Soma Faciası

A -
A +

Soma maden ocağında meydana gelen elim kaza tüm ülkeyi yasa boğdu. Bu feci kazada hayatlarını kaybedenlere Allah'tan rahmet, tüm yakınlarına ve milletimize başsağlığı ve sabr-ı cemil dilerim. Bu tür kazaların bir daha yaşanmaması en büyük temennimizdir.
12.7.2010 tarihinde maden kazaları ile ilgili yazımızı tekrar yayınlıyoruz.
Maden kazalarına karşı iş güvenliği konusunda yeni düzenleme yapıldı.
3213 sayılı Maden Kanununda değişikliklere gidildi. Bu değişiklikler, 24 Haziran 2010 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bugün bu değişikliklerden söz etmek istiyoruz.
3213 sayılı yasaya İş ve Sosyal Güvenlik alanında yeni düzenlemeler getiren maddeler eklendi.
3213 sayılı Kanunun 29'uncu maddesinin birinci fıkrasının sonuna eklenen cümle ile can ve mal güvenliği tehlikesi oluşturacak olağan bir hal tespit edilmesinde maden üretimine ait faaliyetler durdurulacaktır.
3213 sayılı Kanunun 31'inci maddesinin birinci ve ikinci fıkraları da değiştirilmiştir.
Değişikliklerle ilgili kısa açıklamamız aşağıda yer almaktadır:
1- Maden işletme faaliyetleri, maden mühendisi nezaretinde yapılır. Yer altı üretim yöntemiyle çalışan işletmeler ile en az on beş işçi çalıştıran açık işletmeler asgari bir maden mühendisini daimi olarak istihdam etmek zorundadır.
2- İşletmede daimi istihdam edilen Maden Mühendisi, kanun ve yönetmeliklerle belirlenen şartları taşıması kaydıyla 22.5.2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun 81'inci maddesinde belirtilen iş güvenliği ile görevli mühendis veya teknik elemanların üstlendiği görev ve sorumluluğu da yerine getirir.
3- Üçüncü kişiler ile yapılan antlaşmalarda kısaca taşeron işletmelere de sorumluluk yüklenmiştir. Bu yüklenen sorumluluk aynı zamanda asıl iş ve ruhsat sahibini de bağlayacağından üçüncü şahısları da sıkı kontrol altına almaları da gerekecektir. İş Kazalarının önüne geçilmesi adına olumlu bir adım atılmış, üretim sahalarında maden mühendislerinin bulundurulması zorunlu hale getirilmiştir.
İş Kanununun Madde 81'deki yaklaşımına bakarsak, işverenler daimi statüde en az elli işçi istihdam ediyorsa, iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği alanında tedbir almalı ve bunları izleyip, uygulamalıdır.
İş yerindeki işçi sayısı, iş yerinin niteliği ve işin tehlike sınıf ve derecesine göre;
a) İş yeri sağlık ve güvenlik birimi oluşturmakla,
b) Bir veya birden fazla iş yeri hekimi ile gereğinde diğer sağlık personelini görevlendirmekle,
c) Sanayiden sayılan işlerde iş güvenliği uzmanı olan bir veya birden fazla mühendis veya teknik elemanı görevlendirmekle yükümlüdürler.
İşverenler, bu yükümlülüklerinin tamamını veya bir kısmını, belirtilen vasıflara sahip personel ile yerine getirebileceği gibi, işletme dışında kurulu ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden hizmet alarak da yerine getirebilir. Bu şekilde hizmet alınması işverenin sorumluklarını ortadan kaldırmaz.
3213 sayılı Maden Kanununa aşağıdaki ek madde de eklenmiştir.
EK MADDE 7- "Maden ruhsat sahiplerinin, ruhsat sahalarının bir kısmında veya tamamında üçüncü kişilerle yapmış oldukları rödövans sözleşmelerinde, bu alanlarda yapılacak madencilik faaliyetlerinden doğacak İş Kanunu, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili idari, mali ve hukuki sorumluluklar rödövansçıya aittir. Ancak bu durum, ruhsat sahibinin Maden Kanunundan doğan sorumluluklarını ortadan kaldırmaz.
Üçüncü kişiler ile yapılan antlaşmalarda taşeron işletmelere de sorumluluk yüklenmiştir. Bu yüklenilen sorumluluk aynı zamanda asıl iş ve ruhsat sahibini de bağlayacağından, üçüncü şahısları da sıkı kontrol altına almaları gerekecektir."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.