Turizmde yeni alternatif

A -
A +
Normal bir turist gittiği ülkeye ortalama 800 dolar bırakırken kruvaziyer yolcu bir haftada bin 719 dolar harcıyor. Türkiye tadını aldı bu turizmin.

Sene 1831. İtalya'dan yola çıkan bir yolcu gemisi İzmir'e geldi. Kruvaziyer turizminin başlama tarihi oldu bu tarih. Cruise kelimesi "gezmek, denizde vakit geçirmek" anlamına geliyor. Cruise gemi ise tüm limanları dolaşan lüks bir otel demek oluyor. Akşam uyuyor, sabah gözünüzü açtığınızda kendinizi bambaşka bir limanda buluyorsunuz. Çık, gez, dolaş ve akşam yine her türlü konforu olan gemine dön.
Gemi de gemi hani. Damak zevkinize uygun her çeşit yemeği bulmanın mümkün olduğu büfeleri, yüzme havuzu, spor salonu, sinema ve tiyatrosu olan koca bir şehir. 3 bin ila 5 bin 400 arasında yolcu alan cruise gemileri var.
Dünyadaki kruvaziyer turist sayısı 2013 yılında 20 milyon 500 bin olarak gerçekleşti. Bu sene bu sayının 21 milyon 500 bin olacağı tahmin ediliyor. Türkiye'ye geçen sene 2 milyon 200 bin turist geldi. Bu sene ise bu sayının 2 milyon 300 bin olması bekleniyor.
Cruise gemileri en fazla İstanbul, İzmir ve Kuşadası limanlarına uğradı. Antalya dördüncü sırada. Kruvaziyer turist limana çıktığında hediyelik eşya satın alıyor, müzeleri geziyor ve ortalama 100 dolar harcıyor. 2014 yılında limanlarda yapılan toplam harcamanın 19 milyar doları bulması bekleniyor.
Liman gelirleri de ciddi bir şekilde artıyor tabii. Kruvaziyer turizmini en fazla Amerikalılar tercih ediyorlar. Dolayısıyla Florida'nın üç limanının toplam geliri 1 milyar 500 milyon doları geçti. Dördüncü liman ise Barselona ve bu limanın 2013 geliri 382 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Türkiye kruvaziyer turizminin avantajlarını gördü ve Samsun, Trabzon, Mersin, Çeşme, Çanakkale limanları başta olmak üzere önümüzdeki seneler için birçok limanı bu turizme hizmet vermeye hazırlıyor.
Siz bu yazıyı okurken bendeniz Cenova'dan bindiğim Costa Pacifica gemisiyle Yunanistan'ın Katakolon adasına demir atmış olacağım. Tarihin ilk olimpiyatlarının yapıldığı bu şehirde atletler tarafından kullanılan caddeleri dolaşıp antik tapınak kalıntılarını gezeceğim. Zeus'un mitolojik evinin bulunduğu Heraklion kentine gidip o mistik havayı teneffüs edeceğim.
Girit panoramik kentinde turumuzu tamamlayıp İstanbul'a döneceğim. Dönüşte de tabii görüp duyduklarını size anlatacağım.
En kısa zamanda görüşmek dileğiyle, hoşçakalın.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.