"Çözüm Süreci"nin önemli aktörleri

A -
A +
Başbakan Erdoğan'ın Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ı da yanına alarak Diyarbakır'a gerçekleştireceği iki günlük ziyaret çok önemli ve tarihî bir ziyaret. Başbakan, bu ziyaretin, çözüm sürecini taçlandıracak bir ziyaret olacağını söylüyor. Cumartesi günü 300 ailenin evleneceği törene Başbakan'la birlikte Mesud Barzani'nin katılacak olması, ziyareti daha da önemli hâle getiriyor. Türkiye'nin 5-10 yıl önce kendi millî birliği için tehdit olarak gördüğü bir ismi, bugün hiçbir komplekse kapılmadan kendi iradesi ile hem de Diyarbakır'daki bir törene davet etmesi ciddi bir özgüven patlamasıdır. T.C. devleti kendine, gücüne, demokrasisine, sorun çözme kapasitesine güveniyor ve Barzani'yi Diyarbakır'a davet etmekte bir sakınca görmüyor. Bu ciddi tarihî bir dönüşümdür.
Kürtlerin "Pavarotti"si olarak nitelendirilen Şivan Perwer ve büyük sanatçı İbrahim Tatlıses'in törene davet edilmeleri, ziyareti daha da önemli ve anlamlı kılıyor. Bu daveti, Barzani'yi çok sevmeyen Kandil ve BDP'liler, "AK Parti'nin seçim politikasına destek olma" diye değerlendiriyor. BDP'liler "Kendi tabanlarına "törene katılmayın" çağrısı yapıyorlar. Barzani'nin Diyarbakır ve çevre illerdeki Kürtler üzerinde hatırı sayılır bir etkisi olduğunu herkes biliyor. Hükümet, Barzani'yi de, sanatçıları da "çözüm sürecine pozitif katkı verirler" düşüncesi ile davet etmiş. Yerel seçim saikiyle yapılmış bir davet olduğunu sanmıyorum. Ayrıca Barzani, Şivan Perwer ve İbrahim Tatlıses bir törene davet edildi diye kimse oyunu, partisini değiştirmez. Ama çözüm süreci başarıya ulaşırsa kan dökülmesiyle oy devşiren partilerin oy oranı düşer. Bence bu korku; çözüm sürecinin başarıya ulaşma korkusudur.
Kürtler; Kürtlerin etnik kimliğini, varlıklarını kabul eden, inkâr politikalarını ve asimilasyonu reddeden Tayyip Erdoğan'a hayranlık duyuyorlar. 2002'den bu yana Kürt sorununun çözümü konusunda yapılması gerekenlerin yüzde doksanını yaptı, Sayın Erdoğan. Şimdi sıra; PKK-terör sorununu çözmede. İşte çözüm süreci, PKK'yı silahsızlandırıp dağdan indirmeyi ve düz ovada demokratik siyasetin kapısını aralamayı hedefleyen bir proje. Bu projede, Barzani'nin Kuzey Irak'taki PKK varlığı nedeniyle önemli bir aktör olmasından daha doğal ne olabilir? Çözüm sürecinde Barzani'nin önemli desteği elzem. Şivan Perwer, Kürtlerin gönlünde taht kurmuş Türkiyeli bir sanatçı... PKK'nın nefret ettiği bir sanatçı... Barzani ailesine yakın bir sanatçı. Sürgün yıllarının Diyarbakır ziyareti ile son bulması çok anlamlı. Çözüm süreci ile ilgili Barzani'nin tam desteğinin sağlanması çok önemli ve kıymetli. Suriye'deki Kürtlerle ilgili gelişmelerden tutun da Maliki'nin Ankara ziyareti öncesinde Diyarbakır'da Barzani ile bir araya gelmenin sınırsız faydaları var. İlginç, bu ziyaretten; bir yanda BDP, diğer yanda MHP rahatsız oluyor. Çünkü çözüm süreci başarıya ulaşırsa bu iki parti de oy kaybedecek.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.