Kazayı terk eden, farz düşmanı mı?

A -
A +
Bir Müslümana (Sünnet düşmanı) veya (Farz düşmanı) demek küfür olur. Farzı da, sünneti de beğenmeyen kâfir olur.

Sual: (Kaza namazı borcu olan, nâfile namaz kılamaz) mealindeki birkaç hadis-i şerifi kaynaklarıyla nakledince, kazası olduğu hâlde nâfile kılan, hattâ mekruh olmasına rağmen, cemaatle nâfile namaz kıldıran sakalsız bir hoca, Resulullah'ın emrine uyarak, sünnetleri kılarken, kazaya da niyet ettiğim için bana, (Sen Sünnet düşmanısın) dedi. Sünnete düşman olmak küfür değil midir? Bir Müslümana kâfir diyenin de, kendisi kâfir olmaz mı? Ben de ona, (Sen farzı bırakıp nâfileyle, sünnetle meşgul oluyorsun, sen de farz düşmanısın) desem, ben de hocanın yuvarlandığı uçuruma düşmüş yani küfre girmiş olur muyum?
CEVAP: Elbette, bir Müslümana (Sünnet düşmanı) veya (Farz düşmanı) demek küfür olur. Farzı da, sünneti de beğenmeyen kâfir olur. Farz veya sünnet düşmanı diyerek bir Müslümanı tekfir edenin kendisi kâfir olur. Hocanın, taassubundan dolayı gözünü kan bürümüş ki, Resulullah'ın bildirdiklerine uyan Müslümana (Sünnet düşmanı) yani kâfir diyebiliyor. Resulullah'ın emrine uyarak farza öncelik tanıyana, (Sünnet düşmanı) diye iftira etse de, nâfileye öncelik tanıdığı için ona, (O zaman sen de farz düşmanısın) dememeli, cehaletine verip, onun düştüğü feci duruma düşmemeli.
Sakal bırakmak sünnettir. O hoca, sakalsız olduğuna göre, ona (Sen Sünnet düşmanısın) demek, hocanın mantığına uygunsa da, böyle söylemek dine uygun olmaz. Aklı başında olan kimse, taassup sarhoşluğuyla ağzından çıkanı kulağı duymayan hocanın seviyesine inmemelidir.
BİRKAÇ NİYET
Sual: Öğle, ikindi veya yatsı vakti girince, camiye gelen kimse, sünneti kılarken, hem kazaya, hem de tehıyyet-ül-mescide ve hem de Sübha namazına niyet edebilir mi?
CEVAP: Evet, niyet edebilir. Akşam vakti girince camiye gelen de, farza dururken, yine tehıyyet-ül mescide ve Sübha namazına da niyet edebilir. Hiç niyet edilmese de, yine tehıyyet-ül mescid ve yeni abdest almışsa Sübha namazı sevabı alınır. Niyet edilince, ayrıca niyet sevabı da alınır.
HAŞERAT SATMAK
Sual: Yenmesi haram olan yılan, salyangoz ve kurbağa gibi haşerat, alınıp satılabilir mi?
CEVAP: Kara ve deniz haşeratını, yemek için satmak caiz değilse de, tıpta ve sanayide kullanmak için satmak caizdir. (S. Ebediyye)
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.