Mâlikî'de mestin vasıfları nedir?

A -
A +
Sual: Mâlikî'de, mestin deriden olması gerekiyormuş. Peki, lastik veya plastik olması caiz midir? Askerî potinler, mest olarak kullanılabilir mi? Altları lastik olsa mahzuru olur mu?
CEVAP: Hiç mahzuru olmaz. Potin, tamamen lastik veya plastik de olsa yine mesh edilebilir. Mâlikî'de mestin deriden olması demek, deri vasfına haiz olması demektir.
Mâlikî'de, mestin altı ve üstü deriden yapılıp da, yan tarafları keçeden veya ketenden yapılmış olursa mesh caiz olur. (El fıkh-u alel mezahib-i erbaa)
Mâlikî'de mest üzerine, birinci abdest bozulmadan önce, ikinci bir mest, çizme, plastik, naylon, lastik ayakkabı giyse, dıştaki, su geçirmezse, bunun üzerine mesh edebilir. Suyu çok geçirirse yine edebilir, çünkü içteki ıslanarak, içtekine mesh etmiş olur. (S. Ebediyye)

MEKTUPLA BOŞAMAK

Sual: S. Ebediyye'de, (Öldüğünü işitip veya boşadığını bildiren mektubunu alıp, başkasıyla evlendikten sonra, birinci kocası gelirse, ikinci nikâhı bâtıl olur) yazıyor. Birinci kocası, boşadığını mektupla bildiriyor. Mektupla boşamak sahih olduğuna göre, niye nikâh bâtıl oluyor?
CEVAP: Birinci kocası, boşadığını mektupla bildirmiyor. Başkaları onun öldüğünü veya boşadığını mektupla bildiriyorlar. Sonra kendisi gelip, (Öldüğümü veya boşadığımı mektupla bildirmişler, ama ben ölmedim de, boşamadım da...) diyor. Mektupta yazılanların yanlış olduğunu bildiriyor. Yani mektubu gönderen başkalarıdır.

ETTEHIYYATÜ'YÜ TEKRAR ETMEK

Sual: İlk ve son oturuşta, unutarak Ettehıyyatü tekrar edilse secde-i sehv gerekir mi?
CEVAP: Unutarak ilk oturuşta Ettehıyyatü'yü tekrar edenin secde-i sehv yapması gerekir. Fakat son oturuşta tekrar okumak secde-i sehvi gerektirmez. (Hindiyye)
Son oturuşta, Ettehıyyatü ikinci defa okununca, dua yerinde okunduğu için secde-i sehv gerekmez. Yani Ettehıyyatü okunduktan sonra, tekrar Ettehıyyatü veya başka dualar okunsa, dua yerinde olduğu için selam gecikmiş sayılmaz ve secde-i sehv de gerekmez. Dört rekâtlı namazların son iki rekâtında da, Fâtiha iki defa okunsa veya orada başka dua veya âyet okunsa, rükû gecikmiş sayılmaz ve secde-i sehv gerekmez.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.