Başkent'te yoğun gündem

A -
A +

Ankara'da bakın neler oluyor? Hükümetin en temel sorunu çözüm süreci. Hükümet çözüm sürecine ilişkin iradesini devam ettiriyor. PKK'nın ve BDP'nin tüm baskı ve tahriklerine rağmen süreç ile ilgili plandan vazgeçilmiyor. Bir yandan PKK'nın ülkeyi terk edip etmediği yakından izleniyor, bir yandan da PKK'nın tutumundan bağımsız olarak açılım politikaları kapsamında atılması gereken adımların hazırlıkları yapılıyor. Hükümetin bir yol haritası var ve Sayın Başbakan, bu yol haritası ile ilgili olarak ekibi ile sıkça bir araya geliyor. Konuya ilişkin yakında yeni gelişmeler ve adımlar duyabiliriz. Başbakanın önümüzdeki günlerde yapacağı Şırnak ziyareti bu açıdan önemli.

Ankara'da ikinci önemli gündem maddesi, anayasa konusu. Başbakan Erdoğan, komisyonun 'haftanın beş günü çalışarak' yeni anayasa taslağını, yeni yasama dönemine kadar yetiştirmesini arzu ediyor. Meclis Başkanı Cemil Çiçek, liderlerden aldığı son avansı iyi kullanarak, bu kez bu işi bitirmek istiyor. Çiçek, liderlere yaptığı ziyaretlerin arkasından hiç vakit kaybetmeden dün komisyonu topladı ve işe koyuldular. Şu ana kadar üzerinde mutabık kaldıkları madde sayısı 48. Hedef ekime kadar çalışmayı bitirmek. Temel hak ve özgürlükler konusunda üzerinde uzlaşılamayan 30 madde var. Bugünden itibaren bu maddeler üzerinde tekrar görüşmeler başlayacak. AK Parti de kendi anayasa çalışmasını sürdürecek. Eğer, yeni yasama dönemine kadar Uzlaşma Komisyonu üzerinde uzlaşmaya varılmış yeni anayasa çalışmasını bitiremez ise AK Parti kendi yaptığı anayasa hazırlığını Meclis gündemine taşıyacak. Böylece seçime giderken millete verdiği yeni anayasa yapma sözünü de yerine getirmiş olacak. Peki bu taslak Meclis'te 336 milletvekilinden destek bulabilir mi? Eğer başkanlık sisteminde ısrarcı olunmaz ise bu destek bulunabilir. AK Parti'nin başkanlık sistemi teklifini, yeni anayasanın önünde engel olarak kamuoyuna açıklayan muhalefet bence dürüst davranmıyor. Başbakan'ın yeni teklifini duydunuz, "Yeni Anayasa'ya 'evet' deyin biz başkanlık sistemi önerisinden vazgeçelim" diyor. Ama muhalefet, Başkanlık sistemi önerisini diğer çekinceleri için mazeret olarak kullanıyor.
Ankara'nın diğer bir gündem maddesi, Gezi Parkı olaylarını bahane ederek meşru bir hükümeti gayri meşru yollarla zor duruma sokmaya, hatta yıkmaya varan niyetlerle yapılan eylem ve işlemlerin değerlendirilmesi. Nasıl oldu, neden oldu? İstismar alanları, istihbarat zafiyeti, algı yönetimindeki eksiklikler dahil her şey masaya yatırılıyor. Bu süreçten çıkarılacak dersler belirleniyor. Aksaklık ve eksiklikler tespit ediliyor. Bu süreci seçimlere kadar devam ettirmek isteyen aktörlerin çabaları ve faaliyetleri yakından izleniyor. Mısır'daki gelişmeler takip ediliyor. Mısır'daki olayları organize eden, darbeye giden yolun taşlarını döşeyen ve destekleyen aktörler deşifre edilmeye çalışılıyor ve bu aktörlerin Türkiye'deki olaylardaki varlığı araştırılıyor... Bir yandan Mısır diğer yandan ikinci bir Bosna haline gelen Suriye Ankara'nın gündemini meşgul ediyor...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.