Bölgenin yıldızı Türkmenistan

A -
A +
Türkmenistan'ın Başkenti Aşkabat'tayız. Güzel bir sonbahar gününde Aşkabat sokaklarında yürüdük ve şehri gördük. New York'tan Paris'e,  St. Petersburg'dan Londra'ya kadar birçok önemli metropolü gezdim ama ben hayatımda Aşkabat kadar temiz, bakımlı ve şehir plancılığının bu denli başarıyla uygulandığı başka bir şehir görmedim. Aşkabat, Türkmen büyüklerinin de söylediği gibi tam bir "Ak kent".Binaların büyük bölümü bembeyaz mermerlerle kaplı. Modern mimarinin en güzel, en çılgın örnekleri var Aşkabat'ta. Her köşeye, her noktaya ve her detaya yöneticilerin ve mimarların gizli eli değmiş. Her bina bir sanat eseri gibi. Binaların cephelerine, çatılarına ve girişlerine Türkmen kültürünün, havasının figürleri işlenmiş. Beş Türkmen bölgesinin halı desenleri binalara nakşedilmiş. Geniş caddeler, yollar her türlü trafiği kaldıracak kapasitede ve nitelikte. Her şey çok kaliteli seçilmiş, kaliteli bir işçilikle yerine konmuş. Her şey birbirine uyumlu yapılmış.
Gece kenti dolaştık. Kent gece ışıl ışıl, Şanzelize haltetmiş yanında. Yapılan her şeyde kalite var ama görgüsüzlük yok. Mühendisliğin, mimarlığın ve şehirciliğin bütün ilkeleri dikkate alınmış. Bir yer imara açılmadan önce; yolu, suyu, alt yapısı ve binalar dahil mükemmel bir planlama ve projelendirme yapılıyor, sonra işe başlanıyor. O bölgede peyzajı dahil işin sonunda modern uyumlu güzel ve kullanışlı bir kent parçası ortaya çıkıyor.
Aşkabat'ta Guinness Rekorlar Kitabına girmiş birçok bina ve eser bulunuyor. Aşkabat dünyadaki mimarlar için harika bir laboratuvar, harika bir atölye. Ünlü mimarlar bütün çılgınlıklarını bu kentte hayata geçiriyorlar. Mimarlık mesleğinin ve statiğin sınırlarını sonuna kadar zorluyorlar. Aşkabat gelecek yüzyılın kenti olmaya hazırlanıyor. Tabii bu alınan mesafede Türkmen Devlet Başkanı Berdimuhamedov ve onun kurduğu ekibin zevki, iradesi ve çalışması var. Türkmenistan Devlet Başkanı genç, dinamik, dünyayı iyi bilen, ufku ve vizyonu olan karizmatik bir lider. Türkmenistan halkı, özellikle aksakallılar ve gençler, devlet başkanını çok seviyorlar. Devlet başkanı bir şantiye şefi gibi tüm projeleri adım adım geziyor ve yakından takip ediyor. Ekibiyle birlikte Türkmenistan'ın gelecek 50 yılını planlıyor. Her köşede bir yatırım var; yollar; havaalanları, hastaneler, okullar, limanlar, enerji yatırımları ve turizm merkezleri...
Aşkabat'ta Türk firmaları gurur duyulacak projeler yapmışlar, yapıyorlar. Kaliteden taviz vermeden; çalmadan çırpmadan iyi iş yapan, zamanında işini bitiren her firmaya ekmek var bu coğrafyada. Türkiye'nin imajına zarar verecek hiçbir firma ve şahıs gelmesin buralara. Türkiye'ye duyulan güveni boşa çıkarmaya kimsenin hakkı yok.
Cumhurbaşkanı Berdimuhamedov liderliğinde Türkmenistan hızla kalkınıyor, gelişiyor. Bu gidişle enfazla 10 yıl sonra bu coğrafyanın parlayan yıldızı olur inşallah Türkmenistan.
Aşkabat'ta ülkemizi temsil eden büyükelçi ve ticari ateşe, Türk işadamlarına daha fazla iş yapabilmesi için takdire şayan bir çaba sarf ediyorlar. Keşke Türkiye bütün büyükelçiliklerde böyle temsil edilse...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.