Çin füze sistemi

A -
A +

ABD ve AB, Türkiye'nin Çin'den hava savunma ve füzesavar sistemi almasına karşı çıkıyor. Batı'nın her meselede olduğu gibi görünen ve perde arkası gerekçeleri vardır. Görünen sebeb yani mazeret "NATO'ya uyumsuzluk"tur. Ancak asıl gerçek sebeb Türkiye'nin savunma sanayinde ABD ve AB'ye bağlı olmaktan kurtulma yani bir nevi savunma sanayinde bağımsızlıktır.

Kıbrıs Barış Harekatı'nda ABD, Türkiye'ye silah ambargosu uygulaması aslında Türkiye'nin lehine olmuştur. Bazen şer gibi görünen hayırdır. Subay olarak orduda hizmetimiz ilk yıllarda pil, akü, jeneratör ve hatta silahlarımızın (top, taret) yedek parçaları bile ABD'den geliyordu. Ve birliğimde taretlerin (4 namlulu) sadece jeneratörünün tamiri  mümkün olmayan arıza sebebiyle silah gayrifaal idi.

Türk savunma sanayi giderek gelişmektedir. Dışarıya savunma sanayi üretiminden ihraç bile ediyoruz. Bu vesileyle beklediğimiz ihracat hedefi 1 milyar dolardır. Çin'i tercih etmemiz sebebsiz değildir. Çin füze savunma sisteminde teknoloji verecek ve bu sistemin bazı bölümleri Türkiye'de imal edilecektir. Türkiye Çin arasında ilişkilerin giderek gelişmesi ABD ve AB tarafından endişe ile karşılanmaktadır.

Türkiye savaş gemisi, tank, haberleşme araçları ve çok sayıda savunma araçları imal etmektedir. ABD ve AB'ye rakip olan Çin'in, Türkiye ile işbirliği bu ülkenin küresel pazarda varlığını yükseltebilir. Türkiye- Çin Konya askeri üssünde ortak tatbikat Batı'yı telaşlandırdı. Çin'den alınacak füze sistemi (HQ-9')dur. ABD Kongresi Türkiye'nin Çin'den füze almasına karşıdır.

Kongre Çin füzelerinin NATO sistemine entegrasyonunun önüne geçilmesini istemektedir. Çin'in Türkiye'ye teknoloji transferi ile ilerde Türkiye bu füzeleri üretebilecek seviyeye gelecektir. Çin füze sistemlerini Türkiye'ye kısa zamanda teslim edecektir. İlerde Türkiye- Çin arasında yeni teknolojiler de üretilebilir. Silah üreten süper güçler Çin'i karşılarında rakip olarak görmek istemiyorlar. ABD ve AB'nin tedirginliğinin bir çok sebebi varsa da en önemlisi Türkiye'nin Batı'nın vesayetinden kurtulmasıdır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.