Suriye'de ne değişecek?

A -
A +

G-20 zirvesi Rusya'nın en güzel şehri olarak gördüğüm San Pettersburg'da başladı. G-20 zirvesinin resmî gündemi her ne kadar "ekonomik büyüme" konusu ise de; gerçek gündemi Suriye. Bu zirvede en çok Suriye'ye müdahale konusu görüşülüp tartışılacak. Başbakan Erdoğan da zirvede Putin ve Obama ile kritik görüşmeler yapacak. Suriye'de olup bitenlere, Esad rejiminin devrilmesine ve Suriye halkının geleceğine ilişkin karar verilmesi konularında iki liderle düşüncelerini paylaşacak.

Başbakan Erdoğan; Suriye'ye göstermelik bir müdahalenin yapılmasına karşı. Eğer Suriye'ye bir müdahale yapılacaksa; Suriye'nin bugünkü noktaya gelmesine sebep olan şartların değiştirilmesini sağlayacak bir müdahale olmalıdır. Sadece ABD'nin, Obama'nın karizmasını kurtarmaya yönelik ve "kimyasal silah kullanımı kırmızı çizgimizdir" sözünü yerde bırakmamak amacıyla yapılacak bir operasyonun bir anlamı ve gereği yoktur. Başbakan Erdoğan G-20 zirvesinde bu fikri liderlerle paylaşacak. Yapılacak bir müdahalenin 100 bin insanın ölümünden, 2 milyon insanın mülteci konumuna düşmesinden ve bebeklerin sarin gazıyla öldürülmesinden birinci derecede sorumlu olan Beşar Esad ve Esad rejimini değiştirmemesi halinde bu operasyon Suriye sorununu çözmek yerine derinleştirecektir. 'Yapılması planlanan müdahale rejim değişikliğini amaçlamıyor' diyor Amerika. Rejim değişmeyecekse Esad gitmeyecekse bu müdahale neye yarayacak? Bana öyle geliyor ki Amerika yapacağı müdahalede Suriye'nin, İsrail için tehdit teşkil eden imkan ve kabiliyetlerini yok edecek. Suriye'nin İsrail'e karşı kullanması muhtemel hava gücünü, füze sistemlerini ve hava ve füzesavar savunma sistemlerini imha edip gidecekler diye düşünüyorum. Beşar Esad gaz kullanarak İsrail ve ABD'ye altın tepside bir fırsat sunmuş oldu. İsrail bu fırsatı, Suriye'nin askerî gücünü bir daha toparlanamayacak ölçüde imha için kullanacaktır. Bu müdahalenin Suriye'deki katliamın durmasına bir faydası maalesef olmayacaktır. Esad ve rejimi devrilmeden Suriye'de barışçıl yollarla sorunları çözmek mümkün değildir. Sembolik de olsa, Esad'ı ve kanlı rejimini devirmeye yetmese de Obama müdahalede kararlı. Ancak ilginç olan; aylardır Esad'ın kan dökmesine ses çıkarmayanların, İran Devrim Muhafızlarının, Rus Ordusunun ve Hizbullah'ın, İran'ın-Rusya'nın Esad'la birlikte Suriye'de cinayet işlemelerine göz yumanların, bugün Suriye'ye müdahale gündeme gelince "barışa şans tanıyalım" diye ortaya çıkmaları şaşırtıcı! Barışa şans tanımak başka bir şey Esad ve rejimine şans tanımak başka bir şey. İran'ın, Rusya'nın, Hizbullah'ın Suriye'deki varlığı ve eylemleri yabancı güçlerin Suriye'ye müdahalesi olmuyor da Amerika'nın müdahalesi savaş oluyor. Bu Beşar Esad çok şanslı bir adam ama şansını çok fazla zorladı.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.