Sigorta primlerini düzenli ödeyene çok anlamlı teşvikler var

A -
A +


Soru: "Sayın Şerif AKCAN, 275 işçi çalıştıran bir iş adamıyım. Benim alt işverenim bir işçisi adına işe giriş bildirgesi vermiş, işçi aynı gün 2-3 saat çalıştıktan sonra iş yerini terk edip gittiği için işten çıkış bildirgesi vermiş ama muhasebecisi işten çıkış bildirgesini vermekle birlikte çıkış bildirgesinde çalışma gününü sıfır gün belirtmiş ayrıca ilgili işçi için aylık bildirge de vermemiş. Şimdi SGK beni sigortasız işçi çalıştıran kategorisine dahil ederek prim teşviklerimi iptal ediyor. Güya SGK memurlarının eğitim notlarında böyle yazıyormuş. Böyle bir uygulama olabilir mi, primlerimi aksatmadan ödememin karşılığı bu mu olmalı?" .... Şti./Silivri-İstanbul

REFORM YASASIYLA CİDDİ PRİM İNDİRİMLERİ GELDİ

Ülkemizin gelişmesi ve büyümesinde katkısı bulunan işverenler yani esnaf, tüccar ve sanayicilerimiz tarafından dile getirilen en önemli yakınmaların belki de ilki sigorta prim oranlarının yüksekliğidir. 5510 sayılı Reform Yasası kapsamında yapılan en önemli düzenlemelerden bir tanesi de kuşkusuz sigorta prim oranlarının düşürülmesine yönelik olarak hazırlanan 5 puanlık işveren prim hissesinin hazine tarafından karşılanması uygulamasıdır. Her ne kadar ismi 5 puanlık prim indirimi olsa da esasında işveren ödemesi gereken sigorta primlerini yaklaşık yüzde 17-18 civarında daha az öder...
Sigorta prim teşviki sadece 5 puanlık indirimle sınırlı değildir. Özürlü işçi istihdamı, Ar-Ge teşviki, işsizlik maaşı alan işçiyi istihdam edene teşvik ve en önemlisi de 6111 sayılı "Torba Kanun"la getirilen ilave işçi istihdamı teşviki işverenlerimize hem can suyu olmuş hem de 2-3 yılda bir getirilen prim aflarıyla primlerini düzenli ödeyen işverenlerin yakınmaları giderilmiştir. Zira primlerini düzenli ödeyen işveren primlerini düzenli ödemeyene göre daha ilk anda yüzde 17-18 civarında daha az prim ödediği için ileride çıkarılması muhtemel prim aflarıyla yani gecikme zammının bir bölümünün silinmesine yönelik uygulamalar nedeniyle kendisinin haksızlığa uğratıldığını düşünmez olmuştur.

SİGORTASIZ İŞÇİ ÇALIŞTIRANA TEŞVİK YOK

Sigorta primleri işveren hissesinden 5 puanlık indirim hakkından yararlanmak dört basit kurala bağlanmıştır. Bu kurallar;
-Sigorta bildirgelerinin yasal süresi içerisinde SGK'ya verilmesi,
-Tahakkuk eden primlerin tamamının yasal süre içerisinde eksiksiz ödenmesi,
-İşverenin prim borcunun olmaması veya prim borcu varsa bu borcun yapılandırılarak bir vadeye bağlanmış olması,
-İş yerinde sigortasız işçi çalıştırıldığına yönelik bir tespitin yapılmamış olmasıdır. Dikkat edilirse 5 puanlık prim teşviki kuralları basiret ve sorumluluk sahibi bir işverenden yapması beklenen yükümlülüklerdir.

SİGORTASIZ İŞÇİ ÇALIŞTIRMA KAVRAMI FARKLI

SGK'nın denetim ve kontrolle görevli memurlarınca yapılan tespitler veya diğer kamu idarelerinin denetim elemanlarınca yapacakları soruşturma, denetim ve incelemeler neticesinde ya da bankalar, döner sermayeli kuruluşlar, kamu idareleri ile kanunla kurulan kurum ve kuruluşlardan alınan bilgi ve belgelere veya mahkeme ilamına istinaden, çalıştırdıkları sigortalıları SGK'ya bildirmediği veya prim ödeme gün sayısını ya da prime esas kazanç tutarını eksik bildirdiği tespit edilen iş yerleri daha önce beş puanlık prim indiriminden bir yıl süreyle yararlanamaz iken SGK'nın 2011-45 sayılı genelgesiyle sigortasız çalışma kavramını değiştirmesi sonucu artık prim ödeme gün sayısını ya da prim tutarını eksik ya da hatalı bildiren işverenler 5 puanlık indirimden yararlanabiliyor. Ancak SGK'nın bu uygulaması genelgenin bir paragraflık sayfasında açıklandığı için düzenleme hâlâ tam anlaşılamadı. Dolayısıyla uygulamada sorunlar yaşandığı da bir gerçek.

YENİ ATANAN "İŞVERENLER PRİM DAİRE BAŞKANI" SORUNU ÇÖZER

SGK'ya yeni atanan ve çalışan kadınların da kamu kurumlarında üst düzey görevlere gelebileceğini ispat eden Yadigar GÖKALP İLHAN, SGK'da önemli değişikliklere imza atmaya başladı. Yaptığı önemli atamalardan bir tanesi de uzun bir süre GSS Genel Müdürlüğüne vekalet eden Namık KAYA'yı İşverenler Prim Daire Başkanlığına getirmek oldu. GSS Genel Müdürlüğünde önemli işler başarmış olan Namık KAYA'nın uzun bir süredir atama yapılmadığı için aksamaya başlayan İşverenler Prim Daire Başkanlığını yeniden canlandıracağını, ufak bir hatası nedeniyle işverenlerimizi küstürecek bu tür uygulamalara geçit vermeyeceğini düşünmekteyim. Namık KAYA'ya yeni görevinde başarılar diliyor ve 75 milyon insanımıza hizmet eden SGK'nın çok daha iyi işler yapmaya başladığını belirtmek istiyorum.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.