okuma alışkanlığı kazandırıyor. Onları eğlendirirken, çok değerli bilgiler veriyor. Zekâlarının gelişmesi için özel bulmacalar, zekâ oyunları hazırlıyor. Sözün kısası, ebeveynlerin özledikleri çocuk modelini Türkiye Çocuk Dergisi yetiştirmeye çalışıyor. Bu konuda anne babaların yükünü oldukça hafifletiyor. Çocuğunun iyi yetişmesini isteyen; onu mutlaka gazetemizin yanında her ay hediye olarak verilen Türkiye Çocuk Dergisi ile tanıştırmalıdır.

 

[Web adresi: www.turkiyecocuk.com.tr]
Her şeyi, zıddı kırar. Kötü huyları, iyi huylar yok eder. Çocuk, işleri ve ahlakı iyi olan insanlarla ve faydalı yayınlarla arkadaşlık ettirilirse, güzel huylar kendiliğinden onun tabiatı olur. Bu esaslar dâhilinde çocuklar yetiştirilirse dünya ve ahiret saadeti elde edilir.
Kıyamet günü, ana baba, çocuğuna öğretmesi gereken ilimlerden mesul olacak, vazifesini yapmamış ise, yahut kusur etmiş ise cezaya çarptırılacaktır. Çocuklarını İslam terbiyesi üzerine yetiştirmeyenler, dünya ve ahiret felaketine maruz kalacaklardır. Ne mutlu çocuğunu İslam ahlakı ile yetiştirenlere.

 

Her şeyin başı insandır. İnsanın iyi yetişmesi için hiçbir masraftan ve güçlükten kaçınmayanlar, başarının ve medeniyetin zirvesine yükseldiler. Osmanlı böyle yaptı. Eğitimde, çocuk terbiyesinde Osmanlıyı örnek alan devletler çok faydalandılar. Amerika ve Avrupa bu hususta şimdi Osmanlıyı taklit ediyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.