2013/11 Sayılı Genelge Yeniden Düzenlendi -5-

A -
A +
Yaşlılık aylığı bağlandıktan sonra Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi olarak yeniden çalışmaya başlayanlar
2008 yılı Ekim ayından önce 506 sayılı Kanuna göre yaşlılık aylığı almakta iken serbest avukat olarak çalışmalarını sürdürenlerin aynı zamanda hizmet akdine tabi olarak bir işverenin yanında çalışmaları halinde sosyal güvenlik destek primi bu çalışmalarından dolayı aldıkları ücretten kesilecek bunların almakta oldukları yaşlılık aylığından ayrıca sosyal güvenlik destek primi kesilmeyecektir. 2008 yılı Ekim ayından itibaren avukatlık mesleği Kanunun 4'üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamına alındığından 01.10.2008 tarihinden itibaren önce başlayan sigortalılık, 01.03.2011 tarihinden itibaren ise (a) bendi kapsamındaki sigortalılık esas alınarak işlem yapılacaktır.
Genel sağlık sigortası hak sahipliği
Kanunun 60'ıncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi ile isteğe bağlı sigortalılar 01.10.2008 tarihinden itibaren genel sağlık sigortalısı sayılmış olup, Kanunun 52'nci maddesi gereğince bakmakla yükümlü olunan kişi dahi olsalar genel sağlık sigortası primini ödemekle yükümlüdürler.
İsteğe bağlı sigortalılar ile bunların bakmakla yükümlü oldukları kişilerin genel sağlık sigortası yardımlarından faydalanmaları için sağlık hizmeti sunucusuna başvurdukları tarihten önceki son bir yıl içinde toplam 30 gün genel sağlık sigortası primi ödemiş olmaları ayrıca 60 günden fazla prim ve prime ilişkin borçlarının bulunmaması gerekmektedir.
İsteğe bağlı sigortalı olanlar; bakmakla yükümlü olunan ya da hak sahibi olarak ölüm aylığı veya geliri veyahut kendi çalışmasından dolayı gelir alan kişi olsa dahi, Kanunun 60'ıncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayıldıklarından bunlar, genel sağlık sigortası primini de ödeyeceklerdir.
Türkiye'de yerleşik olma hali bir yılı doldurmayan yabancı uyruklu sigortalılar genel sağlık sigortalısı sayılmadığından, bunlardan bir yıldan daha az bir süre oturan ve isteğe bağlı sigortalı olanlardan genel sağlık sigortası primi alınmayacaktır. Ancak, oturma süresi bir yıldan fazla olanlardan oturma süresinin birinci yılının dolduğu tarihten itibaren sigortalının talepte bulunup bulunmadığına bakılmaksızın genel sağlık sigortası primi alınacaktır.

NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİRİM?

Tacettin Y.
13.03.1970 doğumluyum. 1987 yılında sigorta girişim var. Kaç günüm var, ne zaman emekli olabilirim, askerlik borçlanması yapabilir miyim?
CEVAP: 01.05.1987 tarihli Sigorta girişiniz ve 3.500 gününüz var. 25 yıl, 50 yaş ve 5.375 günle emekli olabilirsiniz. 1.875 gün daha prim öderseniz, 50 yaşınızın dolduğu 13.03.2020 tarihinde emeklilik müracaatı yapabilirsiniz. Askerlik borçlanmasının erken emekli olmanıza bir faydası olmaz. Sadece emeklilik gününüze eklenir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.