Cumhuriyet böyle kutlanmaz

A -
A +
Geride bıraktığımız Salı günü resmî ve sivil törenlerle ülkemizin dört bir yanında 'Cumhuriyet'in kuruluşu kutlandı. Ancak ben Ankara'da eski Hipodrom'da yapılan törenleri izleme ve Köşk'te icra edilen resepsiyona katılma imkânı buldum.
Koskoca doğu bloku yıkıldı gitti. Doğu bloku ülkeleri bile resmî günlerini askerî törenlerle değil sivil etkinliklerle kutluyorlardı. Ancak; doğu blokundan kalma kuralların, geleneklerin hâlâ inatla muhafaza edildiği az sayıdaki ülkelerden biriyiz biz. Bu saçma sapan, hiçbir anlamı kalmamış olan kuralları akıllı birileri çıkıp değiştirmeye kalkınca da bizim statükocular ayaklanıyorlar. Ortalığı ayağa kaldırıyorlar; "Cumhuriyet elden gidiyor. Cumhuriyet'in kazanımları yok ediliyor. Bunların Cumhuriyet ile sorunu var?" diye bas bas bağırıyorlar. Allah aşkına beyni birazcık çalışan, muhakeme yeteneğini henüz kaybetmemiş herkese soruyorum; Ankara'nın-İstanbul'un göbeğinde tank yürütmenin, zırhlı araçları, topları, silahları resmî törende geçirmenin, askerleri, öğrencileri rap rap yürütmenin 'Cumhuriyet'in değerleriyle, 'Cumhuriyet'i korumakla ne alakası var? Allah akıl-fikir versin. Bunu iddia edenler akıl tutulması yaşıyorlar.
İletişim çağında yaşıyoruz. Açın bilgisayarınızı inceleyin; bakın hangi medeni ülke millî günlerini, kurtuluş veya kuruluş gününü resmî törenlerde tank-top ve silah geçirerek kutluyor? Hangi Avrupa ülkesinde böyle bir kutlama biçimi görebilirsiniz? Bunu Saddam yapıyordu, Kaddafi yapıyordu. Onlar şimdi yok. Şimdi diktatör Esad ve Kuzey Kore yapıyor benzer törenleri.
Eski dünyada, ülkeler Millî Günlerinde envanterlerindeki silahları törenlerde sergileyerek hem düşmanlarına gözdağı verir, hem de kendi halklarının kendilerini güvende hissetmelerini sağlarlardı. Ama o dünya çok geride kaldı. Uydu teknolojisi yardımı ile artık kim kimin elinde ne var-ne yok biliyor. Bir de artık savaşlar tankla-topla yapılmıyor. Hâlâ eskiye takılı kalıp yüzlerce tankı-topu-askerî aracı, Ankara'nın ve İstanbul'un göbeğine taşımanın bir anlamı ve karşılığı yok. Provalar dahil  o günlerde şehirde insanlara trafik çilesi yaşattırmaktan başka bir işe yaramıyor. Akıllı ve cesur birileri çıksın ve artık bu saçmalığa bir son versin. Özellikle Cumhuriyet Bayramı resmî törenleri dahil resmî törenlerin kapsamı, yapılış biçimi külliyen değiştirilsin. Mümkün olduğu kadar sivil törenler ve etkinlikler artırılsın. Ben Harbiye 1. Sınıf öğrencisiyken yani 1977'de Ankara Hipodrom'da Cumhuriyet Bayramı resmî törenleri nasıl yapılıyor idiyse bugün de aynı program ve içerik uygulanıyor. Her şey değişiyor, her şey yenileniyor ama resmî törenler değişmiyor. Neden?
İlla da bu törenlerde gövde ve güç gösterisi yapmak istiyorsanız, illa da tankları-topları-askerî araçları yürütmek istiyorsanız, mesela Ankara'da bu törenleri kısmen şehrin kenarında olan Etimesgut Zırhlı Birlikler Okulu'nun içinde yapın. Katılmak isteyenleri belediye otobüsleri ile oraya taşıyın. Benzer bir mekanı İstanbul'da bulun, orada yapın. İlla da şehrin göbeğinde insanlara eziyet ederek bayram kutlamak zorunda değiliz. Yıkalım bu saçma sapan tabularımızı. Köşk'te yapılan resepsiyonlar dahil tüm resmî kutlamalarımızın günün gereklerine göre yeniden düzenlenmesine ihtiyaç var.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.