Yatırım varsa, döviz var

A -
A +

Türkiye petrol ve petrol bazlı ürünlere döviz ödüyor. Türkiye'de yeni yatırım yapan Cargill senede 50 milyon dolar kazandırmaya başladı.
Türkiye 50 milyon dolarlık bir döviz çıkışından daha kurtuldu. Cargill yatırım yaptı çünkü ve endüstriyel ürün üretmeye başladı. Tekstil, boya, deterjan, kâğıt, ambalaj, inşaat, sünger gibi ürünlerin üretiminde kullanılan ham maddeler ya petrol bazlı elde ediliyor, ya da yağ bazlı.
Yağ bazlı ham maddeleri Türkiye'de üretme kararı alan Cargill Alemdar Holding'e bağlı Alemdar Kimya Endüstri A.Ş. hisselerini devraldı ve tamamı yerli kaynaklardan elde edilen bu ham maddeleri üretmeye başladı.
Cargill ABD'deki üç, Brerzilya'daki bir fabrikasında üretim yapıyordu. Türkiye üçüncü üretim üssü oldu. Cargill Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Murat Tarakçıoğlu, "Alemdar Kimya yeni ilavelerle birlikte 50 milyon dolarlık bir bedelle satın alındı" dedi ve senede 100 milyon dolarlık bir ciro hedeflediklerini bildirdi.
Üretiminin yarısını ihraç edeceklerini bildiren Murat Tarakçıoğlu, Cargill'in önemli bir boşluğu dolduracağını belirtti ve ürünlerinin petrol bazlı ürünlerden ucuz olacağına vurgu yaptı.
Cargill tamamı yerli kaynaklardan temin ettiği pamuk, ayçiçeği, buğday, soya fasulyesi ve mısır bitkisinden nişasta ve yağ bazlı ürün üretiyor. Bu ürün atıklarından da çevreye zarar vermeyen endüstriyel ürün elde ediyor. Petrol bazlı ürünlere alternatif oldukları için Cargill bu üretimi sayesinde Türkiye'nin dışarı döviz ödemesini engellemiş oldu.
Sadece döviz kazandırmakla kalmıyor tabii. Ülkeye tabiat dostu ürün de kazandırmış oluyor bu yeni yatırımıyla. Yer halısı mesela. Yüzde 25'i petrol. Cargill'in ürettiği yeni ürünle halıda kullanılan petrol türevinin oranı çok daha aza iniyor. Diğer ürünlerde de durum aynı. Ki, bu da daha fazla sağlıklı hayat anlamına geliyor.
Cargill üretim kapasitesini arttırmakla tarıma da katkı vermiş oluyor. Buğday, mısır üretimini arttırdığı gibi palmiye ve kolza üretiminin de yaygınlaşmasına katkı sağlayacaktır. Bu ürünlerden de yağ elde ediliyor çünkü ve tamamı Hindistan ve Brezilya gibi ülkelerden ithal ediliyor.
Cargill Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı  Murat Tarakçıoğlu, "mısır nişasta tesislerimizi açtığımızda Türkiye'de üretilen mısır 1 milyon 6 bin tondu. Şimdi 6 milyon ton" diyerek; üretimdeki artışa işaret etti.
Tarakçıoğlu, sözlerinin sonunda Cargill'in şimdiye kadar daha ziyade dünyanın Batı ve Kuzey bölgelerine yatırım yaptığına dikkat çekti ve bundan sonra Doğu ve Güney ülkelerine de yatırım yapacaklarını söyledi.
Tarakçıoğlu yatırım için neden Türkiye'yi tercih ettikleri yönündeki sorumu cevaplandırırken; "Türk yöneticilerinin başarılı çalışmalarının yanı sıra Türkiye'nin yabancı yatırımcı çekmekte istekli olduğunun" altını çizdi.
Son söz: Türkiye'nin yatırıma ihtiyacı var ve bunu gerçekleştirmesi için yerli ve yabancı yatırımcıları ayırt etmeksizin cesaretlendirmesi lazım.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.