"Cumhuriyet"in kazanımları tehlikede mi?

A -
A +
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Türkiye kendi uçağını üretecek. Ülkemizde orta menzilli bölgesel jet üretmek istiyoruz. Bir şirketle yakın bir zamanda ortaklık kurup yola çıkacağız" diyerek bayram müjdesi veriyor. Bakan Binali Yıldırım ise; "Marmaray sayesinde Kartal'daki bir kişi 25 dakikada Zeytinburnu'nda olacak. Marmaray dünyanın en derin tüp geçidi. Asya'dan Avrupa'ya Boğaz'ın altından 4 dakikada geçilecek" diyerek daha heyecanlı daha büyük başka bir bayram müjdesini duyuruyor.
Pekin'i Londra'ya bağlayacak tarihî projenin dün açılışı yapılarak millete Cumhuriyet Bayramı hediyesi verildi. 'Cumhur'un başı, T.C.Devleti Başbakanı ve 'Cumhur'la birlikte bu hayati projenin açılışı yapıldı. Cumhuriyet Bayramı'nda benim için en anlamlı bayram müjdelerinden biri de Türkiye'nin 2012 yılında dünyanın dört bir tarafındaki muhtaç insanlara 3.4 milyar dolar yardımda bulunmuş olmasıydı. Bence güçlü Türkiye'nin en güzel işareti bu gelişme.
Milletimiz Cumhuriyet Bayramını farklı biçimlerde kutladı. Gündüz saatlerinde resmî törenler ve Marmaray açılışı, akşam saatlerinde ise İstanbul'da harika ışık gösterileri yapıldı. Ankara'da ise Köşk'te Sayın Cumhurbaşkanının ev sahipliğinde resepsiyona katıldık.
İşçi Partisi ile ADD'nin öncülüğünde CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun katılımı ile Tandoğan Meydanı'nda da muhalifler toplanıp Cumhuriyet Bayramını kutladılar. Benzeri kutlamalar İstanbul Kadıköy ve İstiklal Caddesi'nde de yapıldı. Muhalifler Cumhuriyet Bayramı'nı kutlamaktan ziyade; Cumhuriyet Bayramı üzerinde iktidarı hedef alan gösteriler yaptılar, sloganlar attılar.
İktidar ve iktidara yakın çevreler, Cumhuriyet Bayramı'nı geleceğe ilişkin umutlar vererek, bugün de 153 yıllık hasreti gideren Marmaray'ı hizmete sokarak kutladılar. Ana Muhalefet Partisi ve onun arkasına maalesef vagon olduğu İşçi Partisi, ADD ve TGB yapılar ise meydanlarda toplanıp korku saldılar, "Cumhuriyet'in kazanımları tehlikede" diyerek umutsuzluk pompaladılar. İktidarı tehdit ettiler. Eski bürokratik Cumhuriyet özlemini dile getirdiler. Bağırdılar, çağırdılar, sövüp sayıp dağıldılar. Çok şükür şiddete başvurmadan, kırmadan, dökmeden, başka insanları rahatsız etmeden ve kamu malına zarar vermeden de karşı görüşlerin dile getirilebileceğini, muhalif seslerin yükselebileceğini gördük. Bazı marjinal grupların tüm tahriklerine ve kışkırtmalarına rağmen polis dolduruşa gelmedi ve şiddete başvurmadan medeni ölçüler içinde kalarak mitingler-gösteriler yapıldı.
Herkes kendi anlayışına göre kutladı Cumhuriyeti. Marjinal bazı unsurlar hariç kimsenin Cumhuriyet ve Cumhuriyet'in kazanımları ile bir sorunu yok. Daha güçlü, daha özgür ve daha bağımsız bir Türkiye'de yaşıyoruz bugün. Bu nedenle Cumhuriyet'in kazanımları zayıflamıyor bilakis güçleniyor. Kimi Atatürk'e ve Cumhuriyet'i kuranlara dua ediyor. Kimi nutuk atıyor, kimi mozolenin önünde saygı duruşunda bulunuyor... Kimi beyaz leblebi ve rakı ile kutluyor, kimi dua ile mevlit ile devasa projeleri hayata geçirerek kutluyor.
Marmaray'ın açılışındaki fotoğraf bu milletin yıllardır özlemini çektiği bir fotoğraf. Sağda Cumhurbaşkanı, ortada Diyanet İşleri Başkanı, solda Başbakan. Yüzde 95'i Müslüman olan bir ülkede Marmaray dualarla açıldı, çok şükür. Devlet, milletinin hassasiyetini dikkate aldı. Ne oldu? Laiklik ilkesi zarar mı gördü?
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.