Rusya ile ilişkileri güçlendirmeliyiz

A -
A +
Sizler bu satırları okuduğunuz sıralarda biz, dördüncüsü icra edilecek olan "Üst Düzey İşbirliği Konseyi" toplantısı için Başbakan Erdoğan ile birlikte Rusya'nın Kültür Başkenti sayılan St. Petersburg'da olacağız. Türk heyetine başkanlık edecek olan Başbakan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir araya gelecek. Dışişleri, Enerji ve Ekonomi Bakanlarımız ve bürokratlar, iş adamları mevkidaşları ile toplantılar yapacak.
İş adamlarının önündeki yatırımla ilgili engellerin kaldırılması, ihracatçıların sıkıntılarının giderilmesi, enerji iş birliği ile bölgesel ve küresel sorunların değerlendirilmesi en öncelikli başlıklar. Diğer yandan Cenevre görüşmeleri öncesinde Sayın Başbakanın Suriye meselesini muhatabı ile geniş şekilde görüşmesi bekleniyor. 2014'te Suriye'de seçim yapılması ve Beşar Esad'ın seçimlere katılmaması yönündeki tezini Putin'e aktaracak. Görüşmelerde Dağlık Karabağ sorununun da gündeme gelmesi bekleniyor. Bölgede siyasi ve ekonomik rekabet yerine ciddi bir iş birliği arayışı devam ediyor. İki ülke arasındaki ekonomik iş birliği, ilişkilerin genel itici gücü rolünü oynuyor.
İki ülke arasındaki ticaret hacmi 35 milyara dayandı. İki ülkenin devlet başkanları bu rakamı 100 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini açıkladılar.
Masaya yatırılacak konular arasında Mersin-Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili prosedürler, Türk yaş meyve ve sebzesinin Rusya'ya sevkiyatında yaşanan sorunlar, Rusya'nın uluslararası nakliyecilikte ek garanti istemesi, Basitleştirilmiş Gümrük Hattı'nın yaygınlaştırılması, Rusya'da iş yapan Türk inşaat firmalarının çalışmaları, yeni lojistik merkezleri kurulması, kullanılamayan bazı sınır kapılarına işlerlik kazandırılması gibi başlıklar var. Enerji alanında Rusya Türkiye ile ortak dev bir şirket kurma arayışında.
Doğalgaz ithalatımızın %56'sını Rusya'dan yapıyoruz. 20 milyar dolarlık Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesini Ruslar yapıyor. Güney akım projesi bizim sahamızdan geçiyor. Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı başka önemli bir proje. Luk Oil, Inter Rao Rus enerji şirketleri Türkiye'de yatırımlar yapıyorlar.
Üst düzey İşbirliği Konseyi toplantıları âdeta ortak bir Bakanlar Kurulu toplantısı olarak nitelendiriliyor. Ekonomik ilişkilerin yanında Türkiye'ye en çok turist Rusya'dan geliyor. İki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler her geçen gün hızla gelişiyor. Fakat yine iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin aynı oranda geliştiğini söylemek çok mümkün değil.
Mesela Kıbrıs konusunda BM raporunun Güvenlik Konseyine gelmesini Rusya engelledi. Libya ve Suriye konularında iki ülke farklı hareket etti, farklı politikalar geliştirdiler. Orta Doğu meselelerinde bir iş birliği söz konusu değil.
Türkiye için de önemli bir tehdit olan İran'ın atom bombası yapma hedefine teknik desteği Rusya veriyor. Dağlık Karabağ sorununun çözümünde kilit ülke olan Rusya sorunun çözümünü engelliyor. Bu durum Türkiye-Ermenistan, Ermenistan-Azerbaycan ilişkilerini zehirliyor. Kafkasya'da Türkiye'nin attığı her adımı bir şekilde kontrol altında tutuyor.
Tüm bunlara rağmen ben iki ülkenin ilişkilerinin her geçen gün daha da güçlenerek devam edeceğine inanıyorum. İki ülkenin çıkarı bunu zorunlu kılıyor sanki.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.