Türkiye'nin "4" sıcak maddesi

A -
A +

 ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Suriyeli muhaliflere silah yardımı yapılmasını da içeren tasarıyı onaylamış. "Suriye'nin Geçiş Sürecine Destek" adlı tasarının Senato Genel Kurulunda görüşülmesi bekleniyormuş.

Başbakanın ABD gezisi ile ilgili yorumların mürekkebi kurumadan, ABD'nin Suriye konusunda ciddi tavır değişikliğine gittiğinin ilk işaretleri gelmeye başladı. "Başbakan Erdoğan ABD'den eli boş döndü" diyenleri ve Kılıçdaroğlu'nu tekzip eden haberler geliyor Washington'dan. Başbakan Erdoğan'ın eli boş dönmediğinin kanıtları bir bir ortaya çıkmaya başladı. Esad muhaliflere ya uçaklarla ve füzelerle saldırıyor, ya da zırhlı araçlarla. Muhaliflerin elinde tanksavar ve uçaksavar silahları yok. Muhaliflere silah desteği verilirse Esad'ın işi ciddi biçimde zorlaşır. Diğer yandan haziran ayında Suriye konusunda ikinci Cenevre Konferansı ile ilgili trafik hızlanmaya başladı. Türkiye Esad'sız bir geçiş yönetimindeki ısrarını koruyor.
Uluslararası toplumun, yönetimi bırakması çağrılarına kulaklarını tıkayan Esad, taktik üzerine taktik geliştiriyor. Konuyu bir bölgesel mezhep çatışmasına dönüştürmek, İran'ı-Türkiye'yi işe bulaştırmak için her türlü yolu deniyor. 14 Haziran'da İran'da seçim var. Yine haziranda Başbakan Erdoğan Gazze'yi ziyaret edecek. İsrail ile başlatılan normalleşme süreci henüz tam olarak rayına girmiş değil. Hizbullah-Esad iş birliğine İran Devrim Muhafızlarının da destek verdiği iddiaları var. Kısacası bölge çok hareketli ve yeni gelişmelere gebe.
Suriye konusunda Cenevre sonrası çok hızlı gelişmeler olması bekleniyor. Rusya'nın ikna edilmesi gerekiyor. Umarız Suriyeli kardeşlerimizin çektiği çile bir an önce biter. Suriye Bosna olmak üzere. Eğer bir geçiş hükümeti kurulabilirse 2014 yılında bu sorun çözülebilir. Yoksa Suriye fiilen en az ikiye belki de üçe bölünür. Yazık olur.
Biz bugünden sonra dört başlığı konuşacağız. Birinci başlık Suriye konusu, ikinci başlık çözüm süreci ve insan hakları reform paketi, üçüncü başlık yeni anayasa, dördüncü başlık yerel seçimler ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri. Yerel seçimlere 9-10 ay kaldı. 3 aylık kampanya dönemini hesaba katarsanız 7 ay var. Üç dönem kuralı nedeniyle bazı bakan veya milletvekillerinin belediye başkan adaylıkları söz konusu. AK Parti 30 büyükşehire de asılmak istiyor. Meclisteki sandalye sayısı değişebilir. Bazı bakanlar belediyelere kaydırılabilir. Böyle bir durumda sonbaharda kabinede bir değişiklik olabilir. Meclis yeni yasama yılına yeni bir kabine ile başlayabilir. Bu yazdan, yani mübarek ramazandan sonra ortalık ısınır, siyaset hareketlenir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.